Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата за България и региона водородна зарядна станция откриха в София

Центъра за компетентност "Хитмобил" при БАН
Снимка: Центъра за компетентност "Хитмобил" при БАН

Първата за България и региона водородна зарядна станция бе официално открита в София. Проектът е част от лабораторията за тестване и развитие на системи за чиста енергия. Но и крачка към това в България да има повече инфраструктура за водородни автомобили.

В България все още има само един водороден автомобил. И той част от проекта на Центъра за компетентност "Хитмобил" при БАН.

Водородната зарядна станция е изработена от австрийската компания. А водородът с много висока чистота е достатъчен за директно използване в транспортни средства. Съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 килограма компресиран водород, с който може да се осигури до 7 000 километра пробег. Възможностите й за компресиране на водорода са от порядъка на 40-50 килограма на денонощие, което е достатъчно за ежедневно зареждане на 10-15 автомобила или на два автобуса.

Това е първата в страната и региона полева лаборатория за тестване и развитие на системи за чиста енергия, каза директорът на Центъра за компетентност „Хитмобил“ в БАН чл. кор. Евелина Славчева. Проектът на стойност 21 млн. лева ще бъде надграден.


Докато България търси възможности, ЕС вече пише правила. Преди близо година ЕП прецизира задълженията за станции за електромобили и водород. За водорода европейските държави трябва да имат станции за зареждан на всеки 200 км до 2031 г. С приемането на Водородната пътна карта през 2025-та година у нас трябва да има 120 водородни автомобила. И 5 водородни зарядни станции. За по-нататък да има още 600 превозни средства и още 14 зарядни станции. Като водещо в политиката за използването на водорода, Министерството на иновациите и растежа припомня, че във Водородната стратегия са заложени редица мерки и стъпки за развитието на сектора, припомня служебният заместник-министър на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов.

Около 14 400 задвижвани с водород електрически превозни са били продадени в световен мащаб през 2023 г., в сравнение с 20 700 през 2022 г. Това е спад в световен мащаб с около 30 процента, пише специализирано издание за водородна енергия. Китай изпревари Южна Корея като най-големия пазар на подобни превозни средства 5 600 продажби в сравнение с 4 631 продажби. Но с уговорката, че става въпрос и за продажби на камиони, ванове и автобуси. Само 773 водородните превозни средства, продадени в Европа. Което я нарежда на четвърто място в класацията след третите в нея – САЩ. Германия и Франция сред европейските държави имат по 200-300 новорегистрирани такива автомобила. Германия и Нидерландия обаче са на върха на класацията за зарядни станции за водород. 88 и 19. Като в държави като Чехия, Норвегия, Исландия, Латвия и Италия започват да се появяват по една – две зарядни станции за водород.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото честване на годишнината на читалище

Йотова: В предизборната кампания не се набляга на идеи, водещ елемент са скандалите

Настоящата предизборна кампания е коренно различна от кампаниите до момента, тъй като не се набляга на идеи, а  водещ елемент са скандалите, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград. Възможно е партиите да имат и своите добри предложения, но в публичния дебат ние не ги чуваме, подчерта вицепрезидентът: "Защото скандалите сложиха..

публикувано на 23.05.24 в 20:16

Задържан е и шефът на управлението, отговарящо за обществените поръчки в руското министерство на отбраната

В Русия е бил задържан Владимир Вартелецки, началник на управлението в министерство на отбраната, което отговаря за изпълнението на обществените поръчки. Това съобщават руските медии, като се позовават на свои източници в правоохранителните органи.  "В момента Вертелецки  е задържан във връзка с дело за получаване на голям подкуп", посочи цитиран..

публикувано на 23.05.24 в 19:58

Фонд "Земеделие" е превел 15 млн. лв. на млади земеделски стопани

Държавният фонд "Земеделие" е превел 15 милиона лева за млади земеделски стопани, които се занимават с това поне от 5 години и не са навършили 40 години 15-те милиона лева за допълнително подпомагане са насочени към 1568 стопани, като размерът на плащането за един, отговарящ на условията за подпомагане хектар, е 244,47 лева. За сравнение - през..

публикувано на 23.05.24 в 19:57

СЕМ: Програмите на БНР "Хоризонт" и "Христо Ботев" спазват условията на лицензиите си

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР спазват стриктно условията на индивидуалните си лицензии. Това показва доклад на Дирекция "Мониторинг и анализи" на Съвета за електронни медии, който бе приет на днешното заседание на електронния регулатор.  СЕМ е направил проверка за спазване на условията в индивидуалната лицензия за доставяне на..

публикувано на 23.05.24 в 19:52
Кораб на китайските ВМС, ракетна фрегата FFG 548, северно от Тайван, 23 май 2024 г.

Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор

Китайски сили обградиха днес Тайван при провежданите военноморски и военновъздушни учения.  35 от общо 49 военни самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са още 15 кораба и ракетни сили. В отговор Тайван разположи въздушни, сухоземни и морски сили с обещание "да защитава..

публикувано на 23.05.24 в 19:42

Проверка в Българския спортен тотализатор

Министерството на младежта и спорта съобщи, че започва проверка на Българския спортен тотализатор заради проблем с централната компютърна система, който, както се казва в съобщението, продължава трети ден. Служебният министър Георги Глушков не е бил уведомен за това. А от министерството заявяват, че е недопустимо, че и обществеността също не е..

публикувано на 23.05.24 в 19:23
Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница. По този начин 11 юли се утвърждава като

Общото събрание на ООН прие резолюцията за геноцида в Сребреница

Общото събрание на ООН прие резолюция, съгласно която от идната година 11 юли ще бъде "международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница" през 1995 година. ООН обсъжда 11 юли да бъде ден за възпоменание на геноцида в Сребреница С текста по инициатива на на Германия и на Руанда се осъжда отричането на масовото избиване на 8000 босненски..

публикувано на 23.05.24 в 19:08