Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Много деца не четат. Искам да се обърна към тях – да започнат!"

Цветина в Страната на книгите

"Четенето е много хубаво. Научаваш много думи, които от телефоните няма да научиш"

| Репортаж
Снимка: Ива Антонова

"Откакто съм започнала да чета, съм започнала да си представям това, което чета – героите как ще изглеждат, къде се развива действието."

Това казва 9-годишната Цветина от Враца. Макар да има собствена библиотека с много книги, Цветина е записана и в обществената. Сега чете книга за момиче, което "не се отказва лесно и не може да се пречупи толкова лесно, колкото родителите си мислят".

Тя не смята за правилно това, че "някои родители се опитват да контролират живота на децата си – те да казват какво да учат и какво да работят". А книгите ѝ носят… щастие.

Важно е всяка книга да се пази и уважава, смята момичето.

"Книгите са много хубаво нещо. Много деца не четат. Искам да се обърна към тях – да започнат, защото ще е много по-интересно от тези телефони и електронни игри. И е хубаво, когато четеш, да си представяш това, което четеш."

Цветина се е научила да чете с помощта на майка си и баба си. Като била малка, са ѝ чели много книжки.

"Докато още не съм могла да чета, мама всеки ден ми е чела по една книжка за лека нощ, но сега аз преди да легна, си чета. Ако родителите не научат децата си да четат във възрастта, когато трябва, те ще се научат после много по-трудно."

"В моето училище някои деца четат, но други се занимават с глупости. Не мисля, че това е правилно. Трябва всеки да си носи по една книжка и да четат. Не трябва да се разчита на библиотеката, а ние да си носим сами. Аз чета и не ме интересува какво мислят другите за мен", продължава размишленията си Цветина.

"Четенето е много хубаво. Научаваш много думи, които от телефоните няма да ги научиш. Имам телефон, но не го използвам както другите деца – да играя и да гледам. Аз съм чела и електронно. Не ми харесва, защото започнах да недовиждам. Затова започнах да чета хартиени книги. Така ми е много по-приятно", допълва тя.

Цветина обмисля да направи и своя книга – "и с рисунки, и с писане", защото обича да пише. Чете на по-малката си сестра, измисля за нея истории, пее ѝ песни. Като порасне, иска да стане "журналист, репортер".

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12

Младежи от Монтана гласуват за първи път, искат да останат в България

Трябва да управляват партии, които дават възможност на младото поколение да се развива , казва пред БНР Преслав Джоков от Математическата гимназия в Монтана. Той се занимава с народни танци и възнамерява да продължи с хореография, за да запази традициите и фолклора  за поколенията. Баба му, Олга Иванова, 40 години работила като фелдшер,..

публикувано на 09.06.24 в 08:04

"Едни слепци гласуват за други слепци." Помагат ли изборите да прогледнем?

Днес, на традиционната неделна литургия, православната църква ще припомни на вярващите евангелското четиво, което разказва как Христос изцелил един сляпороден човек. През очите на библейския разказ, как се виждат предстоящите избори "2 в 1"? - отговорите следват в звуковата картина от репортажа на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова...

публикувано на 09.06.24 в 07:52