Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Петров: Агресията на ученици и родители и липса на институции отблъскват младите учители

| Интервю
Юлиян Петров
Снимка: podkrepa.bg

"Няколко неща отблъскват младите от учителската професия, като на едно от първите места е агресията. Не на последно място е бумащината - излишните неучителски дейности, които се вменяват на учителите. Това не е учителското". 

Това коментира пред БНР Юлиян Петров - председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". 

По думите му е по-добре да се назначат хора, които да помагат, а учителят да бъде оставен на учениците. Според него тогава ще има промяна

"Не трябва да се забравя за ценностите, за толерантността, за дисциплината в час, за отговорността и за това, че родителите също трябва да изпълняват своето призвание. Има едни 20%, които не само не го изпълняват, но и техните деца пречат на останалите. Това е реалността. Ако това не променим, нещата много трудно ще бъдат в някаква друга визия, за която си мечтаем".

Петров призова да се намесят полицията и социалните служби, за да върнат децата в училище: 

"Мисията на учителя е да задържи това дете в училище, а не да ходи да го издирва по сокаците. Това го изморява и го отблъсква от професията. Младите са безкомпромисни в тази посока".

В предаването "Преди всички" Юлиян Петров коментира и въпроса с учителските заплати. Искането на КТ "Подкрепа" е тези заплати да станат 150% от средната работна заплата за страната. 

"Ако ние смятаме в момента, че сме на 105% средна брутна работна заплата, трябва да приемем още 45% в това измерение", изчисли той. 

По думите му началната заплата за млад учител е от порядъка на 1500 лв. Петров призна, че учителите получат по-висока от средната заплата, но според него друго е по-важното:

"За младите учители е по-важно какво е отношението, какво откриват от своето призвание в училището, дали го усещат като свой дом, дали усещат партнирането, дали тази агресия, която може би са споменавали преди това, я усещат там и тя ги кара да не останат в училище. Имаме огромен натиск от агресивни ученици, агресивни родители, от донякъде импотентни институции, които не искат да партнират на учителя и той не може да остане".
 
Той цитира статистика, според която младите учители до 3 години в рамките на 70% не остават в училището. По думите му това показва, че трябва да променим нещо:

"Трябва да променим това отношение към учителя, да му дадем кредита от доверие, да спрем да го модерираме и в крайна сметка да очакваме той да върши иновации, по-добро образование, което да достигнем за България. А всъщност ние дори не можем да се обединим в това да кажем кое е по-доброто образование". 

Той напомни, че визията на образованието е да създава не само успешни хора, но и добри хора. 
Цялото интервю на Диана Дончева с Юлиян Петров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Комисар Васил Паргов

Петима са задържани за купуване на гласове и търговия с вот в Кюстендилския регион

Петима са задържани за 24 часа при специализираната полицейска операция за гарантиране политическите права на гражданите и противодействие на нарушенията на изборното законодателство на територията на Кюстендилския регион, обявиха днес от Областната дирекция на полицията. Работата със задържаните продължава, от прокуратурата казаха за БНР, че..

публикувано на 02.10.24 в 17:08
Войници от армията на Босна и Херцеговина

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност заради имейл, изпратен от IP адрес от България

Въоръжените сили на Босна и Херцеговина повишиха нивото на сигурност на военни и обекти и обекти от военната промишленост заради получени заплахи вчера от IP адрес в България, съобщава босненското издание „Дневни аваз“, като се позова на босненските полицейски служби. Въпреки че IP адресът е от България, това не означава, че заплахата е..

публикувано на 02.10.24 в 16:59
Иранският президент Масуд Пезешкиан.

Иранският президент: Ако Израел не спре с престъпленията си, ще получи суров отговор

Иранският президент Масуд Пезешкиан каза, че "ако Израел не спре с престъпленията си",  то еврейската държава ще получи суров отговор, предаде Ройтерс. Той говори ден след ракетната атака на Иран срещу Израел и последвалото изявление на  и зраелският премиер Бенямин Нетаняху, че ще отвърне на удара.  Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е..

публикувано на 02.10.24 в 16:53
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48
Танкове на израелската армия близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

Сражения между израелски военни и бойци на "Хизбула" на ливанска територия

Израелската армия съобщи, че 22-годишен израелски военнослужещ  е бил убит в сражение на ливанска територия,  предадоха Асошиейтед прес и АФП.  Това е първото такова съобщение , откакто преди два дни Израел започна сухопътна операция в Ливан. Часове по-рано от ливанското шиитско движение "Хизбула", заради което Израел започна наземна военна..

публикувано на 02.10.24 в 16:39

Истанбулските летища се задръстиха от ливански граждани

Близо 20 самолета на чужди авиокомпании са били принудени да кацнат в Истанбул и други турски градове, след като снощи Иран е затворил въздушното си пространство заради ударите срещу Израел, съобщи турският информационен сайт Хабер Глобал, цитиран от БТА. Междувременно в Истанбул и вчера са пристигнали много ливанци със самолети на авиокомпаниите..

публикувано на 02.10.24 в 15:54
Български огнеборци се включиха в потушаването на пожара в Гърция.

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт

Подобрява се ситуацията с мащабния пожар в Коринт. Пожарни екипи от България също се насочват към мястото на бедствието. Спирането на вятъра помогна на пожарникарите частично да овладеят огъня. Остават още стотици малки огнища, които са по продължение на целия фронт от около 40 километра. На място  работят днес 570 пожарникари. Шест..

публикувано на 02.10.24 в 15:50