Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

Снимка: "Канатица"

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър.

"Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира форума при домакинството на община Никозия в рамките на Европейския месец на многообразието. Това е третото издание на инициативата, което тази година е на тема "Укрепване на многообразието: мобилизиране на иновациите, развитието и равенството в бизнеса". Събитието е изпълнено с дискусии, семинари и забавления, казаха организаторите.

Конференцията, която се провежда в рамките на форума, ще даде възможност за срещи с експерти, диалог и обмяна на опит за насърчаване на равнопоставеността в обществото, както и за сътрудничество за постигането й. Във фестивала, който ще представи танци и музика от различни националности, ще участва танцовият ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър.

Организаторът на форума - Центърът за социални иновации, управлява "Хартата на многообразието в Кипър". От създаването й през 2020 г. досега към нея са се присъединили над 90 организации.


По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Кипър започват проявите за Международния ден на музеите

С над 130 събития в 28 музея от днес до края на месеца Кипър отбелязва Международния ден на музеите, който се чества на 18 май, и Европейската нощ на музеите. "Музеи за образование и научни изследвания" е темата на тазгодишния международен ден. Тя..

публикувано на 11.05.24 в 17:34

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото..

публикувано на 11.05.24 в 09:21

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени..

публикувано на 10.05.24 в 05:16

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Грузинец е с опасност за живота след ПТП край Монтана

48-годишен грузинец е в болницата в Монтана с опасност за живота. Чуждестранният гражданин е с множество ранни вследствие на катастрофа край село Смирненски Тежкият пътен инцидент е станал вчера следобед. Грузинският гражданин е пътувал с колата..

публикувано на 11.08.24 в 11:28

Продължава тенденцията към намаляване на населението в Ловешко

В област Ловеч продължава процесът на намаляване и застаряване и на населението. Намалява броят на живородените деца, но в същото време намаляват и починалите. Според данните от Териториалното статистическо бюро към 31 декември  2023 г...

публикувано на 11.08.24 в 11:25
Прехващане на изстрелян от Русия дрон над Киев.

Най-малко две жертви на руски удари в Киевска област

Двама души са загинали, а трима други са били ранени при руски удари в Киевска област през нощта, съобщиха местните власти. Две къщи са били разрушени, а на няколко други са нанесени щети. Столицата Киев е била атакувана с дронове и ракети, но всички..

публикувано на 11.08.24 в 11:21

Расте интересът към тенис ваканции и турнири за непрофесионалисти

Расте интересът към участието в тенис ваканции, които са свързани с спортни турнири за непрофесионалисти. Те са организирани от най-голямата любителска тенис общност у нас, посочват туроператори, специализирани в тази дейност. Годишно у нас се..

публикувано на 11.08.24 в 10:14

Доугасяват пожара край Бобов дол

Доугасяват пожара, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, каза тази сутрин за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Пожарът навлезе в смесена гора наблизо - там екипите продължават да доугасяват отделни..

публикувано на 11.08.24 в 10:05
Родопите

Пампорово - домакин на 45-ия артистичен пленер - "Родопски музи"

Пампорово е домакин на 45-ия артистичен пленер, който се провежда под мотото: "Родопски музи", организиран от Габриела Жекова - дългогодишен тонрежисьор в БНТ. Габриела Жекова е завършила музикално училище и академия. В БНТ работи 36 години като тон..

публикувано на 11.08.24 в 10:05

В очакване на нов кабинет, олимпийски емоции и крокодил в "Ботунец" - акценти от седмицата

-   За втори път в историята България ще има дама премиер. -   Поредните предсрочни парламентарни избори ще са на 20 октомври. -   Олимпийско злато и други престижни отличия за България в Париж. -   Крокодил в квартал "Ботунец“..

публикувано на 11.08.24 в 09:38