Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората у нас продължават да гласуват партийно"

Людмил Илиев: ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска

"Лидерското място на Делян Пеевски в Кърджали е знак за продължаващия му възход в ДПС"

| Интервю
Людмил Илиев
Снимка: Борислава Борисова

ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска. Това заяви пред БНР Людмил Илиев, журналист от вестник "Сега".
Той анализира поставянето на Росен Желязков начело на евролистата.

"Господин Желязков през цялата си политическа кариера запушва дупки там, където се появят. Не бих се изненадал, ако изборът му по-скоро свали резултатите на ГЕРБ, отколкото да ги подобри".

Людмил Илиев коментира и лидерското място на Делян Пеевски в Кърджали.

"То е знак за продължаващия му възход в ДПС, както и за това, че е реалната сила в тази партия, при това от доста време. Мястото на лидера винаги е било в Кърджали". 

Според журналиста, Джевдет Чакъров също е поставен на съпредседателското място, "за да бъдат успокоени както турските мюсюлмани в страната, така и загрижените хора в съседна Турция". 

Чакъров ще бъде и водач на европейската листа на ДПС. Илиев обаче не очаква той да бъде изпратен в европарламента. 

"Това, че оглавява евролистата е едно символично признание към него". 

Людмил Илиев коментира и непотвърдените за момента твърдения, че Владислав Горанов ще се върне в листите на ГЕРБ.

"Не очаквам, че ще стане факт. Може да е било просто опипване на почвата за това каква ще е обществената реакция. Но ако стане факт, ще бъде колосална грешка от страна господин Борисов. Отхвърлянето на "Магнитски" ще се възприеме като директно предизвикателство спрямо Вашингтон. Това е риск, който ГЕРБ не може да поеме заради репутационните щети. Партията показва, че много държи на това, което мислят за нея западните партньори на България". 

Водачите на листите имат значение за партийните централи, обясни още той в предаването "Преди всички".

"Хората у нас продължават да гласуват партийно. Увеличава се процентът на тези, които гласуват преференциално, но не достатъчно. Вина за това има и Изборният кодекс, който е нагласен така, че да толерира водачите на партиите и избора на партийните централи".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания

Днес в съда в Ууд Грийн в Северен Лондон се очаква да станат известни присъдите на петимата български граждани, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи в Обединеното кралство.  Българската банда, състояща се от двама мъже и две жени – Гюнеш Али, Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция Панева, е подала хиляди..

публикувано на 28.05.24 в 05:10
Снимката е илюстративна, архив.

Френска фрегата е заловила 2,4 тона кокаин, превозван с венецуелска рибарска лодка

Френският военноморски флот е заловил 2 тона и 400 килограма кокаин, превозван на венецуелска рибарска лодка в Атлантическия океан. Това съобщи "Франс прес", като се позова на отдела на френските карибски въоръжени сили.  След информация от митническите власти хеликоптер от френска фрегата е транспортирал екип до рибарската лодка на около 1500 километра..

публикувано на 28.05.24 в 04:52
Ямбол - изложба „Български владетели и исторически битки“

С изложба и възстановка започват проявите за Деня на Ямбол

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - Св. Дух.  . С възстановка край Средновековната крепост до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни...

публикувано на 28.05.24 в 04:43

Русия е предложила оръжия на Судан в замяна на база на Червено море

Кремъл е предложил оръжия на Судан в замяна на военноморска логистична база на Червено море, съобщи вестник "Таймс", позовавайки се на судански генерал. Русия подкрепя и двете страни в гражданската война в Судан, за да постигне амбицията си за военна база на Червено море, пише "Таймс". Москва се е съгласила да достави оръжие на държавната армия на..

публикувано на 28.05.24 в 04:28
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради израелската атака в Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание след израелската въздушна атака срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 45 души. Израел обяви, че случилото се е "трагичен инцидент", но критиките срещу страната се увеличават. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел..

публикувано на 28.05.24 в 04:13
Киър Стармър

Британски бизнес лидери в подкрепа на лейбъристите

Във Великобритания десетки бизнес лидери са подписали писмо, подкрепящо икономическите планове на опозиционната Лейбъристка партия преди общите избори на 4 юли, като казват, че е „време за промяна“. В писмото 121 основатели, изпълнителни директори и бивши ръководители в редица фирми за финансови услуги, търговия на дребно и производство..

публикувано на 28.05.24 в 03:56
Йоргос Герапетритис

Гръцкият външен министър настоя за незабавно спиране на военните действия в Близкия изток

За незабавно прекратяване на военните действия в Близкия Изток призова гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис. Опозицията също настоява за мирни преговори. Позицията на Гърция по събитията в Близкия Изток е незабавно прекратяване на военните действия, освобождаване на заложниците и отваряне на допълнителни хуманитарни коридори, заяви гръцкият първи..

публикувано на 28.05.24 в 03:48