Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Служебният кабинет не удържа на изкушението да се включва в политически игри"

Надежда Йорданова: Скандалът с МВР и митниците показва, че реформите трябва да продължат

"ПП и ДБ трябва да сме заедно на изборите, в тези трудни времена не можем да делим избирателите"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Скандалът с МВР и митниците показва, че реформите в службите и в съдебната система трябва да продължат.

Това заяви пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ, бивш министър на правосъдието.

По думите ѝ има "едно размахване на компромати и изтичане на информация, без да знаем къде е истината", но това не е усилие за обективно, бързо и всестранно разследване, а е "компроматна бухалка":

"Опасявам се, че този случай ще бъде забравен някъде, след като постигне своята компроматна цел. ... Ще продължа да настоявам фактите да бъдат установени - такива, каквито са".

Тя беше категорична, че компроматите не са в арсенала на ПП-ДБ: 

"Наш дълг е да предлагаме решения на хората и да ги убеждаваме, че можем да вземем живота си в ръце и да го направляваме. Че държавата може да бъде майка, вместо да е бухалка".

Вместо да продължим с реформите и със съвместните усилия, ГЕРБ се отказаха да вземат самостоятелни решения, които не са одобрени от ДПС, коментира още Йорданова и уточни, че след това решение е започнало "връщането към реториката, позната през 2017, 2018, 2019 г.". 

"Ужасната кална война, която тогава се случи. Книги бяха издавани срещу "Демократична България" и "Да, България", какви ли не чудеса - лъжа до лъжа бяха написани тогава. Но ние не отменихме нашия път, напротив - говорехме какъв трябва да бъде пътят напред. Защото, колкото повече се отвращават хората, толкова по-малко гласуват".

Виждаме яростна съпротива срещу реформите, подчерта Надежда Йорданова.

Тя призова служебното правителство:

"Каквито и кадрови решения да вземат, да са само на база професионализъм, а не партийни пристрастия или желания за чистки. ... Виждам някакъв опит за реваншизъм. Това, което се случи в ДАНС, е притеснително. При двама назначени заместници - единият се освобождава, а другият - остава".

"Това, че транспортният министър Георги Гвоздейков беше назначен за координатор на подготовката за изборите, ме изненада, защото министърът на транспорта няма нито една функционална компетентност, когато става дума за организацията и провеждането на изборите. ... Това показва, че служебното правителство не удържа на изкушението да се включва в политически игри. Това не е изолирано поведение, защото и предходните няколко служебни кабинета се включиха в политическите игри", коментира Йорданова.

ПП и ДБ трябва да сме заедно на предстоящите избори, защото в тези трудни времена не можем да делим избирателите, заяви Йорданова.

Интервюто на Диана Янкулова с Надежда Йорданова в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл и да видите във видеото.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подкрепиха ветото на президента срещу промените в закона за инвестициите

Депутатите от Комисията по икономическа политика и иновации подкрепиха ветото на президента срещу Закона за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. С 9 гласа "за" и 10 "против" законопроектът не беше подкрепен за повторно гласуване. Президентът върна за ново обсъждане седем параграфа от Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 17:33

Служебното правителство осигурява 295 млн. лв. за т.нар. украинска помощ

Служебното правителство осигурява нужните 295 млн. лева за изплащане на „украинската помощ“ към земеделски стопани, съобщиха от правителствената пресслужба. Средствата се отпускат за подкрепа на земеделските стопани от първичното селскостопанско производство - животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производители..

публикувано на 30.04.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Гръцките медии: Цели хотели са ангажирани от българи

Активен е обменът на туристи между България и Гърция, посочват гръцките медии днес. На Халкидики има цели хотели, ангажирани за Великден от българи. Под заглавие "Гърция е втора най-предпочитана страна за българските туристи" днес медиите публикуват данни от проучване на българския Национален статистически институт. След Турция българите..

публикувано на 30.04.24 в 17:14

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Операция в Рафах ще има

Независимо дали бъде постигнато споразумение - операция срещу палестинската групировка в Рафах и срещу останали формации на "Хамас" ще има. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. "Идеята, че ще спрем войната, преди да сме постигнали всичките ѝ цели, е изключена", каза Нетаняху. Анонимен източник, близък до премиера, е заявил пред "Ройтерс", че..

публикувано на 30.04.24 в 17:02
Проф. Велислав Минеков

Велислав Минеков: Време е за нови протести

Време е за нови протести, защото само това смущава тези престъпни типове, които искат да завладеят държавата. Друг начин не виждам. Констатацията направи пред БНР проф. Велислав Минеков, бивш служебен министър на културата и бивш член на "Отровното трио", активен участник в протестите срещу управлението на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. "С..

публикувано на 30.04.24 в 16:54
Росица Матева

Росица Матева: Подготовката за двойния вот върви нормално

40 дни преди изборите на 9 юни подготовката за двойния вот върви нормално. Това обобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.  Вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети, както в Централната избирателна комисия, така и в районните комисии:  "Нормално върви подготовката. Новата информация е, че сме регистрирали три..

публикувано на 30.04.24 в 16:22