Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици представиха проекти на соларни паркове на кариерен форум в София

| Репортаж
Снимка: Наталия Ганчовска

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. 

Министерството на образованието настоя политиките да се възлагат на ниво сектор и квалификациите по браншове да се формират с водещата роля на бизнеса. Реформата вече започва с т.нар. секторни съвети за уменията и промяна в списъка на професиите, каза заместник-министър Мариета Георгиева.


По време на събитието ученици с интерес в сферата на алтернативната енергия представиха свои соларни проекти. 

Реформата в професионалното образование и обучение вече е в ход и списъкът с професиите ще се обнови с потребностите на пазара на труда, каза заместник-министър Мариета Георгиева и призова бизнеса за активност. 

Според проучване на БТПП липсата на квалифицирани кадри е една от най-големите заплахи за бизнеса, посочи председателят на работодателската организация Цветан Симеонов и увери в готовността за съдействие.


Секторът на възобновяемите енергийни източници е от най-потърпевшите от липсата на квалифицирани кадри, защото е сред най-младите в икономиката. Освен това, спецификите на работата там са непознати, каза Веселин Тодоров от сдружение "Соларна академия България".

И докато експертите обсъждаха, ученици от няколко гимназии в страната, избрали вече своята сфера на професионално развитие, представиха проекти на соларни паркове с различно приложение.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен вятър засилва риска от разпространение на пожари в Гърция

Силният вятър днес поставя на риск разпространението на пожари в Гърци по информация на Гражданска защита. В Солун и Халкидики охраняват районите с гори. През изминалото денонощие пожарникарите са действали на 60 нови огнища, като 45 от тях са се запалили в следобедните часове, съобщи министърът по борба с климатичните промени Кикилиас...

публикувано на 05.08.24 в 12:47
Плаж в Пелопонес, Гърция

Чуждестранни собственици на апартаменти в Гърция ги дават нелегално под наем

Хотелиерите на Халкидики се оплакват, че собствениците на жилища от балканските страни ги отдават нелегално под наем. Туристите на Халкидики са много повече от миналата година, а приходите са с 30% по-малко.Това съобщи председателят на търговската камара в региона Янис Куфидис. Закупените жилища в Халкидики от граждани на съседните балкански..

публикувано на 05.08.24 в 12:41

Любляна Начева: Гостите на Кюстендил ще могат да си приготвят и изпекат обреден хляб на Света Богородица

Православният празник в Света Богородица ще бъде отбелязан с традиционния за Кюстендил ритуал „Панагия – въздигане на хляба“ и патриаршеско присъствие в града. Това съобщи в предаването „Пътувай с Хоризонт“ Любляна Начева, началник на отдел Култура и духовно развитие в Община Кюстендил, организатор на събитието. „Ден преди..

публикувано на 05.08.24 в 12:40

Опасни електрически кабели заливат пазара

Опасни електрически кабели заливат пазара, предупреждават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ). От там настояват държавата да предприеме стъпки за задължителна сертификация и контрол на вноса. Опасните кабели се внасят от Турция, Северна Македония, Китай, Босна и Херцеговина. Използват се най вече при изграждане..

публикувано на 05.08.24 в 11:37
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Това е правилният път, Плевенската филхармония да достигне до по-широк кръг от хора

Наградата за музикален проект на годината не е на Любомир Дяковски, а е на Плевенската филхармония. Това заяви директорът на музикалната формация Дяковски в интервю пред БНР. В проекта участват Веско Ешкенази, Вероника Тодорова, Георги Милтядов и Плевенската филхармония. „Завършихме символично проекта и сезона на поляната пред 10 000..

публикувано на 05.08.24 в 11:16
проф.Искра Баева

Искра Баева: Преходът завърши с влизането на България в ЕС

Преходът завърши с влизането на България в ЕС . Това каза пред БНР проф. Искра Баева, историк и автор на книги, която представи в "Преди всички" най-новата си книга - "Личностите, които определиха нашата съдба".  "В книгата са събрани  12 по-кратки и по-странни биографии   на политици и други дейци от епохата на социализма и от..

публикувано на 05.08.24 в 11:07
Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край с. Църварица

Екипи на пожарната и на Горско стопанство-Невестино и днес са на терена при пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора - около 500 декара иглолистна гора, бивши земеделски земи и площи, храсти, сухи треви край граничното с. Църварица за доугасяването му. Пожарът беше локализиран от четирите страни още вчера...

публикувано на 05.08.24 в 10:51