Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден земеделците да кандидатстват за държавни помощи заради войната в Украйна

Снимка: БТА

Днес е последният ден, в който земеделците могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна.

Очаква се около 50 000 фермери да подадат заявления, а парите да бъдат изплатени до 22 април.

От схемите за подпомагане могат да се възползват животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелари , производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица.

Според указанията подалите заявления за получаване на т.нар. украинска помощ  ще имат 2 дни за корекция и отстраняване на непълноти по документите, до 11 април, а 11 дни по-късно се очаква парите да бъдат по сметките  на фермерите.

Таванът на помощта е до 280 000 евро и се прилага за целия период на действие на Временната рамка от март 2022 г. до юни 2024 г., като се взема предвид размерът на всички получени помощи от фермерите съгласно тази рамка.

Зърнопроизводителите пък могат да получат до 55 000 лв. на стопанство според помощта, предвидена за зърнени култури. 

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
възстановка

Родолюбци от клуб "Традиция" показват, че историята не е само суха фактология

Българската история е не само в учебниците и в летописите. Тя "оживява" чрез възстановките на различни периоди и събития, които правят родолюбивите мъже и жени с различни професии, обединени в клубовете "Традиция". Един от тях е във Велико Търново.  Историята не е само сухи дати и фактология. Историята е емоция и това показват при..

публикувано на 01.05.24 в 13:00
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

В Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание

За поредна година в Копривщица бяха пресъздадени моменти от Априлското въстание във възстановка на площад "20 - ти април". Градът е един от най-значимите за българската история, родно място на Любен Каравелов, Димчо Дебелянов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и редица други дейци.  По тесните калдъръмени улички на Копривщица..

публикувано на 01.05.24 в 12:50
Шествие на КТ

Шествие на КТ "Подкрепа" и рок концерт в Деня на труда в София

"Работни места, заплати и сигурност" - това е надсловът на традиционното шествие на Конфедерацията на труда "Подкрепа" по случай Международния ден на труда. Шествието започна в 11 часа на столичния площад "Света Неделя" в София и ще завърши с рок концерт пред музея "Земята и хората".  Шествието премина по бул."Витоша", бул. "Патриарх Евтимий", ул...

публикувано на 01.05.24 в 12:48
Снимката е илюстративна

Започнаха протестните първомайски митинги на транспорта в Гърция

Със стачка и демонстрации отбелязват в Гърция международния ден на труда. Няма затруднение за пристигащите туристи по празниците. Протестни първомайски митинги заливат цялата страна. С червени знамена и плакати "силата е в нас" активисти и депутати от комунистическата партия са начело на демонстрациите. Хиляди гърци се включиха в..

публикувано на 01.05.24 в 12:47

Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница

Президентът Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебният кабинет на Димитър Главчев да преосмисли решението за създаването на частна детска болница в София. "Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива..

публикувано на 01.05.24 в 12:26
Възстановка на Априлското въстание на площада в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година. В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество..

публикувано на 01.05.24 в 12:12
Яна Божанин

Актрисата Яна Божанин: Борба с любов е битието на човека на изкуството у нас

"Борба с любов - така мога да опиша битието на човека на изкуството в България, сподели за "Хоризонт" актрисата Яна Божанин, автор на подкаста "Говори, за да те видя" , който разработват заедно с водещия на предаването "Среднощен експрес" Йордан Георгиев. "Битка между любовта към работата, завистта и сравнението с другите - това е нещо, през..

публикувано на 01.05.24 в 11:49