Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци ще чистят река Драговищица утре

| Интервю
Снимка: Любо Андреев

"Почистването тази година ще е на река Драговищица. Поставили сме си амбициозната цел да обхванем участък от около 20 км по реката". Това заяви пред БНР председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков за тазгодишната им акция, която ще се състои утре. Сборният пункт е на моста на село Драговищица в 9 часа сутринта. Осигурени са чували и ръкавици за доброволците.

В предаването "Хоризонт до обед" Пандъков напомни, че това е труднодостъпен пограничен район. В голяма част по течението реката не е достъпна, затова сме набелязали десетина пункта, където е възможен достъпът, посочи той. И добави:

"Времето ще е хубаво, реката ще е висока, но така или иначе основните отпадъци се намират по бреговете на реката".

Чистихме река Драговищица преди 5 години, като тогава събрахме около 400 чувала с боклук, освен твърдия отпадък, напомни председателят на "Балканка".

С акцията в събота ще бъде отбелязан и Световния ден на мигриращите риби. В тази връзка сдружението организира и друга акция следващата седмица. На 22 май в сградата на ЦУМ в София ще има прожекция на филм за увреждането на реките от напречните прегради и освобождаването на речните течения:

"Зрителите ще имат възможността да усетят какво е това да видиш една река да тече отново свободна".

Прожекцията започва в 19 часа, а входът е свободен.

Цялото интервю на Таня Милушева с Иван Пандъков в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, няма информация за сериозно пострадали

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02

Готов е първият локомотив от договорените по ПВУ

Първият договор, който беше подписан по Плана за възстановяване и устойчивост в България , е между Министерството на транспорта и русенската фирма за производство на локомотиви "Експрес Сервиз". Само пет месеца след сключването на контракта е готов първият локомотив и министър Гвоздейков е поканен в Русе да си го получи.  Става дума за..

публикувано на 14.06.24 в 15:00
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с Темида за хакерската атака срещу НАП

Един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през 2019 година - Кристиян Бойков, не може да сключи споразумение с прокуратурата.  Причината - първо държавното обвинение, което се беше договорило с адвокатите на младия мъж, се отказа от споразумението, а след това съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го..

публикувано на 14.06.24 в 14:16
Водохранилището между селата Раковски и Хаджи Димитър

Села в община Каварна системно са оставяни без вода

Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава, особено през летните месеци, когато работа започват и големите хотелски бази .  Жителите на Раковски и Божурец се оплакват, че проблемите с водоподаването са от години и само се задълбочават. Те са възмутени, че се налага да се справят с неудобствата, а от ВиК Добрич..

публикувано на 14.06.24 в 14:10

Мъж се опита да подкупи полицаи, извади пистолет срещу тях

32-годишен мъж от София се опита да подкупи полицаи с 200 лева, а след отказа им да вземат парите, извади пистолет срещу тях. Нападателят е задържан. Късно снощи на бул. "Симеоновско шосе" в столицата служители на СДВР са спрели за проверка младия мъж. При обиска в него са намерени две пликчета с растителна маса. За да избегне санкцията, мъжът..

публикувано на 14.06.24 в 14:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.  "Днес ние отправяме още едно конкретно, реално мирно предложение към Киев, което не предвижда замразяване на конфликта, а пълното му решаване", заяви президентът Путин и посочи условията: "Украинските войски трябва да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 14:03
Кириакос Мицотакис

Промени в гръцкото правителство заради резултатите от евровота

Резултатите от евровота доведоха до основни промени в гръцкото правителство. Управляващата партия Нова Демокрация спечели изборите, но под очакваните резултати. Един милион гласа изгуби управляващата партия в рамките на една година, сочат резултатите от евровота. Премиерът Кириакос Мицотакис направи основни промени в състава на правителството,..

публикувано на 14.06.24 в 13:16