Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 000 нарушения на правото на труд отчитат от КНСБ

Тодор Капитанов
Снимка: БГНЕС

Над 200 000 нарушения на правото на труд са отчели от КНСБ през миналата година. Най-много са свързани с възлагане на задачи на работниците, които са извън задълженията им, каза вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов. Той представи данните от деветия Годишен доклад за нарушенията, свързани с упражняване на правото на труд в България.

Данните на Главна инспекция по труда за миналата година показват, че са извършени над 48 500 проверки и са установени почти 230 000 нарушения, от които 112 000 са по осъществяване на трудовите правоотношения, почти 117 000 - по здравословни и безопасни условия на труд, а почти 1500 са неизпълнените предписания.

Фирмите са дали близо 15 милиона лева за глоби, посочи Капитанов: "Възлагат ни работа, която не е свързана със задълженията ни по длъжностна характеристика. Работодателят не организира безплатни медицински прегледи. Не получавам допълнително възнаграждение за работа на отсъстващ колега, която аз извършвам. Работодателят не ми дава възможност да ползвам целия платен годишен отпуск. Назначен съм на една длъжност, а работя друго. Възлагат ми работа по време на отпуск или болничен, както и в почивните дни".

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер

До края на май се очакват първите полети на медицинския хеликоптер по системата ХЕМС, съобщи в Силистра служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Днес е бил извършен първият тренировъчен полет с медицински екипи и съответното оборудване. До края на месеца трябва медицинските екипи да получат и своя лиценз, след проведено..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Роберт Фицо

Роберт Фицо отново е опериран, състоянието му остава сериозно

Премиерът на Словакия Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, отново беше опериран и все още е в сериозно състояние, предаде БТА. Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Новината съобщи словашкият министър на отбраната Робърт Калиняк.  "Той беше подложен на близо двучасова операция. Състоянието му е все още много сериозно. Ще са нужни..

публикувано на 17.05.24 в 16:20

В ЕС забраниха разпространението на още 4 медии, свързани с Русия

Страните членки на ЕС забраниха излъчването и разпространението на още 4 медии, свързани с Русия - сайтът Voice of Europe ("Гласът на Европа"), агенция "Новости" и вестниците "Известия" и "Российская газета". Англоезичният сайт Voice of Europe е базиран в Чехия. Той бе санкциониран от властите в Прага в края на март, след като бе обявен за..

публикувано на 17.05.24 в 16:16

Андре Токев: Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност

"Майката ми ме е възпитала да бъда честен и откровен. Когато човек сбърка, трябва да си понесе последствията, особено ако е публична личност" . Това заяви пред БНР шеф Андре Токев.  Известният кулинар и водещ на телевизионно предаване беше арестуван в София, след като беше заловен да шофира с близо 1,9 промила алкохол в кръвта. По-късно получи..

публикувано на 17.05.24 в 16:05
Стадионът в Ловеч

Литекс (Ловеч) става общински футболен клуб под друго име

Община Ловеч ще получи като дарение от дружеството "Ловеч спорт 96" градския стадион и тренировъчната база с прилежащите и терени и сгради, ще придобие безвъзмездно и собствеността на фирмения футболен отбор "Литекс". Дружеството "Литекс комерс" притежава ловешкия футболен клуб от 1996 г. а "Ловеч спорт 96" стопанисва и управлява стадиона и..

публикувано на 17.05.24 в 16:04

Убийството в Новачене - заради откраднат часовник

Спор за откраднат часовник е в основата на жестокото убийство в ботевградското село Новачене, за което в ареста е 77-годишен мъж. Ръководителят на Окръжната прокуратура - София Наталия Николова разказа, че жертвата е 58-годишен мъж, който водел скитнически начин на живот и често е посещавал дома на обвиняемия, за да пият алкохол.  След..

публикувано на 17.05.24 в 15:45
Държавен изпит по Български език и литература в Силистренска област

Матурата по български език и литература в Силистренска област премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в Силистренска област са допуснати 597 зрелостници от 635.  Най-голям е техният брой в СУ "В. Левски", Дулово – 85, а най-малко са в СУ "Хр. Ботев", с. Паисиево – 6, като всички са от минали години.  Не са се явили 4,18 % от допуснатите или 25 ученици. Тези  със специални образователни..

публикувано на 17.05.24 в 15:25