Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

| Интервю
Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така.

Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май.

Той подчерта, че около 600 хил. души не са решили за кого да гласуват, а са заявили, че ще гласуват:

"Това са много хора. Мачът въобще не е свирен и в останалите до изборите дни ще се реши какво ще бъде разположението на силите в 50-ото Народно събрание ... Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до вота на 9-и юни зависи от тях дали ще прескочат прага за влизане в парламента. Шансове имат, защото има търсене на политическа алтернатива".

51% от анкетираните отговарят, че това как се управлява държавата не зависи от избора на гласоподавателите, изтъкна Кольо Колев и коментира:

"Това означава, че е подронена основата на демокрацията, че управлението е в ръцете на хората, че те излъчват кой да управлява". 

Много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. избиратели - това прогнозира социологът, позовавайки се на данните от проучването.

* Изследването е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Интервюто на Диана Янкулова с Кольо Колев в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино

Днес е последният ден от ΧΧΙΙΙ-ия Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие в Неделино. За тазгодишното издание пристигнаха изпълнители от 10 държави, сред които Мексико, Индия, Полша, Румъния, Турция и Северна Македония и завладяха многобройната публика със своите изпълнения. Групите от..

публикувано на 08.09.24 в 05:38

Празнуваме Малка Богородица

Днес е Малка Богородица. По народно му така се нарича днешният празник, в който православната църква почита Рождението на Дева Мария.  Църковното предание свидетелства, че Бог чул молитвите на възрастните й родители и ги дарил с дъщеря след дълги години бездетие. За нея било благовестено, че тя е благословение за хората и ще послужи..

публикувано на 08.09.24 в 05:23

Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона.  Над 120 ученици се обучават там. Вицепрезидентът поздрави учениците за усърдието след цяла седмица занятия в испанското училище да посещават и българското училище през почивните дни. „Да си учител е мисия. Мисията на учителите..

публикувано на 07.09.24 в 20:43

Интензивен трафик на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция

Интензивен е трафикът на граничните ни пунктове с Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, съобщават от Главната дирекция "Гранична полиция". Трафикът на граничните пунктове с Гърция - ''Kулата'' и ''Маказа'', е интензивен на вход и изход за леки автомобили.     Във връзка със значително увеличените преминавания през граничните пунктове "Кулата" и "Маказа" на..

публикувано на 07.09.24 в 20:30

Хиляди французи излязоха на протести срещу политиката на Макрон

Хиляди французи излязоха на протести из страната по призива на крайната левица срещу политиката на президента Еманюел Макрон и назначението на новия премиер от десницата Мишел Барние. Шествието на опонентите на Еманюел Макрон потегли в Париж в ранния следобед.  Сред протестиращите е лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк..

публикувано на 07.09.24 в 20:22
Язовир

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница

57-годишен мъж се е удавил в язовир "Дяково" край Дупница.  За трагиния инцидент съобщиха за БНР от пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Мъжът е влязъл да плува във водите на язовира след обяд, но внезапно му прилошало и изчезнал от повърхността. Подаден е сигнал на телефон 112. Трупът на удавилия се е транспортиран в..

публикувано на 07.09.24 в 19:58
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират СИРИЗА

Вътрешни конфликти раздират гръцката опозиционна партия СИРИЗА, която според социологическите проучвания губи в политическата борба с консерваторите.  В Атина се провежда заседание на ръководството на партията, на което депутати искат оставката на лидера.  Част от ръководството на партията поиска вот на недоверие към лидера Каселакис.Едно от..

публикувано на 07.09.24 в 19:51