Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частичен вот в Сърбия: СПП на Вучич печели в Белград и Нови Сад, опозицията - в Ниш

Сръбският президент Александър Вучич в избирателната секция в Белград, 2 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП) спечелиха убедително вчерашните повторни местни избори в Белград. Опозицията, която този път не се яви обединена на вота, отново обвинява управляващите в нарушения. 
Сръбската прогресивна партия печели и столицата Белград, и втория най-голям град Нови Сад, а позицията обяви, че печели в третия по големина град - Ниш.

Вотът през декември миналата година беше разкритикуван от международните наблюдатели като нечестен и опорочен, но беше повторен по друга причина - защото никой не съумя да състави мнозинство в общинския съвет:

"Повече от година продължи страхотният натиск за националните ни избори - парламентарните, регионалните, градските, местните. Мнозинство имахме и след вота на 17 декември в Белград - 54 от 110 места в общинския съвет, сега вече ще имаме 62 или 63", коментира Вучич.

Този резултат за управляващите се дължи на поредното разцепление на опозицията - част от нея бойкотира изборите, а друга реши да участва.

Коалиция "Сърбия срещу насилието", която спечели 43 места в градския парламент преди шест месеца, този път няма. И така втора в Белград вчера остана дясноцентристката "Крени-промени" ("Тръгни и промени"), която събра едва 17% от гласовете.

Сред бойкотиралите вота беше и Партията на свободата и справедливостта, начело с Драган Джилас. Той смята проведените избори за фалшиви, защото в избирателния списък за Белград остават десетките хиляди хора, които имат недействителна жилищна регистрация там:

"Вчера в Белград гласува и Милорад Додик - президентът на Република Сръбска, също и председателят на Скупщината на босненските сърби Ненад Стевандич. Те със сигурност не живеят в Белград, а в Баня Лука и нямат право да гласуват тук, защото местожителството им е фалшиво.

Трябва всякакви такива да бъдат изхвърлени от избирателния списък .Това би означавало 40 000 гласа по-малко за Вучич".

След сблъсъци между привърженици на опозиционните партии и на управляващите в Белград и Нови Сад, опозицията отново твърди, че вотът е преминал в условия на натиск от страна на управляващите, на почти пълен контрол върху медиите и на различни нарушения в процеса на гласуване, включително така наречения "български влак" - техника за контрол на вота на определени избиратели.

Избори вчера имаше в още 88 общини в Сърбия, в повечето от тях побеждава управляващата партия.

Опозицията обяви победа в град Ниш, съобщава белградската агенция Бета. Гражданската група "Д-р Драган Милич", коалицията "Избираме Ниш", коалицията "Обединени – Надежда за Ниш" и движението "Крени-промени" ще бъдат с абсолютно мнозинство в градския парламент на Ниш.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори ден гасят пожар край граничното кюстендилско село Преколница

Три екипа на Районната противопожарна служба, десетки горски работници втори ден гасят пожар, възникнал в четвъртък следобед в района на граничното кюстендилско село Преколница.  Първоначална са засегнати около 65 декара частна горска територия, но огънят се разраства.  Освен трите пожарни, на терена са и екип от ДГС-Кюстендил, с..

публикувано на 12.07.24 в 14:11
Красимира Катинчарова

Напусналите ПГ на "Величие" няма да преговарят нито за втория, нито за третия мандат

Депутатите, напуснали парламентарната група на партия Величие обявиха, че няма да преговарят  нито за втория, нито за третия мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Красимира Катинчарова заяви: "Дори и да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на..

публикувано на 12.07.24 в 14:05

Ивет Добромирова: Етническата карта е политическа дъвка, да не се хващаме за нея

За скърцанията между Доган и Пеевски отдавна се говори, но не очаквах, че ще има такова развитие . Това заяви пред БНР Ивет Добромирова - журналист и пиар експерт. Тя е изключително изненадана от случващото се в партията.  По думите ѝ Делян Пеевски е получил "криле" от политическото си позициониране :  "От добрите сили, които нямаха проблем..

публикувано на 12.07.24 в 14:03

Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Доган, за оказван натиск

Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид обвиниха депутати, подкрепящи Ахмед Доган, че са оказвали натиск върху активисти, етнически турци: "Да ги назова поименно: Джевдет Чакъров, Рамадан Аталанй, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Искате ли още? Заплашвали са ги по телефона ето така: "Ти ще предадеш ли нашия етнос? Ти ще предадеш ли..

публикувано на 12.07.24 в 14:01
Министерство на образованието и науката

Излезе първото класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 13:58
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени,..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева,..

публикувано на 12.07.24 в 12:33