Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Вокално инструментална група "Гергьовден"
Снимка: Личен архив

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София. 
Групата носи в себе си не само името на българския национален празник, но и духа на българската традиция, култура и общност. Най-отличителното, което може да се каже за групата е, че тя е единствената по рода си фолклорна смесена читалищна формация за автентична музика в София. Изпълненията са с оригинално звучене на струнни инструменти – тамбури, китари и ударни, съчетани със солови и дуетни вокали.

Група "Гергьовден" е създадена през 2006 година към читалище „Св. Георги Победоносец 1999” в София. Започва дейността си с малка група от музиканти със солистка Татяна Петрова. Постепенно групата се разраства. Тя е кръстена на Свети Георги Победоносец. В момента групата има вече пет солиста: Андреа , Христо , Анатолий, Лидия и Ваня, които изпълняват колоритно песни от различни фолклорни области и обогатяват звученето на състава. В оркестъра свирят: Петър Тодоров/кавал/ , Цоньо Буров и Валентин Трендафилов - гъдулка, Христина Начева /ръководител и изпълнител на тамбура/ и Росен Генков, Атанас Стефов и Даниел Цветанов /ударни инструменти/. 

Съставът заедно избира репертоара си, в който има песни и хора от различни фолклорни области: Шопска, Пиринска, Тракийска и Родопска. Най-добре всеки певец изпълнява мелодии от своя регион, затова повечето техни изпълнения са от шопския и пиринския край. Певците и инструменталистите от „Гергьовден” имат други професии, а вечер идват на репетиции и се разтоварват чрез музиката от работния ден. Свързва ги една обща емоция и любовта към народната музика, която зарежда положително. Всеки от участниците в състава изпитва удовлетворение и съпреживява с колегите си фолклора в градски условия и се запознава от текстовете на песните с традициите на предците ни.
Вокално инструментална група

В състава свирят опитни музиканти, минали през различни групи, участвали на редица концерти, записи и турнета. Формацията е участвала на различни международни сцени в Сърбия, Румъния, Полша, Турция, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония, където има фестивали за оркестри и поле за изява на нашата музика. Последното им гостуване в чужбина е в Ниш /2024 г./ по повод Дните на сръбско - българското приятелство, проведено в Нишкия културен център. Гостували са и на национални събития у нас. Последното им явяване на концерт е на 21-ви април 2024 г. на 14-тия Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз“ в Костинброд, където на певците им Лидия и Анатолий е присъдено съответно 2-ро и 3-то място. 


2014 г. година е много ползотворна за тях. С голям концерт отбелязват 15-годишнината на читалището. Ръководителката им Христина Начева е удостоена от Съюза на читалищните дейци с медал за високи творчески постижения. Участвали са и на Петите награди за "Пазител на традицията" в София. 

Да почитаме и продължим фолклорната ни музика и традиция и да обучаваме млади хора, за да продължи и остане уникалната ни фолклорна музика за поколенията - това е основната мисия на фолклорната група.

В разговора ще чуете и Даниела Кузовска, председател на читалище "Св. Георги Победоносец 1999", София.


По темата слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38