Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Диан Чобанов представя Opera Open 2024

Снимка: Пловдивска опера


Специалното издание на международния фестивал Opera Open през 2024 г. ще отбележи 70-годишнината от създаването на Пловдивската опера с богата програма. Основен акцент в нея ще бъде тържественото откриване с Гала концерт на световноизвестния руски сопран Аида Гарифулина /25-и юни/.

Ще бъдат представени две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта “Кармен“ от Бизе /6-и юли/ и балета “Ромео и Жулиета“ от Прокофиев /12-и юли/.

След като отбелязва рекорд за най-много зрители на оперен спектакъл на Античния театър през 2015 г., “Кармен“ ще се завърне на тази сцена с премиерна продукция на режисьорката Урсула Хорнер. В главните роли ще гледаме сръбския мецосопран Любица Вранеш, португалския тенор Карлос Кардосо и полския бас Даниел Мирослав.

Балетната трупа на Пловдивската опера подготвя премиерата на “Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и театрални продукции. Стилът й, усъвършенстван в школата на легендарния Морис Бежар, поставя нов стандарт в качеството и изразителността на съвременния балет.

По традиция програмата на международния фестивал Opera Open предлага на пловдивската публика и гостите на града на тепетата голямо жанрово разнообразие. Сред загравията за почитателите на оперетата и мюзикъла през месец август са “Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър /21-и август/ и VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от престижни европейски оперетни театри /24-и август/.

В годината на Райна Кабаиванска Opera Open ще завърши с Гала концерт в нейна чест с участието на звездите на Школата Кабаиванска, които вече градят успешна оперна кариера /15-ти септември/.

“ОПЕРАТА Е ТУК!“ е слоганът, който обединява честванията за 70-годишнината на Пловдивската опера и фестивала Opera Open през 2024 г. “Операта е в своя град, в страната си, в сърцата на гражданите. Тук е, за да свърже минало и бъдеще с крехкото и убягващо сега. Операта е тук, за да участва в пулса на града“, отбелязват организаторите.

Чуйте повече в звуковия файл в първото интервю с новия директор на Пловдивската опера – маестро Диан Чобанов, за предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“.

Цялата програма на международния фестивал Opera Open '2024 можете да видите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бистра Иванова

Бистра Иванова: Расизмът в Европа не може да се толерира

Днес - 30.04, от 18.30 часа в парка пред Народния театър се открива изложбата "Не на расизма в ЕС". Зад нея стои колективът на "Мулти култи", а автор на фотографиите е Красимир Димитров. Бистра Иванова раз каза пред БНР, че идеята за събитието се ражда след извършване на проучване върху връзката между речта на омразата и евроскептицизма.  "То..

публикувано на 30.04.24 в 14:28
Димитър Атанасов, историк

Димитър Атанасов: Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си

Историята представлява ресурс, от който изграждаме настоящето си. Това обясни пред БНР  Димитър Атанасов историк от Института по етнология и фолкористика с Етнографски музей към БАН.  Той е и куратор на мултимедийната изложба "Да преживеем миналото – историческите възстановки като феномен на културата" която може да бъде видяна до 13 май в..

публикувано на 30.04.24 в 14:20
Анриета Жекова с първото издание (от 1933)
Гергана Димитрова - новото, с хелиогравюрите на Салвадор Дали

В чудния свят на безбрежност и мечти на "Алиса в Страната на чудесата"

На книжния пазар у нас излезе  "Алиса в Страната на чудесата"  в превод на  Лазар Голдман  и за пръв път у нас с илюстрации на  Салвадор Дали .  Художественото оформление на българското издание е дело на Милена Вълнарова. " Три години уговаряхме, за да ни дадат правата за илюстрации на Салвадор Дали , разказа в "Нощен Хоризонт"  Гергана Димитрова..

публикувано на 30.04.24 в 11:12

30 години от основаването на женски хор "Ваня Монева"

Днес в зала "България" ще бъдат отпразнувани 30 години от основаването на женския хор "Ваня Монева". За мен беше една сбъдната мечта да направим женски фолклорен хор, посочи пред БНР маестра Монева. "На 11 юли 1994 година се събрахме с първите 11 певици. Между тях бяха големите Надка Караджова, Павлина Горчева, Бойка Присадова и Янка Танева...

публикувано на 30.04.24 в 10:46
 Национална библиотека

Изложба в Националната библиотека представя книжовното наследство на българските католици

През тази година се навършват 350 години от смъртта на трима големи българи католици от 17-ти век – Петър-Богдан Бакшев, Петър Парчевич и Филип Станиславов, които умират през една и съща година – 1674 г. По този повод в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" в София беше открита изложба, свързана с книжовното наследство на..

публикувано на 29.04.24 в 12:11

В Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците

В навечерието на един от най-обичаните пролетни празници – Цветница, в Плевен откриха традиционния „Пролетен салон“ на художниците в галерия Арт Център. Над 100 творби на 54 автора привличат интереса на плевенчани и гостите на града. "Пролетният салон на плевенските художници е една традиционна изложба. В нея са поканени да участват обикновено всички..

публикувано на 28.04.24 в 07:34

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35