Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16-годишната Елиза Чолакова с амбиции за титла от СК по прескачане на препятствия

Елиза Чолакова
Снимка: Личен архив

Световна купа по конен спорт с награден фонд 100 000 лева ще се проведе от четвъртък до неделя на конната база „ Фригопан“, село Царацово, до Пловдив.

Надпреварата по прескачане на препятствия – две звезди, е квалификация за Олимпиадата в Париж. Турнирът е за деца, юноши, девойки , мъже и жени, като участие ще вземат близо 120 ездачи от Украйна, Турция, Гърция, Румъния и най-много от България. 

Сред претендентите за призово класиране е и Елиза Чолакова. 16-годишната талантлива състезателка преди дни спечели титлата на държавното първенство по прескачане за мъже и жени.


"Беше страхотно постижение за мен, точно защото част от другите състезатели бяха много по- опитни. Те имаха повече знания за спорта. Аз бях и с нов кон, който не бяхо познала толкова добре. Беше предизвикателство да се състезавам с него, защото имахме много малко тренировки заедно. Това беше и причината да не познавам достатъчно добре чертите на характера му.  Щастлива съм, че успях да постигна нещо толкова голямо за толкова малко време с този кон. Успях да победя конкурентите си, защото бях единствената състезателка, която мине по паркура без да натрупа наказатлени точки от бутнати препятствия. Конят много ми помогна.Когато влезе в паркура той знаеше какво трябва да направи. Знаеш си задачата, постара се много“, това заяви специално за БНР Елиза Чолакова.

„Много важна част от спорта е да се разбираш с коня. Двамта рябва да си вършите работата с желание и да си помагате един на друг. Много е важно  да се привържеш към своя кон и той да се привърже към теб. Трябва да си спечелите взиимно доверието. Нещата трябва да ги правите със сърце. Ездата е  спорт, който ти дава нещо, което нищо друго не може да ти даде. Ти работиш с животно, което не разбира когато му говориш с думи, трябва да му показваш по друг начин какво искаш от него. Ти също трябва да разчиташ знаците, които той ти дава. Доста е трудно, но когато се получи е страхотно усещане“, допълни шампионката.

„Много обичам прескачането на препятствия, защото има най - много адреналин. Аз съм човек, който обича адреналина и съм много динамична. Обичам да има риск. Обезката е  като изкуство, защото трябва да танцуваш с коня. Трябва да контролираш начина, по който стъпва, начина, по който се движи. Трябва да си в пълен синхрон с него“, сподели още Елиза Чолакова.


„Сега на световната купа ще много технични препятствия, ще има стена. Ще има също тройни бариери -  препятствие, което е доста широко. Аз смятам, че на тази купа ще съм доста конкурентна.Ще отида там с много увереност. Освен при мъжете и жените ще се състезавам и в категорията, която е специално за юноши до18 години и мисля, че имам многоголеми шансове за победа там“, каза още 16-годишният ни талант.

„Морята мечта е да се състезавам на олимпийските игри. Най- високият ранг състезания, най- трудните състезания. Трудно е само по себе си да отидеш на това състезание, да вземеш квалификация. Най -вероятно ще с опитам да взема квота за следващата олимпиада, но може да не се получи, защото ще съм едва на 20 години. Със сигурност в бъдеще ще положа много труд и много усилия, защото това е най голямата ми мечта. А пък ако някой ден успея да взема и медал, това може би ще е пика на кариерата ми“

Кой отстъпва при сблъсъка с характери - Елиза или коня, има ли любимец сред четирите коня, които язди, кой я е запалил по конния спорт и има ли фаворит сред състезателите, можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Състезанието по картинг за издръжливост "Еко 24 на България" в подкрепа на детското отделение към МБАЛ Кюстендил

Сезонът в европейския картинг шампионат по издръжливост ще бъде възобновен на 8 юни, когато стартира „ЕKO 24 часа на България“ – единственото за годината 24-часово състезание у нас. Писта „Пауталия“ в Кюстендил отново ще бъде домакин на събитието, в което ще участват над 250 пилоти, разпределени в 46 отбора. Началото на надпреварата ще бъде дадено..

публикувано на 03.06.24 в 13:32
Моринари Ватанабе - президент на Международната федерация по гимнастика

Двама са кандидатите за президент на Международната федерация по гимнастика

Настоящият президент Моринари Ватанабе и шефът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов ще се борят за поста президент на Международната федерация по гимнастика (ФИГ), стана ясно след заседание на Изпълнителния комитет на централата в Шанхай (Китай). Изборите за ръководните органи на ФИГ ще се проведат в 25 октомври тази година по време на 85-ия конгрес..

публикувано на 03.06.24 в 09:30

България взе гейм, но не успя да победи Германия в Лигата на нациите

Женският ни национален отбор по волейбол допусна 3-а поредна и общо 7-а загуба от началото на тазгодишната Лига на нациите. Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели се бориха и взеха гейм, но все пак отстъпиха пред Германия с 1:3 гейма, в отделните части  19:25, 25:21, 21:25, 11:25 точки,  в последния си мач от турнира в 4 група от втората седмица на..

публикувано на 03.06.24 в 07:00
Арманд Дуплантис

Арман Дуплантис с нова победа в Диамантената лига

Арманд "Мондо" Дуплантис спечели състезанието на овчарски скок в Стокхолм, в поредния кръг на лекоатлетическата верига "Диамантена лига", но не успя да постави нов световен рекорд. 83 рекорда в леката атлетика са подобрени на стадиона в шведската столица – повече от всяко друго място в света. 84-ят обаче не беше добавен на 2-и юни 2024-а година...

публикувано на 03.06.24 в 06:44
Валентин Антов

Венеция победи Кремонезе с Валентин Антов и си гарантира участие в Серия А

Валентин Антов и неговият Кремонезе няма да играят в италианския футболен елит, след като загубиха втория плейофен мач срещу Венеция с 0:1. Така венецианците печелят финалния бараж след нулево равенство в първата среща в Кремона и отново са в Серия А след две години пауза. Единственото попадение за Венеция вкара датският нападател Кристиан Гюткяер в..

публикувано на 03.06.24 в 06:42
Яник Синер

Григор Димитров срещу Яник Синер в четвъртфиналите на “Ролан Гарос”

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров в четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Италианецът се наложи над последния останал представител на домакините Корентен Муте с 2:6, 6:3, 6:2, 6:1 и си осигури нова среща с българина, когото победи във финала на турнира от сериите Мастърс 1000 в Маями в края на март. Синер води с 3-1..

публикувано на 03.06.24 в 06:32
Андриан Краев

Андриан Краев напусна Левски като свободен агент

Андриан Краев напусна Левски като свободен агент. Договорът на бившия играч със “сините” изтече през уикенда. Той със сигурност ще продължи кариерата си на друго място и няма да остане на “Георги Аспарухов”. Новият треньор Станислав Генчев обяви, че ще проведе разговор с полузащитника и ще се опита да го убеди да промени решението си. 25-годишният Краев..

публикувано на 03.06.24 в 06:25