Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът отказа да коментира политически теми при посещението си на полигон "Ново село"

Президентите на България и Румен Радев (вляво) и на Италия Серджо Матарела на полигон "Ново село" - 18 април 2024
Снимка: Стоян Радев

Президентът Румен Радев отказа да коментира политически теми по време на посещението на учебния полигон "Ново село" заедно с италианския си колега Серджо Матарела. 

Двамата направиха инспекция на Многонационалната бойна група, чиято рамкова държава е Италия, и се срещнаха с военнослужещи от двете държави. 

Пред българските военнослужещи Радев подчерта, че участието на български подразделения в Многонационалната бойна група допринася не само за сигурността на страната, но и за икономическата и политическа стабилност:

"Вие виждате, че военната сфера в резултат на войната в Украйна се развива изключително динамично, оперативното изкуство се развива всеки ден.Това показва необходимостта от изключително интензивен обмен с нашите съюзници, за да можем рамо до рамо да градим необходимите способности. И искам да ви благодаря за резултатите, които вие показвате във всички съвместни тренировки, в които участвате".


Президентът отново засегна темата за модернизацията на армията, но не само на тежка бронирана техника, а ни дронове. Той обяви, че тези средства са се доказали като успешни на бойното поле в Украйна и в момента се работи в Щаба на отбраната и с командването на Сухопътни войски да бъдат въведени такива средства:

"По-бързо, много по-бързо при вас да навлиза не само такава - няма да кажа техника, лесно достъпни средства, но и вие да минавате в сферата на друга подготовка, на друго обучение. Да има щатни разписания за оператор на дрон - във взвода, в ротата, за да може да се гарантира вашият живот и да имате ефективност във вашите действия". 


На въпрос, свързан с политическите скандали в страната, президентът отговори лаконично:

"Нека оставим политиката извън тези неща". 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Кулата-Промахон опашки, но се минава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

Огнян Атанасов, КНСБ: Повече трудови злополуки и смъртни случаи през 2023 г.

" През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки . Те са с 3 повече от тези през 2022 г.". Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. " Това, че имаме движение нагоре е много тревожно . ЕК и европейските синдикати подеха преди няколко година една кампания за нулева смъртност..

публикувано на 01.05.24 в 08:20