Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Волкова: Имахме запитвания и след последната руска атака над Харков

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Има нужда от по-голямо пространство защото броят ученици нараства

| Интервю
Дария (10 клас), София и Катя (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и "Отворени врати"
Снимка: Ирина Недева

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година.

Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в Ситуационния център Отворени врати и Украинския образователен център (хъб.)

"Много е тежко да обясниш на едно малко дете какво се случва в твоята държава. Но родителите намират начин как да кажат това на децата, така че да не боли толкова", посочва тя.

Елена Волкова, Ситуационен център Отворени врати и Украински образователен център (хъб) в София

"Тъжно е, но сме в безопасност. Тук имаме условия, които приличат на нашите в Украйна. С родния език, с предмети, които учехме и там, да няма голяма разлика", споделя десетокласничката Дария от Болград – столицата на бесарабските българи в Украйна. Най-много ѝ липсват роднините, но много от познатите ѝ са се преместили у нас. "Има и вариант да останем тук", допуска тя.

Дария Кьосе от Одеса, десетокласничка в Украинския образователен център в София

"В моя град имах много приятели, а в България, в украинското училище трябва да намирам нови", казва Катя от Ирпин, която е в пети клас.

Катя от Ирпин, петокласничка в Украинския образователен център

"Липсват ми моите приятелки. Те са много дружелюбни. И тук децата са такива", разказва София Волкова, петокласничка от Одеса.

София от Одеса, петокласничка в Украинския образователен център в София

В първата година най-голямо предизвикателство за децата е била непознатата среда, изтъква Елена Волкова. По думите ѝ децата се адаптират и "вече се чувстват комфортно, много добре". Според нея добрата адаптация се дължи и на близостта между двата народа.

В училището учат деца от всички краища на Украйна, по украинската образователна система. Имат и уроци по български език, българска литература и история.

"Много е важно децата да говорят и български, защото комуникират не само в хъба, не само камерно. Имаме много интеграционни мероприятия с ученици от български училища, което е много важно", отбелязва Елена Волкова.

"Много украинци се преместват. Звънят ни всеки ден. Идват нови родители – не само от Украйна, от Полша, Чехия. Ние сме ментално близки – украинският и българският народ. За последните седмица-две много хора се обаждат. Започнахме със 100 деца, сега имаме 250. Много се преместват от Украйна тук, в България."


Децата учат на две смени, защото няма достатъчно пространство. Капацитетът е запълнен, уточнява Волкова и изразява надежда за съдействие.

"Може да бъдем българо-украинско училище", смята тя.

Много деца от образователния хъб ще кандидатстват в български университети.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52