Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

За последните 15 години кръводарителите във ВМА са се увеличили с близо 90%


ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология.

Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили.

Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от създаването му през 1993 г. Мисия, с която екипът се справя повече от успешно - след като за последните 15 години кръводарителите във ВМА са се увеличили с близо 90%.


Над 6 000 души годишно даряват шанс за живот, давайки частица от себе си на болни в беда, показва статистиката. Половината от тях са военнослужещи. Освен военните, зад благородната кауза застават безброй българи с големи сърца – военни, пожарникари, артисти, спортисти, мотористи, политици, в акциите по човечност, организирани от ВМА.


Повече за мисията на Кръвния център на ВМА чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59