Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Англия се увеличават заможните жени, които пушат, сочи изследване

Снимка: БГНЕС

В Англия се наблюдава увеличение на броя на жените от средната класа и по-богатите жени под 45-годишна възраст, които пушат, сочи изследване на Лондонския университетски колеж. Процентът на жените в посочената група, които пушат, е нараснал от 12% на 15% между 2013-2023 година, показва проучването. Жените в по-неблагоприятно социално положение са по-склонни да пушат като цяло, но процентът на тютюнопушенето в тази група е спаднал от 29% на 22%. 

"Притеснително е установеното очевидно увеличение на тютюнопушенето сред жени под 45 години от по-облагодетелствани социални групи в Англия", каза за Би Би Си доктор Сара Джаксън, която е от екипа на Лондонския университетски колеж. Тя подчерта, че "намаляването на тютюнопушенето е особено важно сред жените в тази възрастова група, тъй като то намалява плодовитостта и увеличава шансовете за усложнения по време на бременност, спонтанен аборт и лошо здраве на бебето". 

Проучването, публикувано в списанието "BMC Medicine", също установява увеличение на пушачите, използващи предимно ръчно свити, а не фабрични цигари. Увеличението на бройката при пушачите е по-голямо при младите жени, отколкото при мъжете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицията започва кампания за ограничаване на пушенето сред учениците

Превантивна кампания, следвана от широкомащабни полицейски действия за ограничаване на тютюнопушенето от ученици, стартира на територията на Бургаска област.  В ход са съвместни проверки на служители от отдел „Икономическа полиция“ към ОДМВР - Бургас и..

обновено на 04.10.23 в 11:33

Пасивно пушене на електронни и конвенционални цигари - ефектът е сходен

След 1 януари 2024 г, спира продажбата на електронни цигари и такива с нагряване с аромати (вейпове). Това предвиждат промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, внесени за гласуване в НС от МС. Забраната ще е валидна и за продажба на..

публикувано на 09.10.23 в 07:56

Проф. Коста Костов: Тютюнопушенето е основна причина за хроничната обструктивна белодробна болест

"Причините за хроничната обструктивна белодробна болест са разнообразни и те са различни за различните райони на света, но най-важната причина в развитите страни и категорично доказана, това е тютюнопушенето, каза в "Закуска на тревата" проф...

публикувано на 11.10.23 в 17:40

Ученици с предупредителни протоколи за тютюнопушене

Общо 71 предупредителни протокола на ученици в 48 учебни заведения, разположени на територията на Бургаски регион, са съставени от полицейските служители в хода на превантивна кампания за ограничаване на тютюнопушенето сред подрастващи. , съобщи бургаската..

публикувано на 14.10.23 в 11:18

РЗИ Кърджали организира конкурс за изработка на плакат против тютюнопушенето

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира конкурс за изработка на плакат с мото „Не погубвай живота си с тютюнопушене“. Това съобщи Ренета Велкова, главен експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“. Посланието е..

публикувано на 18.11.23 в 13:10

Чай за пушене в джоба

26-годишен шуменец бил задържан за притежание на наркотични вещества, съобщават от шуменската полиция. Малко след 9:00 часа вчера на ул. “Братя Миладинови“ в Шумен била извършена полицейска проверка на местен жител. При личен обиск у мъжа бил..

публикувано на 23.11.23 в 11:16

Дружеството на кардиолозите: Включване на нагреваемите устройства в забраната за пушене на закрито

Национална забрана за пушене на закрито, включително на нагреваеми устройства, предлагат от Дружеството на кардиолозите в България като мярка за намаляване на сърдечно-съдовите заболявания и смъртността от тях.  От  там организираха среща с..

публикувано на 15.12.23 в 15:33

Пушенето в заведения - забранено и по празниците

Не всички празнуват у дома на Коледа и Нова година, предпочитат да се съберат в някой ресторант с роднини или приятели. Сега за празниците в заведенията фирмите събират служителите си на празнични банкети. Според европейското законодателство, което се..

публикувано на 21.12.23 в 16:17

Пушенето в найлоновите заграждения - забранено или не съвсем

Студеното време изправя пушачите пред проблем - как да седнат на кафе и цигара, но да не извършат нарушение? Ще ви сполети ли глоба, ако седнете на кафе с цигара в място, заградено от четири страни, макар и с временна метална конструкция и найлони?..

публикувано на 03.01.24 в 13:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изключително висок риск от чума по дребните преживни животни в общините Елхово и Болярово

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 г. в района бяха унищожени над 3300 овце и кози. В..

публикувано на 12.08.24 в 20:33

Бедствено положение заради пожар между харманлийските села Коларово и Изворово

Бедствено положение беше обявено в харманлийските села Коларово и Изворово заради пожар, който възникна в късния следобед, обяви областният управител на Хасково. Пламъците са избухнали при температура от 37 градуса по Целзий. Има изгорял..

публикувано на 12.08.24 в 20:17
Божидар Андреев и Пламен Братойчев (на втори план вляво).

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на..

публикувано на 12.08.24 в 20:00

Вероятна причина за умрялата риба в р. Струма е ниското ниво на кислород във водите на реката

Според РИОСВ - София вероятните причини за измирането на рибата в река Струма в района на град Земен са ниското ниво на разтворен кислород във водите на реката, маловодието от сухия период и цъфтежа на водораслите, предизвикан от високите..

публикувано на 12.08.24 в 19:52
Борис Костадинов - директор

От 1 септември ще проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон и без електронен подпис

От 1 септември здравноосигурените ще имат достъп до пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. За целта хората трябва да посетят офис на РЗИ, на Здравната (НЗОК) каса или на "Информационно обслужване"...

публикувано на 12.08.24 в 19:36
Предсрочно освобождаване на Биляна Петрова

Биляна Петрова: Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора

Изненадана съм, не очаквах да ме пуснат предсрочно от затвора. Това бяха първите думи на Биляна Петрова, която беше освободена 11 месеца преди излежаването на 5- годишната присъда за получаване на подкуп. Няма да наруша условията на предсрочното..

публикувано на 12.08.24 в 19:26

До средата на септември ще приключи разчистването на терена за Националната детска болница

Премахването на двете стари сгради от терена, предвиден за Национална детска болница, приключва до средата на септември, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Една от сградите е напълно премахната, а от другата остават само подземните нива...

публикувано на 12.08.24 в 19:11