Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В граничното село няма млади хора и деца, училищният звънец ще бие за последно

Най-възрастният читател в Кардам е 93-годишната Радка Петрова

Марина Алексеева е щастлива, че всяка година може да се наслади на тържествата по повод 24 май в България

| Репортаж
3
93-годишната Радка Петрова в Кардам
Снимка: Мая Щърбанова

Граничното село Кардам е дом на много националности и богатството от разнолики жители се увеличава с всяка година. Най-голямата липса на населеното място са младите и децата, затова и местното училище тържествено ще бие последния си звънец само след дни и вероятно никога повече коридорите му няма да бъдат огласявани от детски викове и учителски заръки.

Марина и Тимур Алексееви са жители на Кардам

И малко като напук розите са разцъфтели, къщите са почистени, дворовете ухаят на подправки, а жителите на Кардам празнуват днешния ден на светите братя Кирил и Методий. С чужденци, учещи български език, с най-възрастния читател на библиотеката в читалището и с един човек, останал без дом, но намерил утеха в книгите.

Жителите на село Кардам по списък са малко над 870. 

И макар то да е в една от най-отдалечените точки на България от централната власт и депутатите да успяват да стигнат до него само във време на предизборни кампании, то е станало дом и на около 100 чужденци от всички краища на света – Германия, Англия, Израел, Италия, Русия, Полша, Холандия, Белгия, Ирландия и др. 

Всеки от тях е донесъл от родната си култура по нещо, но всички те се налага да се справят с езиковата бариера по свой си начин. И докато едни разчитат на жестове и мимики,  други са решили да научат българския език. 

Това, по думите на Марина Алексеева от Москва, е свидетелство на уважение към страната, в която си избрал да живееш, към хората наоколо и не на последно място към езика, който е неповторим.

Марина споделя, че трудно е свикнала с българския език, но продължава да се учи. Съпругът й, Тимур Алексеев, също говори вече български, но неговият метод на учене е по-различен.

Марина Алексеева е щастлива, че всяка година може да се наслади на тържествата по повод 24 май в България, защото макар празникът да се отбелязва и в Русия, там не е толкова масов и цветен.

Макар че училището в село Кардам скоро ще бъде затворено, читалището и местната библиотека продължават активна работа с жителите. Библиотекарката Мария Тонкова разказва, че най-честите посетители са децата, но не липсват и възрастни, както и децата на чужденците, които посещават българско училище.

Иван Геров

Най-активният читател на книги от библиотеката е Иван Геров. Нещастни събития в живота му го оставят без дом и в момента той е приютен от кмета Георги Събев в постройка, където разполага с покрив над главата си, но не и с течаща вода и електричество. 

Независимо от това Иван Геров чете книги с фенерче на главата, особено през дългите зимни вечери.  

Най-възрастният читател на книги от библиотеката е 93-годишната Радка Петрова, която заварвам с роман в ръка, седнала пред къщата си. 

Баба Радка е завършила едва четвърти клас, защото вървяла всяка сутрин до училището си по 4 км. Накрая останали само момчета и тя се срамувала да върви сама с тях. Независимо липсата на образование, животът я е научил на мъдрост, която тя споделя с желание.

Малки и големи, българи и чужденци, всички жители на граничното село Кардам днес празнуват 24-ти май – денят на българската писменост, която обединява всички.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08
Палестинско момче гледа своята част от хранителната помощ преди празника Курбан байрам, Йерусалим, 15 юни 2024 г.

Според израелски медии нито Нетаняху, нито Галант са били уведомени за решението за "тактически паузи"

Израелските въоръжени сили обявиха, че всеки ден ще правят тактически паузи в операциите в южната част на Ивицата Газа, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. Съобщението за тактически спирания на огъня в района на Рафах през светлите часове на деня последва инциденти, при които загинаха 11 израелски войници. 8 израелски войници..

публикувано на 16.06.24 в 18:08