Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Калин Стоянов се доказа като успешен министър"

Делян Добрев: ГЕРБ има точно толкова общо с Пеевски, колкото и ПП

"Асен Василев е източил 5.4 млрд. от енергетиката"

| Интервю
Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

Аз съм бил свидетел на задушевни срещи на Денков и цялата "Промяна" с Пеевски. Това заяви пред БНР Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС.
"Как може 9 месеца ежедневно да се виждаш с Пеевски, да си пиете кафето, да работите в перфектен синхрон, да внасяте заедно законопроектите, а сега да се опитваш да се отдалечиш, за да изкараш по-добър изборен резултат?!

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС през тези месеци бяха управляващо мнозинство, което подкрепяше правителството.  

ГЕРБ има точно толкова общо с Пеевски, колкото и ПП в последната една година. Всичко, което се е случвало между ГЕРБ и ДПС, е било с участието на "Промяната". 

Причината ПП сега да не са в тази комбинация е отказ на преговорния екип за следващите девет месеца отново да даде цялата власт в ръцете им. Но те не се справят. По време на нито един от кабинетите на "Промяната" ние не сме получили пари от Европа. През последните три години получихме сумарна инфлация от 40%."

Те не успяха да вземат дори втория транш по ПВУ, отбеляза още Добрев в предаването "Неделя 150".

"Очевидно "Промяната" са се съгласили да освободим цената на тока и хората да си купуват ток на пазарна цена. Изнасилиха НС да приеме либерализация на пазара на ток. Твърдяха, че приемем ли го веднага ще получим транша. Това беше октомври миналата година. Парите още ги няма. Причината е в нещо друго. Сега се оправдаваме с някакви закони и решения, които не били минали. Имат 60 души парламентарна група. Защо не ги предлагат?"

Делян Добрев дори заяви, че Асен Василев е източил 5.4 млрд. от енергетиката. 

"С дивиденти и с плащания от Фонда за енергийна сигурност към бюджета и към различни министерства".

Те теглят кредити, за да плащат социални разходи, посочи още Добрев.

"Това напомпва инфлацията. Не влизаме в еврозоната заради "Промяната"

Калин Стоянов се доказа като успешен министър, смята Делян Добрев. А по отношение на оставката на главния секретар Живко Коцев и последвалото й оттеглянето, той смята, че за това трябва да бъде питан Николай Денков.

"Защото те са го накарали.

Не мога да разбера защо защитават така яростно шефката на Агенция "Митници", за която съдът прецени, че има достатъчно доказателства да остане, поне на този етап, в затвора. Те стоят твърдо зад нея, както и зад въпросния главен секретар, който е сниман със скъпи часовници и по бански заедно с контрабандистите, защото ги е страх, че те ще започнат да сочат нагоре. Ще започнат да казват, че висшето управление на държавата – в лицето на финансовия министър, може би и на премиера, са имали съпричастност към това, което се  е случило. В медиите излезе информация, че са хванати хиляди мастърбоксове с цигари. Локации, които са пращани с есемеси между контрабандистите и цялата тази групичка, която е участвала. 

Единственото обяснение е, че те имат съпричастност и затова сега ги защитават". 

Запомних "Промяната" с борбата им за руски петрол през последната година и отказ да махнем дерогацията. Ако се наложи в следващия парламент да се гласува кабинет между ГЕРБ и ПП, аз отново ще гласувам против, категоричен е Добрев.

Той смята, че  комисията, която ще разследва "Турски поток", е създадена с предизборна цел.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 23:00

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми

"Ротари клуб" - Монтана дарява 35 000 лева на семейства с репродуктивни проблеми. Парите бяха събрани на благотворителен бал. На благотворителния бал на "Ротари клуб"- Монтана са предложени на търг картини на известни художници, сред които Вълчан Петров, Стоимен Стоилов, Павел Митков, Галя Герганова, скулптура на Красимир Яков, както и картини на..

публикувано на 30.04.24 в 22:50

Двама души са задържани в село Първамайци заради големи количества марихуана

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняеми мъж и жена за държане с цел разпространение на голямо количество марихуана. За единия наркодилърите държавното обвинение ще иска от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 30-годишен мъж и 29-годишна жена бяха задържани при зрелищна полицейска операция в..

публикувано на 30.04.24 в 22:38

Премиерът в Клисура: Гордост и достойнство

Клисура е гордост, достойнство, копнеж и ентусиазъм. Непоклатима решимост срещу несвободата, потисничеството и безправието. Това каза в словото си по повод 148 години от избухването на Априлското въстание служебният министър-председател Димитър Главчев. Той прие почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада на площад "20 април" в..

публикувано на 30.04.24 в 22:27
Риши Сунак

Мигрантите: Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо

Министрите от ирландското правителство одобриха единодушно план за изготвяне на ново законодателство, което би преопределило Обединеното кралство като „сигурна страна“, в която могат да бъдат връщани търсещите убежище. Напрежението между Дъблин и Лондон остава високо във връзка с мигрантите. Планът беше внесен от министъра на правосъдието Хелън..

публикувано на 30.04.24 в 22:17
Майк Джонсън

Демократическата партия в САЩ няма да подкрепи вот за сваляне на председателя на Камарата на представителите

Конгресмените от Демократическата партия няма да подкрепят вот за сваляне от поста на председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън. Това обяви лидерът на демократическата фракция Хаким Джефрис, цитиран от агенция "Ройтерс". Заплаха за поста на Джонсън отправи крайнодясната Марджори Тейлър Грийн, след като председателят на..

публикувано на 30.04.24 в 22:13

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38