Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След местните избори в Англия и Уелс:

Роб Уотсън, Би Би Си: Консервативната партия е поразително непопулярна

"Всички приказки за бунт са несъстоятелни. Консерваторите ще отидат на общите избори, предвождани от Риши Сунак, но "войската", която го следва, не влиза много ентусиазирана в предстоящата битка"

| Интервю
Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия на Риши Сунак претърпя катастрофална загуба на местните избори в Англия и Уелс. Стотици общински съветници се разделят с постовете си, торите загубиха 10 от общо 11 избори за кметове, включително в Лондон. А до края на годината трябва да бъдат проведени общи избори. Анкетите не предвещават нищо добро за премиера Риши Сунак и торите, въпреки че те продължават да твърдят, че икономиката върви в правилна посока и просто е нужно повече време. Данните от вчера между другото показват, че Обединеното кралство се е измъкнало от "техническа" рецесия. Има обаче много други фактори, които влияят на нагласите на избирателите. 

Интервю с политическия анализатор на Би Би Си Роб Уотсън 

Ето какъв е неговият прочит на резултатите от местните избори:

Резултатът на местните избори потвърди това, което социологическите проучвания показваха месеци наред. И изводът е, че управляващата Консервативна партия е поразително непопулярна. Трудно е да си спомним кога през последните десетилетия консерваторите са били толкова недолюбвани. Последната подобна ситуация беше през 1995 година, когато на власт дойде лейбъристът Тони Блеър.
Какво може да се каже за настроенията на избирателите в тази толкова важна година на избори?

Резултатите от местните избори показаха, че гласоподавателите не са щастливи. Но не чак толкова, че да излязат на протести по улиците или пред парламента. Резултатите показаха, че хората просто неодобряват правителството.

Избирателите смятат, че е време за промяна, без обаче да са задължително ентусиазирани за някаква промяна, която би донесла опозицията. Хората просто искат нормално да функционират обществените услуги, болниците, образованието, искат подобряване на състоянието на икономиката, искат повече пари в джобовете си. Изминалата седмица затвърди впечатлението, че настроението е мрачно, че хората са недоволни, почти гневни и нетърпеливи за промяна.
Да, консерваторите загубиха близо 500 места на общински съветници за сметка на лейбъристите, либералдемократите и други партии, но ако говорим за голям победител - кой всъщност беше той?

Всички освен Консервативната партия. Нека така да го кажа. Основната опозиционна Лейбъристка партия се представи доста добре. По-малките партии, като Зелените например, също се представиха добре. А също и някои независими кандидати, особено такива, които се обявиха против войната между Израел и "Хамас" в Газа. Простият отговор на вашия въпрос е, че спечели абсолютно всеки, който не е консерватор.

Интересно е, че хората гласуваха тактически против консерваторите. Както и да погледнете, това са лоши новини за тях. Някои хора биха казали, че опозиционната Лейбъристка партия не се представи толкова добре, колкото се очакваше, но е важно да знаем, че на местни избори във Великобритания хората гласуват по по-различен начин, отколкото на общи избори за сформиране на правитeлство.

Сега очакваме кога Риши Сунак ще свика общите избори. Предположенията са, че това ще стане през есента с надеждата, че все още има време да убеди гласоподавателите, че икономиката върви по верен път, че британците ги очаква светло бъдеще под ръководството на торите, както той обича да се изразява. Колко реалистични обаче са тези приказки?

Не мисля, че са много реалистични. Един високопоставен консерватор каза тези дни, че дори Риши Сунак и консерваторите "да измислят лекарство срещу рака" до изборите, никой няма да ги чуе, защото истинският проблем е тяхното политическо наследство. Те бяха на власт през 14 много трудни години, смениха пет различни лидери и министър-председатели в хаотични времена, стандартът на живот спадна, което отчасти е тяхна вина, отчасти, разбира се, е в резултат на войната в Украйна и пандемията.

Съвкупността от всичко това направи торите непопулярни. Постави ги в ситуация, в каквато вероятно изпадат политиците и в други държави, когато хората просто престават да ги слушат. Това много прилича на отношенията в проваления брак, когато партньорите просто престават да се слушат един друг. 

Вижте, Риши Сунак се надява, че някак си от сега до датата на изборите ще успее да накара избирателите да се замислят дали могат да поверят икономиката в ръцете на лявоцентристката Лейбъристка партия и по този начин да ограничи щетите за торите.

Разбира се, има опция Риши Сунак да бъде сменен като лидер на партията преди изборите, но предполагам, че това няма да спаси торите.

