Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Свръхпроизводството в Китай ще продължи и ситуацията за американските производители ще става все по-лоша"

Клеър Джоунс: Който и да победи на президентските избори в САЩ, ще се стигне до повишаване на митата за китайска продукция

"Американският финансов министър се надяваше да смекчи ефекта от влошаването на търговските отношения между САЩ и Китай"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън прекара четири дни в Китай, където участва в икономически форум и се срещна с високопоставени правителствени представители. Основният фокус на визита й беше свръхпроизводството в Китай на електрически автомобили, соларни панели и други "зелени технологии", което според Вашингтон застрашава работните места в тази индустрия в Съединените щати. Готова за разговори, но и с твърд тон, Йелън като че ли не постигна желания резултат.

Посещението й беше последвано от визита на руска делегация в подготовка на среща идния месец между Владимир Путин и Си Цзинпин. А днес към Пекин се отправя голяма германска делегация, водена от канцлера Олаф Шолц. 

Джанет Йелън - финансовият министър на Съединените щати, за втори път за по-малко от година посети Китай, където е почти като рок звезда.

"Йелън е много харесвана в Китай. Визитата й беше широко отразена в социалните мрежи, а хората буквално бяха обсебени от новините кои ресторанти е посетила и как си служи с клечките за хранене. Разбира се, това беше заради случката от миналата година, когато беше яла халюциногенни гъби. Домакините наистина разпънаха червен килим за нея - разговорите й бяха много задълбочени. Въпреки това - по отношение на същината - не останах с убеждение, че Китай е променил подхода си от последните години", разказа в интервю за "Събота 150" на Клеър Джоунс, редактор във „Файненшъл таймс“ и един от журналистите, които отразяваха визатата на Йелън в Гуанджоу и Пекин. Мистичната история с гъбите датира от юли миналата година, когато самата Йелън призна, че е яла "омагьосващи гъби" в ресторант без да знае, че са такива. Настрана от сънищата и мечтите обаче визитата на американския финансов министър имаше за цел едно много важно послание: 

"Китайските свръхинвестиции и субсидии за определени икономически сектори, като производството на литиево-йонни батерии, слънчеви панели и електрически автомобили, носят риск за световния пазар. Той може да бъде залят с китайска продукция. Опасението е, че цените на тези зелени технологии могат да паднат толкова много, че да се стигне до загуба на работни места в Съединените щати".

Посланието е ясно, но беше ли чуто и възприето?

"Не мисля, че това ще промени начина, по който китайските власти управляват икономиката си. Фокусът ще продължи да бъде върху държавните субсидии. Като се има предвид, че вече видяхме огромни инвестиции в инфраструктурата, новите най-вероятно ще продължат да бъдат в производство. Подходът няма да се промени. Но това не значи непременно, че посещението на Йелън е провал", отбеляза Клеър Джоунс, според която още преди да стъпи на китайска земя американската делегация е била наясно, че няма да има сериозна промяна в поведението на Китай.

"За американците беше важно все пак да отправят посланието си очи в очи. Защото свръхпроизводството в Китай ще продължи и ситуацията за американските производители ще става все по-лоша и по-лоша. С тази дълга визита и с толкова много срещи Йелън се надяваше да смекчи ефекта от влошаването на търговските отношения между Съединените щати и Китай.

В Америка ни предстоят избори и се нагнетяват нагласите против Китай. Това води до натиск върху администрацията на Байдън да увеличи търговските мита. Именно това беше аргументът на Йелън, за да постави трудните въпроси на масата.

Мисля, че който и да е победителят на президентските избори през ноември, ще се стигне до повишаване на митата за китайската продукция. Струва ми се, че делегацията от финансовото министерство и лично Йелън целяха да установят контактите, които да помогнат в последствие Вашингтон и Пекин да продължат да си говорят нормално".

И все пак - климатичните промени са факт, а Съединените щати и Европа настояват за по-екологични технологии. В същото време и от двете страни на Атлантика се опасяват, че евтиното китайско производство, което е с високо качество, измества американската и европейската индустрия. Какъв е здравословният баланс - всъщност, словосъчетание, употребено и от самата Йелън при посещението й в Китай - но въпросът ми е отправен към Клеър Джоунс:

"Трябва да намерим начин да смекчим ефекта от променящия се климат, а това минава през все по-голямо проникване на зелените технологии в живота ни. Има проблем от гледна точка на това, че Съединените щати и Европа се оплакват от свръхпроизводството на Китай. Все пак обаче погледът е насочен към тяхното производство. Колкото по-евтино е то, толкова по-добре".

Основният фокус на визитата на Йелън е свързан с икономическите отношения между Съединените щати и Китай, но все пак и войната на Русия срещу Украйна и отношенията между Москва и Пекин са били тема на разговор, допълни редакторът във "Файненшъл таймс" Клеър Джоунс:

"Миналата седмица имахме публикация за предупреждението, отправено от Антъни Блинкън към съюзниците от НАТО, че разполагаме с убедителни доказателства, че китайски компании продават на Русия компоненти, които могат да се използват във военната индустрия. Йелън повдигна този въпрос. Китайците показаха известна откритост по темата и готовност да предоставят определена информация. Но не бих казала, че това беше приоритетът на посещението на финансовия министър".

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

3% безработица във Велико Търново, "работната ръка диктува правилата"

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната. Ниската безработица поражда криза, защото на пазара на труда са останали основно неактивни лица с ниска квалификация, които не отговаря на търсенето от бизнеса, коментират специалистите по подбор на персонала. Намирането на квалифицирани кадри е..

публикувано на 01.05.24 в 10:19

Какви са тайните на физиката на гмуркането

Лятото почти дойде, а тези, които ще се отравят към морето, със сигурност нямат идея какво се случва, когато се гмурнат във водата.  Пред БНР студентът по медицина Христо Проданов разкрива тайните на физиката на гмуркането. Освен че учи все още медицина, той вярва, че познаването и на физичните процеси, ще го направи по-добър в професията му, а тя..

публикувано на 01.05.24 в 10:13
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Агресията на ученици и родители и липса на институции отблъскват младите учители

" Няколко неща отблъскват младите от учителската професия, като на едно от първите места е агресията. Не на последно място е бумащината - излишните неучителски дейности, които се вменяват на учителите. Това не е учителското".  Това коментира пред БНР Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  По думите му е..

публикувано на 01.05.24 в 09:58

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15