Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден в Кипър - по-скъпо агнешко, но по-евтини яйца

Снимка: БГНЕС

С по-скъпо агнешко месо и по-евтини яйца посрещат Великден в Кипър, съобщиха от Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Проведеното от нея проучване на цените на основните продукти за празничната трапеза е обхванало 156 търговски обекти в цялата страна.

Най-голямото повишение е при цената на зехтина - със 106% спрямо миналогодишния Великден. Значително поскъпва традиционното за празничната трапеза агнешко месо. Цената му достига 12 евро за килограм, което е ръст от над 10% спрямо миналата година. Повече ще платят потребителите и за традиционните великденски тестени изделия. Кипърските "флауни" са с около 3% по-скъпи, а козунакът – с над 7%.


В същото време стойността на великденската трапеза се балансира от намаления на цените на редица други необходими за нея продукти. Рекорден спад от 45% отбелязва цената на полските краставици, а при оранжерийните той е 28%. С почти 25% по-евтино спрямо миналата година се продава слънчогледовото олио. Яйцата струват с 9% по-малко.

Основните продукти за Великден попадат в групите стоки, които по решение на правителството в момента са освободени от ДДС. Нулевата ставка важи за хляб, яйца, захар, месо, зеленчуци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината..

публикувано на 24.04.24 в 16:11

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до..

публикувано на 27.04.24 в 13:43
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Кипър е депортирал над 3700 души от началото на годината

Над 3700 незаконно пребиваващи в Кипър граждани на трети страни са депортирани в родината им от началото на годината досега, съобщиха от вътрешното министерство. На министерска среща на върха по въпросите на убежището и миграцията днес в белгийския..

публикувано на 29.04.24 в 04:04

Експерти обсъждат превенцията на кръвните заболявания на конференция в Кипър

Първа регионална среща на върха за Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка по проблемите на таласемията и други кръвни заболявания ще се проведе днес в Никозия. Кипър е избран за домакин, тъй като се смята за страна-модел в..

публикувано на 29.04.24 в 04:11

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър

Над 64 млн. пресичания в двете посоки през "зелената линия", разделяща Кипър, отчете като успех Европейската комисия в специално изявление по повод юбилейна за острова годишнина.  Днес се навършват 20 години от влизането в сила на регламента на ЕС,..

публикувано на 29.04.24 в 20:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер,..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май..

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51