Имаше усещане преди местните избори, че резултатите могат да бъдат много лоши и група от дясното крило на Консервативната партия може да се опита да го свали. Но това не стана и изглежда няма да се случи. Макар и да има мнозина, които смятат, че Риши Сунак е доста безполезен политик, те приемат, че би било странно да имат шести лидер и премиер за последните 8 години след референдума за Брекзит през 2016 година и че това едва ли ще промени тяхната съдба. 

А другият проблем е, че дори да решат да го сменят, кой да бъде този нов лидер? Така че всички приказки за бунт са несъстоятелни и консерваторите ще отидат на изборите, предвождани от Риши Сунак, но войската, която го следва - образно казано - не влиза много ентусиазирана в предстоящата битка.
Да поговорим за лейбъристите. Изглежда, че Киър Стармър е готов да се нанесе на Даунинг стрийт 10, но макар и лейбъристите да се представиха добре на местните избори и да водят убедително в анкетите, те също имат много проблеми. Да поговорим за това.

Макар самите консерватори да признават, че са много непопулярни, те подчертават, че лидерът на лейбъристите Киър Стармър и неговата партия също не предизвикват еуфория сред избирателите. И в това има известна доза истина. От проучванията на общественото мнение може би някой би заключил, че хората виждат в лейбъристите отговорът на всички проблеми през последните 14 години на управление на консерваторите. Не мисля обаче, че за изборите това има някакво особено значение. Защото анкетите по-скоро показват, че консерваторите ще загубят вота, а не че лейбъристите ще го спечелят.

Ако сте политически опонент на толкова непопулярните консерватори, единственото нещо, което трябва да направите, е просто да се явите на изборите. Както наскоро казах по Би Би Си, дори моят котарак Ринго може да спечели срещу консерваторите. Разбира се, ако лейбъристите спечелят общите избори те ще се изправят пред не малко проблеми. В самата партия има политици, които предлагат алтернативи вляво от центъра и биха желали Киър Стармър да завие по-наляво. Да не говорим за назряващия проблем в Лейбъристката партия за отношението им към Израел и войната в Газа. Има депутати, особено мюсюлмани, които искат лейбъристите да заемат много по-твърда позиция срещу Израел от сегашното правителство.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

САЩ за държавата Палестина: До решение ще се стигне само с преговори

САЩ реагираха на предстоящото признаване от европейски страни на държавата Палестина, като напомниха американската позиция - до решението да се стигне по пътя на преговорите, а не с едностранни действия. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу Норвегия, Испания и Ирландия, коитообявиха, че..

публикувано на 23.05.24 в 08:55

3080 свободни места за детските градини в София, днес е второто класиране

Днес ще бъде оповестено второто класиране за детски ясли и градини в София. Свободни са 3080 места. 11 193 деца бяха приети при първото класиране. София разполага със 198 общински детски градини, в които се полагат грижи за приблизително 44 000 деца. Самостоятелните общинки детски ясли са 24. Те се посещават от приблизително 2000 деца...

публикувано на 23.05.24 в 08:19

Най-голямото изложение за лодки се открива в Лимасол

Най-голямото морско изложение в Източното Средиземноморие се открива  днес в яхтеното пристанище на кипърския крайбрежен град Лимасол. То е и част от стратегическата визия на Кипър за развитие на корабоплаването „Промяна на морето 2030 г.“. Над 120 компании участват в четиридневното изложение за лодки в Лимасол /Limassol Boat Show 2024/. Това..

публикувано на 23.05.24 в 08:16

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с..

публикувано на 23.05.24 в 08:15

2200 абитуриенти в Бургас, шествие в града, заря и лодки

Шествие на абитуриенти ще се проведе в Бургас в навечерието на Празника на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Рекорден брой – 2 200 абитуриенти изпраща морския град тази година. Шествието, което ще премине през главните улици на града ще бъде предвождано от Бургаския духов оркестър. 2 200 абитуриенти ще..

публикувано на 23.05.24 в 08:13

Нов опит за старт на делото за смъртта на 15-годишния Филип

Днес ще бъде направен и втори опит за разпоредително заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Шишман". Подсъдим е Петър Тодоров за това, че е причинил смъртта му при евентуален умисъл. Служебен анжимент на адвоката на семейството на детето стана причина за провал на..

публикувано на 23.05.24 в 08:06

Пациенти и болнични директори критикуват новия регламент за ТЕЛК

Експертизата на трайната нетрудоспособност е изцяло предмет на извънболничната помощ , заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев,  председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Членовете на нашето сдружение са категорично против прилагането на това постановление , припомни д-р Тотев относно документа, с който се..

публикувано на 23.05.24 в 07:57