Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янислав Трендафилов: DIANA е за хора, мотивирани да променят цели индустрии

| Интервю
Янислав Трендафилов
Снимка: Личен архив

Само една българска фирма от 700  кандидатствали и 16 класирани работи по разработка в рамките на DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic)..Това е програмата на НАТО, която подкрепя стартъпи при разработката на идеи за продукти с възможна двойна употреба. 

Стартъпът на Янислав Трендафилов ще проучва възможността за сигурна комуникация. Фирмата получава пари за разработката на идеята. По данни на програмата DIANA грантовете са 100 000 евро за първите шест месеца. А след оценка, може и до 300 000 евро. Но Янислав Трендафилов смята, че не парите са важни, а това, че идеята му, която е иначе за цивилния сектор, може да получи подкрепа.

Като част от процедурата, програмата дава достъп до потенциални инвеститори, които в следващ етап може да доведат и до комерсиалното ѝ развитие, обясни Трендафилов от "Невроморфика". Той прави и сравнение и посочва, че подходът на НАТО-вската програма се различава от европейските програми за иновации в отбраната.

Янислав разбира от комуникации. С близо двете си десетилетия практика в телеком, американска компания за облачни услуги и технологии и IT сектора. Това му дава основанието да се пробва дори и по процедура за американската армия, която също търси иновации сред партньорите си.

В България за подобно сътрудничество не се говори. Докладът за състоянието на отбраната за 2023 година отчита единствено, че България участва с два тестови центъра в програмата DIANA на НАТО. А те са заработили активно и разпространили първата си покана за представяне на предложения за решаване на критични предизвикателства в областта на отбраната и сигурността. Константин Зографов от АФСЕА, международна асоциация, която обединява държавни органи, отбранителен бизнес, научни организации, казва, че истинският интерес на нашата отбранителна промишленост действително е в новите технологии. По-нишови и малките проекти са силата на българските фирми в рамките и на НАТО-вските програми, казва Зографов. Те ще възстановят връзката между съществуващите индустриални мощности и знанието, оптимист е той.

А държавата има какво да направи, казва Константин Зографов от АФСЕА. И намеква за повече съдействие, и по- ясно дефиниране на собствената си роля.  

И български разработчици на високи технологии като Янислав Трендафилов казват, че са нужни по-ясни цели от МО и институциите, за да може да бъдат модерни.

А България има потенциал да развива бизнеси в новите сектори за сигурност и начин на живот. Това обяснява Павел Езекиев. Финансист и инвеститор в компании.

Програмата на НАТО DIANA не е за някой, който просто иска да си има някакъв доход и да си живее малко по-добре и да си купи автомобил. А за хора, мотивирани да променят цели индустрии, казва Янислав Трендафилов.

Интервюто на Добромир Видев с Янислав Трендафилов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02
Проф. Велислав Минеков

Велислав Минеков: Време е за нови протести

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. Друг начин не виждам. Констатацията направи пред БНР проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата и бивш член на "Отровното трио", активен участник в протестите срещу управлението на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. "С..

публикувано на 30.04.24 в 16:54
Росица Матева

Росица Матева: Подготовката за двойния вот върви нормално

40 дни преди изборите на 9 юни подготовката за двойния вот върви нормално. Това обобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.  Вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети, както в Централната избирателна комисия, така и в районните комисии:  "Нормално върви подготовката. Новата информация е, че сме регистрирали три..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено...

публикувано на 30.04.24 в 16:15

Депутатите с декларации в последния работен ден на 49-ия парламент

Последният работен ден на депутатите от 49-ия парламент започна с декларации с обобщение на работата на законодателния орган. С облекчение казваме сбогом на 49-ия фалшив парламент, заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов:  "Общото впечатление от 49-ия парламент на България е, че 49-ия парламент трябва да си ходи и много хора, които присъстват сега в..

публикувано на 30.04.24 в 16:00
Подпорна стена се срути на магистрала

На 2 май отварят за движение участъка на свлачището по "Струма"

На 2 май ще бъде възстановен движението в района на свлачището на магистрала "Струма", съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков от АПИ. В момента трафикът по "Струма" към София е отбит през Даскалово към Княжево. Подпорна стена се срути на магистрала "Струма" "Към момента се извършва оценка на състоянието на падналата стена, тъй като..

публикувано на 30.04.24 в 15:11