Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Ангелова-Игова: Паралимпийците трябва да се състезават на същинската олимпиада

Оскар Писториус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският институт в България продължи серията дебати на спортни теми, предхождащи Олимпийските игри в Париж. Темата сега бе за технологичния допинг и неговото приложение най-вече при параспортистите. Една от участничките в него, преподавателят по философия в НСА Боряна Ангелова-Игова, застъпи тезата, че паралимпийците трябва да се състазеват на същинските Олимпийски игри, а не на допълнителното състезание, организирано отделно за тях. Тя даде специално интервю за БНР.


- Темата на дебата беше за технологичния допинг в спорта и това беше валидно най-вече за паратлетите, които използват специални протези или инвалидни колички. Би ли могло да се получава някакво предимство на база развитието на технологиите при тези спомагателни средства, които те ползват. Как виждате Вие нещата?

- Действително, имаме една лека двуличност по отношение на параспорта и въобще на спорта. От една страна правим Паралимпийските игри, за да покажем как тези хора са равнопоставени, как могат да се състезават и да спортуват като всички останали. А в същото време ги отделяме в други Игри, които ги наричаме "Пара". Има ли "парахора" - няма "парахора", всички сме хора и би трябвало да се състезаваме заедно. Причината за това отделяне, твърди се, е неравностойното представяне в спорта. Но както стана ясно по-рано, има неравностойно поставяне на спорта и на обикновените Олимпийски игри. Един тежкоатлет, които тежи 160 килограма, разбира се, има различни физически способности от друг, който тежи 40 килограма. Тук логичният въпрос е защо паралимпийците да не се състезават в истинската Олимпиада, но в различна категория.  А ние ги отделяме ужким за тяхно добро, ужким, защото така ще могат да се състезават с равни на тях. А в същото време, когато някой паралимпиец покаже по-добри резултати от останалите състезатели, такъв случай имаме с Оскар Писториус. 

- Той спечели в съда, за да може да участва заедно с "валидни" спортисти, както ги наричат французите, и даже спечели...

- Всъщност се оказа, че той е много по-бърз от Юсейн Болт. Обаче не може да се яви на Олимпиада, защото се смята, че той използва технологичен допинг, а именно неговите изкуствени крайници, които имат една специална отскоклива основа, която им дава повече бързина. Всъщност вече виждаме, че тук има двойнствени стандарти. Това, което ни радва, особено откакто Бах стана президент на МОК, е че той направи много сериозна политика, за да интегрира максимално паралимпийците и все повече поставя въпроса да се обединят двете състезания. На етапа, на който са сега, се случва, че Паралимпийските игри са с много по-малка гледаемост. Медиите много по-малко се интересуват от тях, а там виждаме неща, които са абсолютно невъзможни за обикновения човек. Тези, които нямаме увреждания, често си казваме: "сега не мога, уморен съм, нямам възможност, боли ме главата, нямам пари, нямам време." И изведнъж виждаме едни хора, които имат една десета от нашата трудоспособност, обаче правят невероятни неща, за които ние можем само да мечтаем. Всъщност, това е най-добрият пример затова на какво човекът е способен. Как благодарение на много труд, на много хъс, на човешкия дух, ние можем да превъзмогнем дори увреждания, които сме придобили. И все пак по отношение на тепнологичния допинг, аз застъпвам тезата, че човекът е съвършен сам по себе си и че не можеш да подобриш нещо, което е съвършено. И по отношение на параспортистите и хората с увреждания ние не трябва да се опитваме да ги променим, а трябва да направим средата достатъчно удобна за тях. Това че те са различни по някакъв начин, не трябва да се опитваме да ги променим, а по-скоро да променим обществото, което да е по-толерантно и интегриращо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Александров

Йордан Александров: Ако си изиграя съчетанията имам шанс за финал

13 състезатели ще представят България на световната купа поспортна гимнастика., която ще се проведе от 23 до 26 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Отличията ще си оспорват над 130 състезатели от рекординет 37 държави. Бъгария при жените ще бъде водена от европейската вицешампионка Валентина Георгиева, а при мъжете от опитния Йорда..

публикувано на 21.05.24 в 21:14
Лесен успех за треньора на Локомотив Краси Балъков.

Локомотив (София) остава в елита

Локомотив София победи с 3:0 като гост Берое и си осигури участие в Първа лига и през следващия сезон. Столичани със сигурност ще завършат сезона rизвън последните 3 места, след като вече имат актив от 36 точки. Столичани бяха много по-активни и поведоха в резултата след само четвърт час игра чрез Кевин Маи. Енцо Еспиноса подаде неточно от тъч към Хуан..

публикувано на 21.05.24 в 20:48

Пореден успех за Тадей Погачар на Джирото

Лошото време съкрати почти наполовина 16-ия етап от Обиколката на Италия, но това не попречи по никакъв начин на лидера в генералното класиране Тадей Погачар да запише още една етапна победа, информира БТА. Словенецът, който кара за тима на Обединените арабски емирства, измина 118,4 километра от Лаас до Санта Кристина Валгардена за 2 часа, 49 минути и..

публикувано на 21.05.24 в 19:00
Елиза Чолакова

16-годишната Елиза Чолакова с амбиции за титла от СК по прескачане на препятствия

Световна купа по конен спорт с награден фонд 100 000 лева ще се проведе от четвъртък до неделя на конната база „ Фригопан“, село Царацово, до Пловдив. Надпреварата по прескачане на препятствия – две звезди, е квалификация за Олимпиадата в Париж. Турнирът е за деца, юноши, девойки , мъже и жени, като участие ще вземат близо 120 ездачи от..

публикувано на 21.05.24 в 18:44

Ботев (Враца) спечели ценна точка в Търново

Етър и Ботев (Враца) завършиха наравно 1:1 в мач от 34-ия кръг на Първа лига. На стадион „Ивайло“ във Велико Търново гостите откриха чрез Диого Барбоса в 21-та минута, но в края на първото полувреме „болярите“, които вече изпаднаха от елита, възстановиха паритета чрез Дидис Лутумба-Пита.  До края на срещата домакините бяха по-настъпателни, но врачани..

публикувано на 21.05.24 в 18:35

Кордоба е много близо до Рейнджърс

Хосе Кордоба е съвсем близо до трансфер в Рейнджърс, съобщава "Дейли Рекърд". Защитнтикът на българския Левски може да премина в клуба от Глазгоу за три милиона лири. 23-годишният Кордоба ще трябва да замени напускащите стадион "Айброкс" Борна Баришич, Джеймс Тавърниър и Конър Голдсън. Националът на Панама трябва да бъде един от..

публикувано на 21.05.24 в 06:08

Славия повали носителя на Купата

Игралият повече от едно полувреме с 10 футболисти отбор на Славия победи с 3:1 у дома носителя на купата на България за 2024 година Ботев (Пловдив) в двубой от 34-ия кръг в Първа лига. Успехът на "белите" запази интригата за спечелване на седмото място в класирането, даващо право на участие в бараж за Лигата на конференциите. Още в петата..

публикувано на 20.05.24 в 22:18