Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична неутралност до 2030 г.

В центъра на тазгодишното издание на конференцията „Синият Лимасол“ са възможностите и ползите за града от изпълнението на европейската мисия, в която участват 100 града в страните-членки.

Целта е да се постигне устойчиво развитие на Лимасол, крайбрежните и морските зони заедно с подобряване на качеството на живот на гражданите, подчертаха от общинското ръководство.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъдени, е опазването на морските екосистеми при осъществяването на икономически дейности в пристанищните райони и корабоплаването, при това в условията на климатични промени. Това е и една от насоките в плана за действие на Лимасол за превръщането му в „зелен“ и „умен“ град.

Във форума участват представители на местните власти, експерти от университети, еко организации.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арх. Невена Цветкова за капковото напояване и подходящите дървета по улици и паркове в Пловдив

Пловдив, титулуван като Европейска столица на културата - винаги е бил горещ през лятото и в пряк, и в преносен смисъл.  Жителите на града са свикнали с жегите, които в Тракийското поле не са изненада, но това лято много високите температури, жарещото слънце и задухът продължават доста дълго време, а промяната е видима за всички. Масово изгорели..

публикувано на 07.08.24 в 22:34

Как се справят с огнената стихия в САЩ - страната с най-много и най-чести горски пожари?

Съединените щати са държавата, която оглавява световната класация по брой и честота на горските пожари . Те са концентрирани предимно в западната част на страната, като най-засегнатият щат е Калифорния , но множество пожари се наблюдават и в други щати като Орегон, Вашингтон и Аризона. През последните 5 години в третия по големина..

публикувано на 07.08.24 в 17:33

Как влияят високите температури и топлите ветрове на реколтата в Добруджа?

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието. Така е и в  Добруджа, известна като житницата на България, която страда от суша, придружена с трайната тенденция за все по-високи средноденонощни температури.  За някои хора пейзажът в Добруджа е скучен – няма планини, реки, възвишения.  За други обаче, той..

публикувано на 07.08.24 в 17:09
Христо Панчев

Ако нямаше парникови газове, щяхме да живеем в ледената епоха

Защо климатът се промени толкова бързо , защо слънцето стана толкова силно и трябва ли наистина да се приспособим към новите условия или можем нещо да променим? Оказва се, че да обвиняваме слънцето за високите температури е крайно несправедливо . Публикация в научно-популярната платформа Климатека.бг посочва, че слънцето далеч не е..

публикувано на 07.08.24 в 16:55

Д-р Стойка Радева: Слънцето и ултравиолетовите лъчи имат болкоуспокояващ ефект върху ставните заболявания

Морската вода, морските соли и климатът на морето действат лечебно и подсилващо на нашия организъм. "Всяка болка от опорно-двигателният апарат, която няма остро възпалителна компонента към момента на излагането на ултравиолетови лъчи, може да се повлияе благоприятно от слънчевите лъчи и морската вода, защото те предизвикват намаляване на..

публикувано на 06.08.24 в 13:42
В Солун, 12 юни 2024 г.

Климат, икономика, туризъм - интензивните промени на времето затягат възела

От днес София е домакин на пленарна сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата на ООН. 500 делегати от 195 страни обсъждат два доклада - за изменението на климата в градовете и за краткотрайните причинители на изменението на климата. Най-високата средна температура на Земята, откакто се води статистика, беше измерена на..

публикувано на 27.07.24 в 11:55

Отбелязваме деня за опазване на мангровите гори

Днес отбелязваме международния ден за опазване на най-ефективната система за улавяне на въглерод, която съществува на планетата - мангровите гори. Те могат да улавят и съхраняват до 10 пъти повече въглерод на хектар в сравнение с обичайните гори на сушата.  ЮНЕСКО обявява 26 юли за ден на мангровите гори през 2015 г., за да подчертае ролята им като..

публикувано на 26.07.24 в 05:25