Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на дрипавата баница в село Върбица събира българи и румънци

Празник на дрипавата баница в село Върбица
Снимка: Здравка Маслянкова

В горнооряховското село Върбица днес канят гости от близо и далече на традиционния си празник на дрипавата баница. Майсторките от 43 населени места от 8 области в страната ще представят пред жури и публиката повече от 350 баници. За първи път своите баници ще представят и румънци. Ще има детска работилница по точене на кори за дрипава баница, демонстрация на месене, точене и печене на подница под връшник и богата фолклорна програма. Празникът започва от 10 часа на площада в село Върбица.

Празникът на дрипавата баница в горнооярховското село Върбица се провежда за осма година. Започнал като малък регионален празник, днес той е с национално и международно участие, разказва Анелия Димитрова, секретар на народно читалище „Градина Върбица – 1894“:

„Осмото издание на празника на дрипавата баница се отличава с това, че за първа година ще имаме международно участие. От град Гюргево, Румъния, ще представят своите баници. Ще има работилница да деца, няма такса за участие. Нека да заповядат“.

Баници всякакви – сладки, солени, с коприва, праз, спанак или дори с морски дарове, но във Върбица си тачат дрипавата баница.

„Наименованието на празника идва от гатанката  Мъничко, дрипаво царят от път отбива“. И ние така искахме да се заявим, че от малкото село можем да отбием царя. Празникът вече е с национално значение. Празникът на дрипавата баница фигурира в разписанието на много туристически фирми като туристическа дестинация. Очакваме около 200 румънски туристи, отделно 6-7 български фирми от страната са заявили присъствие. Баницата е най-достъпното, най-бързото и традиционно ястие, затова се фокусираме и върху празника“.

Жените от село Върбица няма да участват в конкурса, за да не оберат всички награди, защото нашите баници са най-добрите, направени с много старание и любов, казва Анелия Димитрова, секретар на читалището в селото, организатор на Празника на дрипавата баница заедно с кметството във Върбица.

Един от акцентите на празника е демонстрацията на месене, точене и печене на подница под връшник:

„Тази демонстрация я правят нашите гости от село Изгрев, област Варна. Това нещо е уникално и трудно се разказва. Подникът е малко огнище, над което се поставя саджак и върху него се пече под капак - връшник. Заповядайте на място, за да го видите и да ви разкажат по-конкретно и автентично“.

Днешните домакини бързо и лесно правим баници с готовите кори от магазина, но хубавата баница става от хубави кори, най-добре е ръчно да са разточени, а това си е майсторлък, който не всеки умее. Затова баба Стефка от Върбица ще учи на занаята децата, разказва Анелия Димитрова:

„Да си призная честно аз не мога да точа и меся. Това е една от причините да се концентрираме върху детската работилница, където нашата баба Стефка, доайенът на кулинарите във Върбица, ще учи децата да месят и точат, да правят прозрачни кори за баница“.

Над 350 баници ще бъдат представени на празника във Върбица.

„Тези баници след като мине журито и ги оцени, хората, които са ги приготвили, ги предлагат на символични цени и всеки може да си опита от това, което го е грабнало. Заповядайте на 11 май, започваме в 10 часа, ще бъде много интересно и вкусно“.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заседанието на ресорната парламентарна комисия -  30 ноември 2023 г.

Министър Гвоздейков не е получавал предложение за участие в новото служебно правителство

Служебният министър на транспорта и съобщенията от кабинета "Главчев" Георги Гвоздейков не е получавал предложение   за участие в новото служебно правителство с кандидат за премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Ако бъде   поканен, той ще иска да се запознае с целите и приоритетите за управление и след това ще реши. Горица..

публикувано на 09.08.24 в 14:41
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50