Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска галавечер в Музикферайн увенча честването на 24 май във Виена

Инициатор е пианистката с успешна кариера Донка Ангъчева

| Репортаж
Българска галавечер в Музикферайн - Виена
Снимка: Б. Йосифова

На 25 май в зала „Брамс“ на престижния виенски концертен комплекс Музикферайн се състоя емоционална галавечер на българската култура и музика, посветена на светлия празник 24 май. 

Бляскавото събитие с участието на великолепни български и австрийски музиканти беше организирано по идея на виртуозната българска пианистка Донка Ангъчева. Проявата се осъществи в рамките на създадената от нея културна инициатива „Изкуството продължава да живее“ и беше традиционно посветена на благотворителна кауза. Всички приходи от продажба на билети за концерта бяха дарени на фондацията „Заедно в час/Тeach for Bulgaria“, която развива впечатляваща дейност и чиято благородна мисия е да преодолява социалното неравенство и да осигурява достъп до качествено образование на всяко българско  дете. 

Галавечерта се организира с подкрепата на Министерството на туризма на Република България и БКИ "Дом Витгенщайн".

Събитието се проведе под патронажа на Н.Пр. Десислава Найденова Господинова – посланик на България в Австрия. Тя подчерта в своето обръщение към публиката значимостта на настоящия концерт като пореден „вдъхновяващ пример за културно сътрудничество, което е един от стълбовете на двустранните отношения между България и Австрия“. Сред официалните гости на вечерта беше външният министър на Австрия Александър Шаленберг, както и представители на дипломатическия корпус, на културните и бизнес среди в Австрия и България и ценители на музикалното изкуство.

За слушателите на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ Донка Ангъчева сподели емоционално своята удовлетвореност след успеха на този мащабен концертен проект и събитие в сферата на българската културна дипломация.

Заедно с Донка Ангъчева, съорганизатор на галавечерта в Музикаферайн беше австрийската цигуларка Лидия Байч, която също изрази своята ангажираност към идеята:

„Това е прекрасно събитие, в основата на което са интензивните контакти между България и Австрия в областта на културата. Обединяващата сила на изкуството и музиката ме вдъхновиха да се ангажирам с проекта. За мен тази идея е и своеобразно послание за мир, защото доказва нагледно как артисти и творци от различни държави се обединяват и намират път един към друг чрез езика на музиката.“

Водещи на концерта бяха Мия Сантова и Маркус Фрайщетер.

В първата част на концерта се изявиха великолепни солисти: Даниела Иванова - виола, Теодора Митева - виолончело, Недялко Недялков – кавал, Шантал Рамона Вайт – флейта, Себастиан Бру – виолончело, както и оперните звезди – басът Гюнтер Гройсбьок и тенорът Андреас Шагер.

Техните изпълнения бяха съпровождани от оркестър Vienna Art Nouveau под диригентството на маестро Росен Гергов, а сред творбите прозвучаха композиции от българските автори Георги Андреев („Сюита-вариации в български стил по тема от Хендел“),  Георги Златев-Черкин („Севдана“), Марин Големинов („Танц“), както и произведения от Джузепе Верди, Астор Пиацола, Ариго Бойто, Антонио Вивалди, Цезар Франк.

Във втората част на концерта на сцената в Музикферайн бе поставен личния роял на Донка Ангъчева от престижна марка. На галата присъства и изпълнителният директор на тази известна фирма за рояли - Сабине Грубмюлер, която сподели:

"Ние винаги подкрепяме своите представителни артисти. Това са силно изявени таланти, които привличаме още съвсем млади и съпътстваме в тяхната успешна кариера. Всеки пианист има свой любим инструмент, който му предоставя възможност да изрази оптимално своята индивидуалност като изпълнител. За Донка това е именно този роял. Начинът, по който тя докосва клавиатурата, дава усещането за връзката, която е изградила с  инструмента, а това е дарба, която не всеки пианист притежава. Донка е силно емоционална, темпераментна натура, която влага чувства във всяко свое начинание. Прекрасна личност!“.

Във втората част на концерта публиката в препълнената зала "Брамс" аплодира въздействащите изпълнения на "Танго" от Данкевич и "Зима" от Алексей Игудесман със солистка Лидия Байч, творбата „Fantasie Chromantique“ от Милен Кукошаров в интерпретация на Донка Ангъчева, „Невеста“ от Георги Андреев в изпълнение на Донка Ангъчева и Вълчан Вълчанов - обой, както и „Хубава си, моя горо“ в аранжимент на Георги Андреев и солист изявения тенор Марио Николов.

Музикален завършек на вечерта поставиха известните поп изпълнители Владимир Ампов - Графа, Мария Илиева и Цезар Сампсън. Те представиха песни от своя репертоар в специално направен нов аранжимент за пиано, цигулка, обой, виола и виолончело.

Чуйте кореспонденцията от Виена и споделеното от Донка Ангъчева, Лидия Байч, Сабине Грубмюлер и Марио Николов - в звуковия файл.

   


По публикацията работи: Ирена Гъделева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46