Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Велев: България е изправена от години пред недостиг на работна сила

Петър Велев, председател на Индийско-българската бизнес камара
Снимка: БТА

За първи път България има под 3 млн. работещи граждани, сочат данни на НСИ. Повече от 280 000 са свободните работни места в момента, като през следващите пет години се очаква броят им да достигне 800 000. Данните бяха представени от Петър Велев - председател на Индийско-българската бизнес камара по време на форум, който обсъжда вноса на работна сила от Индия.

България е изправена пред проблема с недостига на работна сила от години и въпреки статистиката липсва желание и целенасочена работа на институциите за вноса на работници от трети държави, отбеляза Петър Велев. Като проблем, посочи той, се очертава и вътрешната миграция на заетите между отделните предприятия.

"Един работник между 3 и 6 месеца ние го въвеждаме в производството и технологията на дадената фирма или компания. Не просто недостигът е остър а и тази миграция, която е много сериозна и несигурна, не ни два възможност за перспектива", посочи Велев.

Страната ни се обръща към Индия за внос на работна сила като една от потенциалните възможности. Индия е приятелска държава, която разполага с квалифицирани работници и най-голям доставчик на работна ръка, посочи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов:

"И освен това, Индия има огромен опит в предоставянето на работна ръка. Има опит с това да поема ангажимент това да се случи, а не са се използват работните визи за други цели".

Подробности чйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36

Деян Янков: Предлагаме вълнуваща лятна програма за младите хора в София

"Тази година сме приготвили доста интересни неща - концерти, гейминг турнири, доброволчество, каза за "Хоризонт" Деян Янков, във връзка с лятната програма за млади хора в София и събитията на Народно читалище "Тротоара 2020" . Ето кои са част от предстоящите събития : На 20 юни в Скейт парк София, Студентски град, от 18:00ч.  - един..

публикувано на 17.06.24 в 18:33
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Ако Борисов не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев

Борисов ще загуби или сега, защото, ако не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев, или в дългосрочен план, защото кабинет с ДПС и с мимикрия на реформи, които се очаква да извърши, ще донесе продължаващ отлив на подкрепа за ГЕРБ. Прогнозата направи пред БНР журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев. " Ролята на..

публикувано на 17.06.24 в 18:28