Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на наградата "Шофар"

Юлиана Методиева и проф. Александър Оскар пред БНР

| Интервю
Наградата "Шофар"
Снимка: ФБ/Шалом

"Какво мислят българските евреи за днешната война в Газа" - това попита в една своя публикация Юлиана Методиева, главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". По-късно организацията на евреите в България "Шалом" единодушно реши да ѝ бъде отнета наградата "Шофар", която получи през 2018 г. 

"Тази статия я написах преди отнемането на наградата "Шофар" и предполагам, че тя е възбудила неодобрението на Александър Оскар, който също е лидер на правозащитна организация ("Шалом" - б.р.). Не мога да си представя, че ние, правозащитните хора ще спорим един с друг и ще стигаме до такива груби оклеветявания, каквото е това, че аз поддържам "Хамас", обясни пред БНР журналистката.

Тя подчерта, че като журналист е в правото си да изговаря "своите напрежения около тази война и около основанията и на двете страни да воюват така кръвожадно, особено на "Хамас", който започна на 7-и октомври с това жестоко клане":

"Но аз не съм сама. Аз не формирам своите интерпретации на базата на чувства и мисли. Аз ги формирам на базата на онази мрежа на правозащитни организации, към която аз се числя - "Амнести Интернешънъл", "Хюман Райтс Уоч", "Бетселем" - в Израел. Това са все организации, които знаем, че в условия на война трябва да се пази човешкият живот".

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева беше категорична, че политиката ѝ на главен редактор на "Маргиналия" е да следва новините на БНР, на "Ройтерс", на "Гардиън", на "Ал Джазира", на "Ню Йорк Таймс" и на някои френски издания.

"Аз съм правозащитен журналист, не съм политик и не мога да определям поведението на двете воюващи сили - "Хамас" и Израел - по смисъла на основанията им. Аз мога да определям недопустимостта на жертвите в Газа", уточни тя и изтъкна, че заедно с "Шалом" е защитавала правата на човека, правата на памет, но правото на живот в момента е доминиращо.

В предаването "Нещо повече" проф. Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом", каза, че през 2018 г. сайтът "Маргиналия" е бил отличен с награда "Шофар" за усилията, които е полагал в борбата с антисемитизма и езика на омразата.

"Едно такова отличие не е акт на моментната усилия, а е една отговорност и задължение", подчерта той и изказа мнение, че през последните почти 8 месеца се наблюдава "систематично демонизиране на държавата Израел".

"Има граници, които не трябва да се прекрачват. Още повече внушенията, че българските евреи сме безучастни към страданията на невинните палестинци, са наистина обидни. Ние всички страдаме с това, което се случва в Израел и в Близкия изток. Всички ние искаме мир, но един истински мир, при който хората могат да живеят спокойно в домовете си. А не както се случи на 7-и октомври. ... Тази война я започна терористичната организация "Хамас", която представлява палестинците в Газа. Самите палестинци, които живеят в Газа са жертва на "Хамас".

Проф. Александър Оскар

Той обясни, че от "Шалом" следят и правят мониторинг на публикациите на сайта "Маргиналия" от 7-и октомври насам и посочи, че няма как да поддържат партньорски отношения, а "още повече да е носител на най-високото морално отличие на организацията на евреите в България. Всеки има право на мнение, но ние не сме задължени да одобряваме поведението им".

"Какво би станало в един свят, когато правозащитниците мълчат за кръвопролитията и не дават ясната гледна точка към смъртта на деца", попита журналистката и главен редактор на сайта за човешки права "Маргиналия". 

Интервюто на Диана Янкулова с Юлиана Методиева и проф. Александър Оскар в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова..

публикувано на 16.07.24 в 04:53
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31