Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичи грип в Асеновград

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенцията по храните отново констатира огнище на птичи грип, този път заразата е открита в животновъден обект в град Асеновград. 

Фермата е за кокошки носачки и за да се ограничи разпространението на заразата, всичките 154 000 птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна и 10-километровата наблюдавана зона, които обхващат десетки села в района. 

Извършва се епизоотично проучване и се проследяват движенията на домашни и други птици, продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес във фермата.

За пореден път от агенцията напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве.

Икономическите загуби за сектора обаче са огромни. Само от началото на тази година до момента заради заразата са унищожени близо 700 000 кокошки и патици, а миналата година броят им достигна 1,5 млн. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Росица Матева

Росица Матева: Подготовката за двойния вот върви нормално

40 дни преди изборите на 9 юни подготовката за двойния вот върви нормално. Това обобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.  Вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети, както в Централната избирателна комисия, така и в районните комисии:  "Нормално върви подготовката. Новата информация е, че сме регистрирали три..

публикувано на 30.04.24 в 16:22

Депутатите не приеха отмяна на алтернативния данък за бране на гъби, билки и горски плодове

С гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП парламентът отхвърли на второ четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН в подкрепа на измененията не бяха достатъчни и след като не беше прието дори заглавието на законопроекта, разглеждането му в пленарната зала беше преустановено...

публикувано на 30.04.24 в 16:15

Депутатите с декларации в последния работен ден на 49-ия парламент

Последният работен ден на депутатите от 49-ия парламент започна с декларации с обобщение на работата на законодателния орган. С облекчение казваме сбогом на 49-ия фалшив парламент, заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов:  "Общото впечатление от 49-ия парламент на България е, че 49-ия парламент трябва да си ходи и много хора, които присъстват сега в..

публикувано на 30.04.24 в 16:00
Подпорна стена се срути на магистрала

На 2 май отварят за движение участъка на свлачището по "Струма"

На 2 май ще бъде възстановен движението в района на свлачището на магистрала "Струма", съобщи пред БНР инж. Даниел Иваничков от АПИ. В момента трафикът по "Струма" към София е отбит през Даскалово към Княжево. Подпорна стена се срути на магистрала "Струма" "Към момента се извършва оценка на състоянието на падналата стена, тъй като..

публикувано на 30.04.24 в 15:11

Над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около празниците

Само за четирите празнични дни около Великден миналата година са станали 264 тежки пътнотранспортни произшествия с над 200 ранени и 7 убити, припомнят от Пътна полиция. И предупреждават, че тази година над 8000 служители на КАТ ще се включат в контрола по пътищата около предстоящите празници. Подбирайте времето, в което тръгвате на път и..

публикувано на 30.04.24 в 15:03
Мая Пайтова

Мая Пайтова: Забравете очакванията си, когато сте в Куба!

"В Хавана сте като пред готови декори за филм - навсякъде и по-всяко време", казва за "Понеделник вечер" Мая Пайтова, екскурзовод на път от Хавана към София. Пътуване е и ключовата дума в живота на Мая Пайтова.  " Кръстосвам седемте морета откакто се помня и това ми харесва, споделя тя.  Мая Пайтова може да бъде доста строга и..

публикувано на 30.04.24 в 14:55
Проф. Светлана Велизарова

Проф. Светлана Велизарова: Когато ваксината е без странични явления, създава по-слаб имунитет

Колкото се направи без странични явления да е една ваксина - толкова по-малко тя създава имунитет . Такава е ваксината срещу коклюш, която прилагаме от 2012 г.  Това обясни пред БНР проф. Светлана Велизарова, началник на отделението "Пулмология" в СБАЛ по детски болести. Изпратиха инструкции до личните лекари срещу разпространението на коклюш..

публикувано на 30.04.24 в 14:48