Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър, вляво, разговаря с бившия депутат от Консервативната партия Натали Елфик в кабинета си в Камарата на общините, Лондон, 8 май 2024 г.
Снимка: АП/БТА

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение". 

Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори.

В изявление, публикувано точно преди днешния парламентарен контрол, Натали Елфик, която е депутат от Дувър, посочва, че ключовите фактори за нейното решение са жилищата и граничната сигурност.

Тя обвини Риши Сунак в нарушени обещания и изоставяне на ключови обещания. Това е второ дезертиране към лейбъристите сред депутатите на премиера за по-малко от две седмици, след като Дан Поултър го стори. 

В Камарата на общините настъпи голямо объркване, когато Натали Елфик прекоси залата, за да седне зад лидера на лейбъристите Киър Стармър. Тъй като тя дезертира точно преди сесията, много от нейните колеги не бяха разбрали и недоумяваха какво се случва.

По този повод Киър Стармър се обърна пряко към Риши Сунак с думите:

"Какъв е смисълът това провалено правителство да се крепи, когато депутатът на торите от Дувър - на първа линия на кризата с малки лодки, казва, че на министър-председателя не може да се вярва за нашите граници". 

Самата Елфик каза, че правителството на Сунак "не успява да запази британските граници безопасни и сигурни", като жертвите в Ламанша и пристигащите малки лодки са "на рекордни нива"

Що се отнася до жилищата, тя каза, че правителството "не успява да построи домовете, от които британците се нуждаят".

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слави Василев: По-добре избори пред неясна коалицията с тъмни договорки

Третият мандат по скоро няма да се реализира и ще отидем на предсрочни парламентарни избори . Това прогнозира пред БНР политологът Слави Василев. " Когато коалицията е неясна или тя почива на неясни ангажименти, приоритети и задкулисни тъмни договорки, то по-добре да се отиде на избори , отколкото страната да живее в една несигурна среда",..

публикувано на 24.07.24 в 09:23
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

Съдът заседава по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен е насрочено заседание по делото за избора на Общинския съвет. Административният съд отложи с един ден изслушването поради големия обем от 600 страници на експертизата и даде възможност на страните да се запознаят със заключението на вещите лица Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в 1 дело бяха..

публикувано на 24.07.24 в 09:04

Изслушвания в комисията в НС за "Исторически парк", Ивелин Михайлов свика протест

Днес членовете на временната парламентарна комисия, която проверява създаването и финансирането на "Исторически парк" ще изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете на службите, след като на предишното заседание те не се явиха. Собственикът на "Исторически..

публикувано на 24.07.24 в 08:58

Илхан Кючюк: Процесите в ДПС са повече от оздравителни

" Това е успех и за България, и за политическата сила, която ме е излъчила ", заяви пред БНР евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк, който вчера бе избран за председател на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Според него тази комисия е една от влиятелните . И отбеляза важността на поста: "От гледна точка на..

публикувано на 24.07.24 в 08:39
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента, не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра,..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01