Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В граничното село няма млади хора и деца, училищният звънец ще бие за последно

Най-възрастният читател в Кардам е 93-годишната Радка Петрова

Марина Алексеева е щастлива, че всяка година може да се наслади на тържествата по повод 24 май в България

| Репортаж
3
93-годишната Радка Петрова в Кардам
Снимка: Мая Щърбанова

Граничното село Кардам е дом на много националности и богатството от разнолики жители се увеличава с всяка година. Най-голямата липса на населеното място са младите и децата, затова и местното училище тържествено ще бие последния си звънец само след дни и вероятно никога повече коридорите му няма да бъдат огласявани от детски викове и учителски заръки.

Марина и Тимур Алексееви са жители на Кардам

И малко като напук розите са разцъфтели, къщите са почистени, дворовете ухаят на подправки, а жителите на Кардам празнуват днешния ден на светите братя Кирил и Методий. С чужденци, учещи български език, с най-възрастния читател на библиотеката в читалището и с един човек, останал без дом, но намерил утеха в книгите.

Жителите на село Кардам по списък са малко над 870. 

И макар то да е в една от най-отдалечените точки на България от централната власт и депутатите да успяват да стигнат до него само във време на предизборни кампании, то е станало дом и на около 100 чужденци от всички краища на света – Германия, Англия, Израел, Италия, Русия, Полша, Холандия, Белгия, Ирландия и др. 

Всеки от тях е донесъл от родната си култура по нещо, но всички те се налага да се справят с езиковата бариера по свой си начин. И докато едни разчитат на жестове и мимики,  други са решили да научат българския език. 

Това, по думите на Марина Алексеева от Москва, е свидетелство на уважение към страната, в която си избрал да живееш, към хората наоколо и не на последно място към езика, който е неповторим.

Марина споделя, че трудно е свикнала с българския език, но продължава да се учи. Съпругът й, Тимур Алексеев, също говори вече български, но неговият метод на учене е по-различен.

Марина Алексеева е щастлива, че всяка година може да се наслади на тържествата по повод 24 май в България, защото макар празникът да се отбелязва и в Русия, там не е толкова масов и цветен.

Макар че училището в село Кардам скоро ще бъде затворено, читалището и местната библиотека продължават активна работа с жителите. Библиотекарката Мария Тонкова разказва, че най-честите посетители са децата, но не липсват и възрастни, както и децата на чужденците, които посещават българско училище.

Иван Геров

Най-активният читател на книги от библиотеката е Иван Геров. Нещастни събития в живота му го оставят без дом и в момента той е приютен от кмета Георги Събев в постройка, където разполага с покрив над главата си, но не и с течаща вода и електричество. 

Независимо от това Иван Геров чете книги с фенерче на главата, особено през дългите зимни вечери.  

Най-възрастният читател на книги от библиотеката е 93-годишната Радка Петрова, която заварвам с роман в ръка, седнала пред къщата си. 

Баба Радка е завършила едва четвърти клас, защото вървяла всяка сутрин до училището си по 4 км. Накрая останали само момчета и тя се срамувала да върви сама с тях. Независимо липсата на образование, животът я е научил на мъдрост, която тя споделя с желание.

Малки и големи, българи и чужденци, всички жители на граничното село Кардам днес празнуват 24-ти май – денят на българската писменост, която обединява всички.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43