Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни чиновници протестират пред МС, искат ръст на заплатите

Снимка: Мария Костова

Работещи в различни структури на държавната администрация се събраха на протест пред сградата на правителството, където в този час започва заседание.

На него трябва да бъде одобрено правителствено постановление за разпределение на 268 милиона лева от държавния бюджет - за увеличение на заплатите в различните ведомства.

Целта е преодоляване на диспропроциите във възнагражденията.

На протеста пред сградата на МС са представители на различни структури - Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, гражданската администрация в МВР, Държавна агенция "Архиви" и много други.

Акцията е съвместна. Тя е организирана от Синдиката на административните служители Подкрепа, Федерацията независими синдикати в държавното управление и организации към КНСБ. Причината е, че в проекта на правителствено постановление за разпределение на тези 268 милиона лева за ръст на заплатите и преодоляване на диспропорциите в администрацията, от вчера има направени промени в първоначалния вариант на документа и предвидените суми за различните ведомства да се преразпределят. Сега, например, парите за Агенция "Социално подпомагане", както и на НОИ намалени с по два милиона лева.

"Заплащането в държавната администрация, противно на митовете, които се разнасят, е унизително ниско, особено що се отнася до специалисти, експерти. Време е това да се промени. В крайна сметка държавата функционира чрез нас. Смятам, че колегите в системата са достатъчно квалифицирани, а заплатите, които се получават са пълна подигравка. До момента се подиграваха с нас, а вече започват да се гаврят. Обещават се едни бюджети, с които се увеличават заплатите на колегите му, в това число, но нищо не се прави, защото парите се прехвърлят към други администрации, може би предизборно се прави това нещо с цел манипулация на изборите и прочие", казаха протестиращи от Агенцията за социално подпомагане.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча поляна".  Събитието има за цел да затвърди традициите на масовите туристически дейности,..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил свален в Ростовска област, а отломките му са паднали на територията на предприятие, където се е..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували към "Джон Ленън", когато колата им се сблъскала с два камиона на магистралата, отвеждаща към..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В България това не се случва. Нужна е кампания, която да обяснява за новите системи.   "Огромна..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, свързани с възрастта и здравословното състояние. Редица други лидери бяха по-тихи и..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици Орбан наблегна на външнополитическите си приоритети, които се оказаха изненада за съюзниците му в НАТО..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев. Москва се опита цинично да хвърли вината върху украинската противовъздушна отбрана. Доказано е..

публикувано на 13.07.24 в 09:49