Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Д-р Виктор Кирчев

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р Виктор Кирчев. Все още няма засилен интерес от бременни жени в област Кърджали за поставяне на препоръчителната ваксина срещу заболяването. Към момента само една бъдеща майка си е поставила от защитната доза. Жените, които желаят да бъдат ваксинирани трябва да представят медицински документ, който доказва, че бременността им е в периода 27-36 гестационна седмица. Имунизацията е безплатна за бременните жени, уточни д-р Кирчев. 
Интерес е проявен от други хора, възрастни, които са си закупили ваксината и са се възползвали от възможността да им бъде поставена в кабинета в РЗИ. Тази манипулация може да бъде извършена и в кабинетите на личните лекари.
Два са случаите на заболяване от коклюш през изминалата седмица, които са регистрирани в Кърджали. Заболелите са тийнейджъри, като паралелките в училищата, където учат са поставени под 14-дневно наблюдение от здравните власти.
Към момента ситуацията е спокойна, няма случаи на усложнения на заболяването, каза д-р Кирчев и изрази надежда епидемията скоро да отшуми.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.