Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Великден традиционна е погачата, козунакът и зайчетата са западно влияние

Етнологът Анелия Овнарска: Писаното яйце е любовно послание

"Споделяйте с децата си вашите спомени от баба и дядо"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

В петък се правят писаните яйца, пишат се от момите в предженитбена възраст. Това е различно от вапцването - боядисването. Писането на яйцата е с топъл восък, рисуват се специални елементи върху яйцето и после, когато падне восъкът, остава една красива рисунка. Това е вид любовно послание, любовно писмо, защото тези яйца не са, за да бъдат изядени, те са за подарък. И както казва народът, „да те гледат като писано яйце“.

Тази подробност и разлика между писането и вапцването на яйца, както и великденските традиции, обясни д-р Анелия Овнарска, етнолог и преподавател в 192-ро училище в софийското с. Бистрица, в интервю през БНР.

Докторът по етнология коментира, че традициите са се изменили, основно заради промяната на начина на живот и влиянието от Западна Европа.

„Споделяйте с децата си вашите спомени от баба и дядо“, препоръча Анелия Овнарска.

В целия Християнски свят са се боядисвали яйца особено в червено за  Възкресение Христово. В следствие на промяна  традиции и начин на живот в западния свят виждаме вече шоколадови яйца и зайчета. Но в Православието си остава традицията. Първото червено яйце се боядисва на първия Велики четвъртък от седемте Велики четвъртъка, последният е Спасов ден – тогава са 40 дни, обясни Анелия Овнарска.

И ако излезем от Християнската религия, празникът Великден е свързан с възраждането на природата, събуждането на новия живот, обясни етнологът защо Великден е „празник на празниците“.

Тя сподели, че боядисването на яйцата, по традиция, се прави от най-възрастната жена в дома.

Защото това е обред, който се извършва от най-възрастната жена в семейството и то е вид тайнство. През нощта, преди изгрев слънце тази баба се е заключвала и е боядисвала до огнището със специални билки. А броят на яйцата е варирал от между 500  и 600 яйца. Защото поверието е, че на Великден и в дните след него, до Спасовден, 40 дни, всеки в дома трябва да има яйца и всеки, който влезе – познат, непознат, гост и когато се ходи на гости се носят боядисани яйца“, разкри старите обичаи учителката от Бистрица.

„Козунакът е нова традиция в нашата култура от след Освобождението и идва от Западна Европа. Преди това характерно за Великден е било погачата, но като цяло е било хляб, а не сладък като козунак. Този обреден хляб е замесван точно на Велики четвъртък. И точно в този ден се прави нов, млад квас – днешната мая, подновява се единствено на Велики четвъртък и се пазя цяла година“, допълни тя.

Според нея децата познават това, което празнуват у дома и това, което поднася съвремието.

„Далечна  и непозната им е традиционната култура, а също и на техните родители. Тази култура отмира преди 100 години и тя е характерна за доиндустриалното общество. Днес се възстановяват доста неща, но самата вяра да се направи такъв хляб  и да се извади от него червеното яйце, и да се занесе на нивата, за да спаси посевите от градушка, е трудно да се обясни на децата“, коментира д-р Анелия Овнарска.

Тя припомни, че според старите традиции на трапезата на Великден се оставя място и се чупи парче от обредния хляб на починали близки хора, защото „те са с нас“ до Спасовден.

Оптимист съм и вярвам, че коренчето ни и българските традиции, които носим от нашите баби, излиза под една или друга форма, каза д-р Овнарска. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руският президент Владимир Путин изнася реч по време на среща със студенти и преподаватели на Харбинския технологичен институт в Харбин, провинция Хъйлундзян, Китай, 17 май 2024 г.

Путин: Москва няма да позволи да ѝ поставят ултиматуми за Украйна

Русия не възнамерява да превзема украинския град Харков, заяви президентът Владимир Путин. Офанзивата на руските войски в района цели да създаде буферна зона в отговор на украинския обстрел срещу пограничната област Белгород, каза още руския президент, който завършва посещението си в Китай. Каква е визията на Си и Путин за "новата ера" на..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

Доц. Пламен Ненов: Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент

"Основната препоръка, която правим, е да се следва регионализирана стратегия за икономическо развитие на базата на различията в местните мултипликатори в страната. Икономическите политики трябва да получат по-значителен регионален компонент, когато се оценяват различни публични инвестиции, публични разходи". Това каза пред БНР доц. Пламен..

публикувано на 17.05.24 в 14:24
Гложенски манастир

Единственият път до Гложенски манастир е в лошо състояние

Слушатели на Хоризонт и управата на Гложенския манастир сигнализираха за лошото състояние на единствения път до светата обител.  Какво е състоянието на участъка от село Малък извор до манастира може да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.05.24 в 14:21
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкият инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково, в който..

публикувано на 17.05.24 в 14:16

Оставка на Александър Мумджиев от Инспектората на ВСС

Александър Мумджиев от Инспектората на Висшия съдебен съвет е подал до Народното събрание заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение с Инспектората, съобщиха от Висшия съдебен съвет.  Мумджиев беше задържан във Враца заради непристойно поведение в хотел в града, а Районната прокуратурата в града образува досъдебно производство...

публикувано на 17.05.24 в 14:05
Снимката е илюстративна

Историческия трактат на Петър Богдан представят в президентството на 21 май

Историческият трактат, посветен на България - "За древността на бащината земя и за българските дела" на Петър Богдан - ще бъде представен в сградата на Президентството на 21 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Трудът, написан на латински език, е завършен 1667 година и е един от най-ценните български писмени паметници. Архиепископ..

публикувано на 17.05.24 в 13:57
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купуване на гласове, 46 са сигналите

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи. Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Работим доста активно. Към днешна дата..

публикувано на 17.05.24 в 13:53