Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години реновираха Урологичното отделение в силистренската болница

След повече от 30 години Отделението по урология в силистренската областна болница е реновирано.

За ремонта са отделени 400 000 лв. от бюджета на болницата, и още около 60 000 лв. от спонсори.

Отделението става самостоятелно през 1990 година. До преди това заема три стаи в хирургичния сектор на болницата в Силистра.

Д-р Венцислав Стоев, директор на МБАЛ Силистра на преден план

Откъслечни сведения за здравното дело в Силистра има още от преди Освобождението в 1878 година. На територията на града е действала турска военна болница с аптека към нея и още една аптека за населението. Силистренци тогава са получавали помощ главно от билкари. 

Второстепенна държавна болница се изгражда в Силистра непосредствено след Освобождението с 50 легла, а всички граждани били обслужвани от градския лекар, който възглавявал градската санитарна служба. 

През 1882 година била разкрита вече Окръжна болница. Десетина години по-късно в нея се обособяват четири основни сектора - вътрешен, хирургически, заразен и кожно-венерологически – като по това време в болницата са работили 3 лекари. Постепенно легловият фонд достига до 500 легла.

Д-р Венцислав Стоев

От създаването на болницата до 1960 г. урологичните операции били правени от общите хирурзи, разказа началникът на отделението д-р Венцислав Стоев. 

"Това са били предимно операции на половата система и травми, приносът е на д-р Анастас Янков, д-р Енчев, д-р Игнатов. Първият известен хирург в нашата болница с насоченост към урологичните операции е д-р Недев, каза за "Хоризонт" д-р Стоев.

"С огромна благодарност искам да се обърна към безспорният доайен и създател на Урологичното отделение д-р Васил Димитров Валиев, започнал работа в болницата през 1968 година, като въвежда всички урологични техники, допълни още д-р Стоев.


Ремонтните дейности започват поетапно през 2021 година.Като първо се ремонтира основната операционна.

Отделението разполага с ренген, камера за едноурологични операции, с лазер за разбиване на камъни в бъбреците.

Дорина Йорданова е била втората старша сестра в отделението, след отделянето му. Заедно с нея работа в отделението преди години започва и настоящата старша сестра Красимира Узунска. И двете преди това са работили в ОАИЛ и са имали опит с натоварването и тежките случаи.


От създаването на отделението, през него са преминали над 30 000 болни, извършени са над 28 000 операции и над 100 хил. консултации на пациенти от цялата област.


Стаите за пациенти са изцяло ремонтирани със собствен санитарен възел, има и ВИП стая.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са..

публикувано на 03.06.24 в 11:24
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15