Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шесто издание на Фестивала на българската книга в Брюксел

| Интервю
2
Фестивал на Българската книга
Снимка: www.bghub-eindhoven.nl

На първи и втори юни в Брюксел ще се състои шестото издание на Фестивала на Българската книга. Наши автори гостуват в белгийската столица за среща със своите читатели от българската общност там. Какво да очакваме? 

Българската културна асоциация в Белгия съвместно с издателство ICU и с подкрепата на Посолството на Република България в Белгия, Постоянното представителство на България в ЕС и Министерството на културата на България организират фестивал на българската книга, организира за шести пореден път Фестивал на българската книга, в партньорство с няколко български издателства. Дебютното издание на Фестивала се проведе през юни 2019 г., непосредствено след откриването на българската секция във фламандската библиотека BIB SOPHIA в Брюксел, в чест на 24 май – официален празник на българската просвета и култура.

Тази година фестивалът ще се проведе в три дни. Откриването е на 31 май, когато се организира и кръгла маса за българската литература и разпространението ѝ по света. Ще представим съвременните творби пред литературната общност на Белгия: издатели, книжари, библиотекари, литературни критици и редактори, както и представители на културните институции в Белгия и не на последно място няколко посланици.

В панелите на кръглата маса ще участват литературният гид Светлозар Желев, Гергана Панчева от литературната агенция „София“, преводачките Анжела Родел и Мари Врина, писателите Тодор П. Тодоров, и Елена Алексиева.

Ето какво споделя Рада Ганкова, програмен директор на фестивала:

Какво да очакваме тази година в програмата?

"И тази година ще дойдат най-популярните имена от българската литературна сцена. Очакваме Тодор П. Тодоров, с когото ще поговорим за романа "Хагабула". Романът е носител на Национална награда за български роман на годината „13 века България“ 2023 и получи специално споменаване на Наградата за литература на Европейски съюз 2024. Ще дойдат също Емине Садкъ, на която това е второ участие в Брюксел тази година, но публиката много я харесва и всички питат кога пак ще дойде Емине. Радослав Бимбалов, за да ни каже повече за романа си „Екстазис“, Елена Алексиева, със своя роман „Вулкан“, която ще каже повече и за преводите му на други езици, Иван Ланджев, познат на публиката познава с книгата „За неизбежната случайност“, Оля Стоянова, за да разкаже за своето творчество. И да не забравя, понеже фестивалът се провежда на деня на детето, целия преди обед на 1 юни ще бъде за децата с Мария Донева. И още много интересни неща, като например представяне на художника на корици Дамян Дамянов и преводачките Анжела Родел и Мари Врина. Следете ни за подробности. Светлозар Желев ще води голяма част от срещите".

Рада Ганкова

Фестивалът се провежда за шеста поредна година. Какво значение носи събитието за българската общност с Брюксел?

"Фестивалът вече има изградена репутация и е доказано успешен форум, който дава възможност на читателите да се срещнат с българските творци. Освен срещите с писатели имаме и изложение на книги от български издателства. Това е чудесна възможност хората да си попълнят библиотеката с книги на български език.

Още когато започнахме през 2019 г. идеята на фестивала беше да осъществим мост между автори, издатели и читатели в чужбина. Сега тази идея се надгражда, защото търсим и начини за разпознаваемост и популяризиране на българската литература извън България и затова организираме кръгла маса с агенти, писатели и преводачи тази година. Чрез нашата дейност културата ни е по-забележима в цяла Европа".

Коментари от гостите:

Невена Дишлиева от ICU:

"Благодарение на безупречната селекция на участници и щедрите усилия на малкия сърцат екип, Фестивалът на българската книга в Брюксел се превърна в събитие, на което е чест да бъдеш поканен. Тук книгите на издателство ICU намират дом извън дома. Очакваме шестото издание и срещата с българската публика в Брюксел с вълнение и се надяваме на смислени разговори и обмен на положителни емоции".

Гергана Панчева от литературна агенция „София“:

"Щастлива съм от възможността тази година да говорим за това какво прави българската литература световна. Разговорите с едни от най-изтъкнатите имена в областта на превода дават възможност да открехнем вратата и към чужди публики и да помислим заедно кои са темите в съвременното ни писане, които будят любопитството на читателските аудитории по света".

Радослав Бимбалов, писател и участник във фестивала:

"Съвременната българска литература пътува все по-смело извън границите на родината, без несръчно да си крие комплексите като мускали с розово масло в нечий пояс. За мен е чест, че ще бъда част от една впечатляваща група български автори, които ще съберат българите в Брюксел около думите си, писани на изящния, богат български език".

На книжния изложение ще откриете щандове на издателствата Жанет-45 , ICU, Сиела, Мусагена, Знаци, Хермес, Лемур, Лексикон, Колибри, Потайниче, Лист, СофтПрес и др., които предлагат над 300 заглавия.

Подробна програма на фестивала

СЪБОТА, 1-ви юни

·  10:00
Мария Донева, по повод деня на детето - среща с една от най-чаровните и обичани детски писателки.

·  11:30
Ирина Папанчева се среща с читатели на щанда на издателство "Знаци".

·  12:30
Тодор П. Тодоров, носител на специалното отличие на Наградата за литература на ЕС, автор на романа "Хагабула.

·  14:00
Среща с преводачките Анжела Родел и Мари Врина. Модератор на срещата ще бъде Гергана Панчева от литературна агенция "София".

·  15:00
Дамян Дамянов - художникът, който облича българските книги.

·  15:30
Гостува Емине Садкъ. 
В разговор с Невена Дишлиева от издателство ICU за "Керван за гарвани" и неговата навременна поява в българския литературен пейзаж.

·  18:00
Гостува Елена Алексиева, която ще разкаже повече за романа си "Вулкан".

НЕДЕЛЯ, 2-ри юни

·  11:00
Веселина Господинова
представя проекта "Баш майстора завинаги".

·  11:30
Гостува Оля Стоянова

·  12:30
Светлозар Желев
представя сборника "За книгите и четенето".

·  14:30
Христо Пацов
представя книгите на издателство "Потайниче".

·  14:30
Светлозара Кабакчиева
се среща с читатели на щанда на издателство "Знаци".

·  15:30
Радослав Бимбалов
и романа му "Екстазис".

·  17:30
Иван Ланджев
ще говори за сборника "За неизбежната случайност".

Фестивалът се организира от Таня Станева и нейния екип от Българската културна асоциация в Брюксел.

Интервюто на Иван Русланов с Рада Ганкова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17