Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР утвърди новата цена на газа

Снимка: БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за април в размер на 58,84 лв./MWh, без такси и налози.  

Цената е с около 2 % по-висока от цената на природния газ през март, която беше в размер на 57,59 лв./MWh.

Комисията посочва, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка, като в ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,07% от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

За април "Булгаргаз" също така е сключил договор за доставка на втечнен природен газ (LNG) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от газохранилището "Чирен".

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи председателят на Съюза на лекарите Матина Пагони. Починалите за седмица са 21 души. От клиничната..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя заяви, че ще заслужи и спечели номинацията на демократите и ще победи Доналд Тръмп. След..

публикувано на 22.07.24 в 12:09

Жълт код за дъжд в Югоизточна България

Жълт код за дъжд и гръмотевична дейност издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 9 области предимно в Югоизточна България (виж графиката по-долу). Според прогнозата на НИМХ днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места..

публикувано на 22.07.24 в 11:54
Димитър Главчев (в средата), служебния министър на енергетиката Владимир Малинов (втори отляво), посланика на САЩ в България Кенет Мертен (втори отдясно) и други официални лица.

Главчев: Сътрудничеството ни с Американската агенция за търговия и развитие е ключово

Електроенергийният системен оператор и Американската агенция за търговия и развитие подписаха на церемония в Министерския съвет договор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждането на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. Планира се проектът да свързва електропреносните..

публикувано на 22.07.24 в 11:47

ПП-ДБ получиха и върнаха неизпълнен втория мандат на президента

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание - ПП-ДБ. ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след..

публикувано на 22.07.24 в 11:15
Ружа Лазарова

Ружа Лазарова: Огромната политическа криза събуди демокрацията във Франция

" Това е огромна политическа криза, която събуди демокрацията във Франция . Ще видим дали това ще е за добро или зло".  Това коментира пред БНР Ружа Лазарова - френска писателка от български произход. По думите ѝ Еманюел Макрон понася много критики за решението си за разпускане на френския парламент . То обаче, според нея, не е без причина :..

публикувано на 22.07.24 в 11:10
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 10:54