Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10% повече пациенти с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област

| Интервю
Снимка: pixabay

С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област през изминалата година, показват данни на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в морската ни столица.

Един от основните проблеми към момента е, че Национален онкорегистър у нас на практика не функционира.

Най-голям ръст бележат случаите на кожен рак. С какво точно е свързано това проф. д-р Георги Кобаков – специалист по онкохирургия и управител на Специализираната болница, не се ангажира. Той обаче е категоричен, че е необходима по-активна профилактика за рака на гърдата. Специалистът подчерта, че в голям процент е и ракът на простатата.

"Аз съм убеден, че всичките тези заболявания имат отношение към повишаване на възрастта на населението, средната преживяемост, особено кожните карциноми – те са характерни за много възрастни хора. За останалата част от тези заболявания с различни локализации – убеден съм, че профилактичните прегледи имат голямо значение", коментира проф. Кобаков в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Той апелира да се разширят програмите за профилактика.

Цялото интервю на Даниела Стойнова с проф. д-р Георги Кобаков в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето (обновена)

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

обновено на 03.05.24 в 08:37

Иван Сунгарски: Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си

Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си . Това каза пред БНР Иван Сунгарски - народен представител от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание.  "Винаги има надежда, когато имаш нагласата да се вгледаш в себе си. Надявам се, че тази бездуховност, тази безотговорност на хората, които имат отговорността да управляват тази държава,..

публикувано на 03.05.24 в 08:21
Джо Байдън

Байдън е категоричен, че протестите в САЩ няма да променят политиката му към Израел

В Съединените щати продължават студентските протести срещу войната в Ивицата Газа и в подкрепа на палестинското ѝ население . Близо триста души са арестувани - в Колумбийския университет и в Сити колидж - след пропалестинските протести в Ню Йорк. Пропалестински демонстранти бяха арестувани в различни университети в САЩ..

публикувано на 03.05.24 в 08:15
Реджеп Тайип Ердоган

Турция прекъсна търговията с Израел заради войната в Газа

Турция прекъсна всякаква търговия с Израел като наказателна мярка срещу Тел Авив заради войната в Ивицата Газа, при която са загинали над 34 хиляди палестинци, съобщава държавната телевизия Те Ер Те. Турското министерство на търговията обяви, че мерките ще бъдат в сила, докато Израел позволи "непрекъснат и достатъчен поток"  от хуманитарна..

публикувано на 03.05.24 в 08:10

Задържани демонстранти против закона "за чуждестранните агенти" в Грузия

В Грузия хиляди демонстранти блокираха снощи Площада на героите в столицата Тбилиси при протестите срещу закона за "чуждестранните агенти".  Има арестувани, предава Ройтерс. Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта, смятан за подобен на руския закон. Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за..

публикувано на 03.05.24 в 08:03

Зеленски: Срещата в Швейцария през юни ще бъде първата реална възможност за постигане на справедлив мир

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за постигането на справедлив мир в Украйна. По време на визита в Киев британският министър на външните работи Дейвид Камерън обеща най-големия пакет с помощи от Великобритания досега. Зеленски каза, че официални..

публикувано на 03.05.24 в 07:52

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44