Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев от Швейцария: Важно е да се говори не само за оръжие, но и за мир

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, коментира предстоящата среща за мир за Украйна, на която Берн ще бъде домакин. 

Държавният глава коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Президентът определи като важна първа стъпка предстоящата среща за постигане на мир в Украйна. Швейцария ще бъде домакин на форума следващия месец. 

"Важно е да се говори не само за оръжие, а и за мир", каза президентът и поздрави колегата си Виола Амхерд за домакинството на срещата:

"И двамата споделихме, че сме прекалени оптимисти. Защото и г-жа Амхерд заяви, че без да присъства и другата страна, ние не можем да очакваме някакви практически резултати. Важно е да се започне този диалог. Много е важно дали ще се присъединят повече държави".

Радев определи като "истерични" реакциите на част от политиците заради изказването му, че мирът в Украйна трябва да се постигне със средствата на дипломацията, а не с изпращането на войници. Повтори, че тезите му са принципни и последователни и защитават българския национален интерес: 

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава - член на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Има държави, които казват - вчера го каза и самият генерален секретар - използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря - аз вече имам правото да удрям вас. Според вас това как може да приключи?". 

Всички държави членки на НАТО са въвлечени по един или друг начин в тази война – с разузнавателна информация, предоставяне на оръжие и муниции, както и съветници на територията на Украйна, каза Радев и допълни, че риториката по темата ескалира:  

"Това са вече много сериозни неща. Защото Русия отговаря, че си запазва правото да нанесе удари по тези държави. Аз се надявам да не стигнем до това, но трябва здрав разум и от двете страни. Стигне ли се дотам, няма никакво значение какви решения взема нашият парламент".

Радев коментира и приетата от Парламентарната асамблея на НАТО декларация, която да позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Радев отрече, че се опитва да всява страх с изказванията си. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново

32-годишна жена роди на паркинга на областната болницата във Велико Търново. Екип от лекари, акушерки и неонатолози извършиха раждането при полеви условия. Родилката и бебето са добре и днес бяха изписани от лечебното заведение. Това е четвърто раждане за майката Калинка Пенева, която в петък миналата седмица късно тръгнала от дома си в..

публикувано на 17.06.24 в 19:26
Българският министър-председател Димитър Главчев пристига за срещата в Брюксел, 17 юни 2024 г.

Още няма яснота какъв ресор ще има българският представител в новата ЕК

Лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща, на която се очаква да синхронизират позициите си за председатели на Съвета на Евросъюза, на Европейската комисия и на Европарламента след изборите от 6 до 9 юни. Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС Служебният..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36

Деян Янков: Предлагаме вълнуваща лятна програма за младите хора в София

"Тази година сме приготвили доста интересни неща - концерти, гейминг турнири, доброволчество, каза за "Хоризонт" Деян Янков, във връзка с лятната програма за млади хора в София и събитията на Народно читалище "Тротоара 2020" . Ето кои са част от предстоящите събития : На 20 юни в Скейт парк София, Студентски град, от 18:00ч.  - един..

публикувано на 17.06.24 в 18:33