Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Силистра подкрепя готовността на родители за стачка заради липса на пари за училищни ремонти

| Репортаж
Снимка: Незабравка Кирова

Кметът на Силистра подкрепя готовността на 500 родители на деца от ОУ "Отец Паисий“ и Средношколското общежитие за ефективни стачни действия заради отказ от финансиране на одобрени вече проекти, за извършване на основни ремонти.

Преди година МОН и Изпълнителна агенция "Образование" одобряват проекти за ремонт на стойност близо 8 милиона лева. Пари обаче не се отпускат, защото Общината имала акт за 1500 лв. от Инспекция по охрана на труда, от 2021 г., който междувременно бил и платен.

"Сумите са несъразмерни. Заради 1500 лева да отказват на децата възможността да живеят по-добре, за мен, е нелогично".

От своя страна Общината води дела в Административния съд, но и в Районния – с искане за обявяване на нищожност на наказателното постановление на Инспекцията по труда. Става въпрос за трудова злополука при дейности не свързани с конкретните проекти и актът бил наложен на възложителя, а не на изпълнителя.

До 2026 година проектите трябва да бъдат изпълнени и отчетени.

Зад протестната подписка, адресирана до МОН и до национални медии и организирана от училищните настоятелства на двете учебни институции, стоят 500 души. Използваме публичността като крайно средство, заяви силистренският кмет.

Близо 400 деца учат в ОУ "Отец Паисий", което е най-старото училище в Силистра. Има над 160-годишна история. Последният основен ремонт е правен през 1992 година. Ремонт е имало и през 2008-2009 година, по един от първите проекти, финансирани от японското правителство, но той е бил за саниране на сградата с 4 см изолация. "От години покривът тече", каза директорът Галя Илиева.

Не е по-различна картината и в Средношколското общежитие "Младост". В него има настанени 140 деца. Сградата е строена през 1964 година и оттогава ремонт не е правен, съобщи Елеорита Стойчева, която работи там от 2001 година.

През 2020 година има издадена Наредба на МОН, която определя какви са изискванията именно към условията, в които учат и живеят децата, припомни Галина Даскалова, началник – отдел "Образование" в Силистра.

Сега те дават срок от 1 месец на институциите, за да се раздвижат и да решат – оправдано ли е да бъде спряно финансирането на тези ремонти.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Незабравка Кирова


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът на ООН в Хага отхвърли иска да бъде забранено на Германия да изнася оръжие за Израел

Международният съд на ООН отхвърли иска да забрани незабавно на Германия да изнася оръжие за Израел, съобщи Ройтерс. Магистратите в Хага изразиха притеснения от "катастрофалните", по думите им, условия за живот в Ивицата Газа, но отбелязаха, че аргументите, представени от завелата иска Никарагуа, не налагат извънредни разпоредби. С обяснението, че има..

публикувано на 30.04.24 в 21:38
Хаджа Лабиб, министър на външните работи на Белгия

Съвет "Общи въпроси" на ЕС обсъжда премахването на ветото

Премахването на ветото при вземането на решенията в ЕС е една от темите, които министрите са разисквали на днешното неформално заседание на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. България смята обаче, че то трябва да се запази при политиките от особено значение за Общността. България подкрепя решенията с единодушие в ЕС по "чувствителни теми"..

публикувано на 30.04.24 в 20:49

Два университета обединяват усилия, за да подготвят кадри за леката индустрия и туризма

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма. Двата отрасъла са основополагащи за местната икономика. На срещата, инициирана от кмета на Велико Търново Даниел Панов, местният филиал на Висшето училище по агробизнес и развитие на..

публикувано на 30.04.24 в 20:07
Мариана Кукушева

Кукушева: Нулевата ставка за хляба е в интерес на потребителите

Запазването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба и въвеждането на таван на търговската надценка за хляба са изцяло в полза на потребителите, коментира за БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева: Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината "С този жест депутатите задържат..

публикувано на 30.04.24 в 19:43

НС ратифицира промените в договора за Ф-16 блок 70

Народното събрание ратифицира промените в договора за доставка и поддръжка на изтребителите Ф-16 блок 70. Така се дава възможност за коригиране на срокове за осигуряване на компоненти, без да се увеличава договорената вече цена. Депутатите заседават извънредно, за да обсъдят върнатия с указ на президента за повторно обсъждане Закон за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 19:29

Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"

Година и половина след замразяването на проекта на Търговска лига за изграждане на частна детска болница в София, правителството разреши на същия инвеститор да построи многопрофилна болница с името "Мама и аз". Лечебното заведение ще може да работи със Здравната каса и ще предлага лечение както на деца, така и на пълнолетни, става ясно от съобщение на..

публикувано на 30.04.24 в 19:13

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" към ново гориво ще започне в средата на май

Преходът на АЕЦ "Козлодуй" от руско към американско ядрено гориво започва в средата на май, когато в реактора на 5-ти енергоблок ще бъдат заредени 43 касети. Ядреното гориво на "Уестингхаус" е съвместимо с руската технология и отговаря на най-високите международни стандарти, съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Преходът ще продължи 4 години,..

публикувано на 30.04.24 в 19:00