Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

2
Севдалин Духнев
Снимка: Личен архив

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели.

Роден в Силистра, живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да прави тъпани за да радва с тях хората. 

"Добри са тъпаните на Севдалин  Духнев, казва музиканта Константин Маринов, създателят на най-големият български фолклорен фестивал в Америка - фестивал “Верея”.В Чикаго се проведе 14-то издание на това невероятно събитие, а тъпаните на Севдалин пригласят на музиката и танците. 

Направата на дървения цилиндър, към който с дървени обръчи са захванати кожите, които покриват от 2-те страни тъпана, имат и зигзагообразно прекарано по тях въже, което се обтяга или отпуска и това определя звука на тъпана. Така отстрани изглежда, че да се направи и бие тъпана или барабана не е трудна работа, но май не е точно така. Оказва се, че и доста сила трябва, за да биеш тъпана."

Учени установили, че продължителното биене на барабаните  натоварва сърцето, подобно  на високото натоварване при физическа дейност. Така че биенето на барабани или тъпани не е толкова лесно, колкото изглежда, но професионалистите твърдят, че може да се тренира предварително.

"Завършил съм Лесотехническия институт. С мебели се занимавах в България, бил съм и учител, след това имах собствена фирма за мебели".

Колко време след като пристигнахте в Чикаго, започнахте да работите това, което сте работил и в България?

"Може би 3 месеца след като пристигнах."

Севдалин Духнев

Каква е връзката между мебелите и тъпаните?

"Моят човек, който е вдъхновителят за правене на тъпани е един мой приятел музикант Георги Танчев, той е перкусионист, свири перфектно на тъпан и веднъж както си говорим той ме попита: - "Би ли направил един тъпан? Замислих се и казах - Не знам. Но бих опитал. Като го гледам от дърво е направен. След като е от дърво, значи би трябвало да мога…Разглобих го, проучих го и така след няколко кратни опити първият тъпан беше готов, радвахме му се, свирихме с него."

Колко тъпана имате направени до сега?

"О,  честно казано, оказа се ,че са доста. Някой ме пита наскоро, но това, което помня, в страните, които съм направил имам тъпани - Австралия, в Канада, на много  места, из много щати, в Германия имам тъпан, който съм изпратил...А с един мой тъпан професор от Флорида е правил концерт в Китай...Сега една японка свири на тъпан, български тъпан."

Музикант ли сте?

"Не съм музикант, но харесвам музиката. Любител съм. Свиря на китара, пеем с приятели, но никога професионално. Хора викат как върви бизнеса? Аз казвам, че това не е бизнес хора. Това е така удоволствие да се занимавам с нещо, да го видя като продукт, да зная, че някой му се радва след това…", разказа за "Закуска на тревата" Севдалин Духнев. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09