Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Швейцарското правило" ли е най-добрият механизъм за осъвременяване на пенсиите?

Христина Христова: Пенсионните осигуровки не са малки

| Интервю
Христина Христова
Снимка: БГНЕС

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите от първи юли. 

Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на Надзорния съвет на НОИ за повишение на пенсиите с 11 %. Повод за предложения проект е информация, появила се в публичното пространство, че заради очаквания по-нисък ръст на инфлацията осъвременяването по т.нар. швейцарско правило може да е 10%.

Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика, обясни пред БНР, че този начин за осъвременяване на пенсиите действа от 2000 година. 

"Заложен е в Кодекса за социално осигуряване. Процентът, който се получава за осъвременяване, се залага в бюджета на държавата и на Държавното обществено осигуряване.

Бюджетът се приема през предходната година. Няма как да се работи с окончателни данни. Има едно неписано правило, че в него се залага това, което трябва да стигне.

Осъвременяването става по "швейцарското правило" с решение на Надзорния съвет на НОИ. Експертите на Осигурителния институт са длъжни да подготвят доклад с последните данни на статистиката за инфлацията и средния осигурителен доход за предходната година. Така е станало и сега.

"Не зная някой да е правил опит да взима решения с по-малкия процент. При положение, че парите са осигурени в бюджета?", каза Христова.

Тя попита дали не е време да се помисли това ли е най-добрият механизъм за осъвременяване на пенсиите – т.нар. "швейцарско правило".

Христова посочи, че някои от пенсиите "изостават", особено по-старите.

"Има други начини – например да се увеличи тежестта на всяка година прослужено време. Това дава представа за продължителния принос на човек към пенсионната система".

Тя посочи, че пенсионните осигуровки не са малки. 

"17.8% от доходите. Въпросът е да не се натоварват много и работещите хора".

Бившият социален министър отбеляза, че намалява броят на работната сила и в бъдеще може да се създадат проблеми с устойчивостта на пенсионната система.

Задължителното допълнително пенсионно осигуряване не можа да изиграе ролята, която се очакваше, обясни още тя в предаването "Преди всички". 

"Нямаше време и да се състои така, както е планирано в законодателството. Това е инвестиционна пенсионна схема".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправено пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да..

публикувано на 03.06.24 в 11:05
Рупърт Мърдок с Елена Жукова

На 93-годишна възраст Рупърт Мърдок се ожени за пети път

Голям интерес в Съединените щати предизвика петата сватба на медийния магнат Рупърт Мърдок. На 93 години Мърдок се ожени за 67-годишната Елена Жукова. Рускинята Елена Жукова е молекулярен биолог и бивша тъща на руския олигарх Роман Абрамович. Дъщеря ѝ Даря беше омъжена за милиардера до 2017 година.  Жукова и Мърдок започват да се..

публикувано на 03.06.24 в 10:59
Пламен Бончев - посланик на България в кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург

Посланик Пламен Бончев: Имаме пълна готовност изборите в Белгия да бъдат спокойни и добре организирани

От МвНР съобщиха, че вече е започнало изпращането на изборните книжа към посолствата ни, както и на машините за гласуване в секциите зад граница. С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави. Най-много има в Турция, Великобритания и Германия. Избори за членове на ЕП и за народни представители ще има в 388 секции в..

публикувано на 03.06.24 в 10:52
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32