Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Имаме медийна цензура, каквато не сме имали във времената преди 89-а"

Петър Волгин: Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

Средствата на журналистиката не са достатъчни, смята радиоводещият, който се кандидатира за евродепутат

| Интервю
Петър Волгин
Снимка: Ани Петрова

"Дълго време си мислех, че със средствата на журналистиката могат да се направят страшно много неща. Но не сме в нормална ситуация. Ние все повече се плъзгаме към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни."

Това каза в интервю за БНР журналистът Петър Волгин, водещ на предаванията "12+3" и "Политически НЕкоректно".

"Винаги съм се съпротивлявал на това да вървиш в тренда. Към партиите на властта ние се отнасяме много приятелски, много снизходително, разбиращо – 99%, докато на партиите в опозиция започваме да им скачаме по главите и да им обясняваме колко са лоши. Трябва да имаш еднакъв аршин. Или ще се дължиш уважително към всички, или ще ги ругаеш всички", посочи Петър Волгин в предаването "Политически НЕкоректно".

На въпрос кога е решил, че иска да смени журналистиката с политиката, радиоводещият отговори, че "този преход от журналистиката към политиката стана пред очите на всички", след като варненската структура на "Възраждане" го е предложила за листата на партията.

"Защо "Възраждане"? Много хора питат това. Защото "Възраждане" е единствената партия, която има смелост да се опълчи на статуквото – не само на българското, а и на европейското."

Запитан дали ще използва лексиката на "Възраждане", Волгин обясни, че ще продължи да бъде "политически некоректен".

Водещият намира "огромна разлика" между неговия казус и този на  Антон Хекимян, който беше кандидат за кмет от ГЕРБ на местните избори в София.

"Антон Хекимян се ангажира с партия, която почти през цялото свое съществуване е била на власт. Аз се ангажирам с партия, която никога не е била на власт, която от самото си създаване е обект на критики, на клеветническо оплюване."

Журналистът определи спряното интервю с руския посланик като "най-ярката проява на цензура в последните 35 години в България" и отбеляза, че в момента има "цензурно менгеме".

"Целта ми винаги е била да има различност, поне две гледни точки, два погледа върху това, което става. За мен това е плурализмът. Изключително песимистично съм настроен за бъдещето на плурализма в България. През последните 2-3 години имаме медийна цензура, каквато не сме имали във времената преди 1989 г. Вече не можеш да критикуваш определени политици, определени геополитически сили, или ако го направиш, ще бъдеш канселиран. Аз съм изключението, което потвърждава правилото."

"Предаването "Политически НЕкоректно" се роди по покана на тогавашния генерален директор на Радиото Андон Балтаков. Говорихме с Божан (Петров – бел. ред.), светла му памет, измислихме това предаване. Основното, за което мислихме, е, че не трябва да го водя само аз. И двамата бяхме на принципа, че трябва да има още един достатъчно добър водещ, с мнение, различно от моето. Всякакви имена се въртяха, не само от радиото. Искахме човекът да е достатъчно ярка личност и да не мисли като мен", сподели още Петър Волгин за предаването, което напуска, за да се кандидатира за евродепутат.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът край гара в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов дава брифинг във връзка с пожарите в цялата страна - 22 юли 2024 г.

Вътрешният министър: Приоритет е доставката на фургони за хората от Воден, чиито домове изгоряха

Техника за гасене на пожари се пренасочва към границата с Гърция, където бушува голям горски пожар, на километър от браздата, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага..

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Ангелина Ангелова: Любовта е от най-големите мотиватори

Книгата „Благородството задължава“ ще бъде представена на Алея на книгата във Варна. Това е третата книга на Ангелина Ангелова. „Любовта е един от най-големите мотиватори на човешката природа, да постигнем повече, за да сме достойни за партньора си. Когато имаш идеята за нова история не е трудно да пишеш за любов“, сподели в интервю пред БНР..

публикувано на 22.07.24 в 18:38
Камала Харис

Видни демократи дадоха подкрепата си за Камала Харис в президентската надпревара

Почти денонощие след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви в писмено обръщение, че се оттегля от надпреварата за нов мандат в Белия дом, погледите са насочени към неговия вицепрезидент Камала Харис, която той посочи като свой потенциален наследник. Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември..

публикувано на 22.07.24 в 18:05

Нови израелски заповеди за евакуация на населени места заради подновени палестински нападения

Израел издаде нови заповеди за евакуация на някои населени места заради подновените палестински нападения, включително с ракети. На този фон премиерът Бенямин Нетаняху замина за Съединените щати за разговори с президента Джо Байдън, посветени на конфликта в ивицата Газа.  Нетаняху заминава утре за САЩ, за да се срещне с Байдън във вторник..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Продължава гасенето на пожара в планина Славянка, Жандармерията ще помага

Екипи на Жандармерията се включват в охраната на граничната зона в планината Славянка, обхваната от пожар на територията на  съседна Гърция.  Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка Три денонощия..

публикувано на 22.07.24 в 17:59

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от Covid-19 у нас расте - двойно за седмица

В Гърция се отчитат големи стойности на заболели от Covid-19, но и у нас имаме повишаване двойно и даже над 2 пъти за изтеклата седмица в сравнение с предишната, в която имахме 50% от предходната. Това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю пред БНР. "Това означава 69 случая за седмица, а миналата 32.   Не се..

публикувано на 22.07.24 в 17:57