Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР утвърди нова цена на природния газ за май в размер на 54,70 лева/MWh

Цената на синьото гориво е с около 7% по-ниска от тази през април

Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за месец май в размер на 54,70 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената е с около 7 % по-ниска от цената на природния газ през м. април, която беше в размер на 58,84 лв./MWh.

На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщават от пресслужбата на КЕВР.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените от "Булгаргаз" ЕАД днес, 1-ви май, актуални данни, формиращи цената на природния газ за петия месец на годината.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за месец май е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан, като тези количества покриват 76,56 % от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

Вторият източник за доставка на природен газ са закупените от "Булгаргаз" количества след проведен търг на Газов Хъб "Балкан" на 30 април 2024 г.

В първоначалното си заявление дружеството предвиждаше тези количества да бъдат доставени на газовия терминал в Александропулис, по сключен договор с търговец за доставка на втечнен природен газ. 

Тези планове обаче претърпяха промяна след получено официално уведомление за отлагане с 20 дни на датата на началото на търговската експлоатация на гръцкия газов терминал, която дата първоначално беше определена да бъде 30-ти април.

Това наложи "Булгаргаз" да проведе на 30-ти април търг на българската газова борса за осигуряване на нужното количество.

С оглед променените условия за доставка на природен газ КЕВР извърши проверка на постъпилите данни от проведения търг на Газов хъб "Балкан" и в съответствие с нормативните изисквания ги отчете в окончателното си решение за утвърждаване на цената на природния газ за месеца. 

По този начин предложената от "Булгаргаз" цена от 54,76 лв./MWh беше намалена на 54,70/MWh, като допълнително са намалени и разходи, формиращи компонентата "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи", посочват от енергийния регулатор.



По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 2700 зрелостници се явяват на трета матура

2715 зрелостници са подали заявления да се явят на допълнителен държавен зрелостен изпит по желание. Тази сутрин се провеждат първите два от тях – по математика и по география и икономика от общообразователната подготовка. Желание да се явят на изпита по математика са декларирали близо 600 зрелостници, а по география и икономика – над 220. От 14:00..

публикувано на 22.05.24 в 11:12

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7%..

публикувано на 22.05.24 в 11:10

Откриха труп на мъж в Благоевградско, полицията на крак

Пастир е открит мъртъв  тази сутрин във ферма над село Влахи. Полицията в Кресна разследва случая. Около 06:40 часа днес е получен сигнал за намерен починал мъж в къща в местността "Патриловци". Полицейските служители се извършва оглед на местопроизшествието. Причините за смъртта на лицето към момента не се съобщават. Не е..

публикувано на 22.05.24 в 10:38

Родители на зрелостници искат компенсация за проблемен запис на матурата по английски

Родители настояват учениците, явили се на втора задължителна матура по английски език, да получат максимален брой точки на задачата за слушане с разбиране. Причината: оплаквания на зрелостници, че аудиозаписът не е бил с добро качество. "Всички деца са споделили помежду си, че записът не се е чувал добре, пращяло е, шумяло е. В крайна сметка..

публикувано на 22.05.24 в 10:27
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: След изборите вероятността за правителство е 50:50

" Тази поредица от записи, която вижда сега бял свят, ще се отрази негативно на ПП-ДБ, но не чак в такава степен . От една страна претръпнахме. От друга – няма кой знае какъв грандиозен скандал". Това коментира пред БНР доц. Иво Инджов – преподавател по журналистика, за изтеклите записи от  вътрешнопартийни разговори на политици от ПП ...

публикувано на 22.05.24 в 10:25

2-годишно момиченце от Монтана е с коклюш

Двегодишно момиченце от Монтана е с коклюш. Това е седмият случай в региона за тази година Заболяването е регистрирано през миналата седмица, уточняват от Регионалната здравна инспекция. Започват проверки на лекари за поставянето на ваксини срещу коклюш То не е ходило на детска градина и по този начин контактните лица са ограничени,..

публикувано на 22.05.24 в 10:21

Бавна работа на ГКПП Видин - превозвачи се срещат със зам.-министър

Представители на превозвачи търсят съдействие от властите заради бавна работа на румънската гранична полиция на ГКПП Видин. Ситуацията на граничния пункт превозвачите описват като тежка и поради тази причина още днес е свикана спешна среща в Министерство на вътрешните работи. Срещата ще се води от заместник-министър Стоян Темелакиев...

публикувано на 22.05.24 в 10:07