Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Якоб Рос: Ако в Украйна има западни военни, те ще са мишена за руснаците

"Ако се стигне до френската обучителна мисия, това неминуемо ще повиши опасността от реакция на Русия със сила. Макрон поема сериозен риск, включително и в контекста на евроизборите"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще предостави на Киев многоцелеви изтребители "Мираж" и ще обучи и въоръжи пехотна бригада от 4500 украински бойци в западната част на Украйна, далеч от фронтова линия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно интервю преди да приеме вчера в Елисейския дворец украинския президент Володимир Зеленски. Макрон добави още, че се стреми към коалиция от държави, готови да изпратят военни инструктори в Украйна.

С решението да изпрати военни обучители в Украйна Макрон изпълни обещание от преди четири месеца. И обясни това с искане на Украйна към няколко държави от НАТО да ускорят обучението на новобранци, за да се противопоставят на руската офанзива.

Анонсът от Париж предизвика вербален гняв в Кремъл. Москва даде да се разбере, че ще атакува всички френски войници, действащи на украинска земя.

Над 10 хиляди украински войници е обучила Франция досега, но не в Украйна, а в Полша и Франция. Защо сега тази стъпка с изпращането на инструктори в Украйна?

Интервю с Якоб Рос, изследовател на френската политика в Дружеството за външна политика в Берлин:

На практика това е просто следваща стъпка в подкрепата на Франция за Украйна. Обществена тайна е, че в Украйна има западни военни съветници. Помните изтеклия запис от разговор между висши германски офицери. Планираната френска мисия има за цел да подкрепи изтощените сили на фронта, които от седмици са под постоянен руски натиск. Украйна изпитва недостиг на човешка сила и войниците, които сега се мобилизират, трябва да бъдат обучени. Именно в това ще помогнат френските инструктори.

Известно ли е вече какъв обхват ще има френската мисия?

Украйна планира да сформира и обучи нови между 15 и 20 бригади. Само за илюстрация нека кажа, че Франция разполага с едва 6 бригади и една съвместна с Германия. И тъй като френската мисия е много спорна, вероятно първо ще бъдат изпратени малък брой специалисти, които да проучат нуждите на Украйна. Френски анализатори смятат, че Киев ще има нужда от около 15 хиляди западни обучители.

Затова Франция се опитва да събере съмишленици от ЕС, нещо като "коалиция на желаещите", които да се включат в обучението. Великобритания и някои източноевропейски държави, например Литва, също ще изпратят инструктори в Украйна.

Помощта за Украйна винаги е и сигнал към Москва, сега би се прекрачила поредната червена линия. Какъв сигнал би било това изпращане на мисия инструктори?

Сигналът е политически. Мисията би била своеобразно продължение на заявките на редица западни лидери, включително на Еманюел Макрон от края на февруари, когато той каза, че вече не зачита червените линии, които чертае Кремъл. Но все пак искам да подчертая, че за разлика например от Афганистан, когато инструктори на НАТО участваха заедно с войниците в бойни действия, сега изобщо не става дума за изпращане на западни военни на фронта, а единствено за обучение на украински войници на територията на Украйна.

Руският президент Владимир Путин вече открито заговори за асиметричен отговор на решението на западните съюзници на Украйна да ѝ разрешат да използват предоставените оръжия за удари на руска територия. Какво да очакваме тогава в отговор на френската обучителна мисия?

Ако се стигне до френската обучителна мисия, това неминуемо ще повиши опасността от реакция на Русия със сила. Ако в Украйна има западни военни, те със сигурност ще се превърнат в мишена за руснаците, дори само с пропагандна цел. Във Франция ожесточено се обсъжда дали чл. 5 от Договора за НАТО може да бъде задействан при евентуално нападение срещу френски военни в Украйна.

Макрон поема сериозен риск, включително и в контекста на евроизборите. Неговите планове са много оспорвани във Франция. Политическите опоненти, особено крайната десница, го представят като войнолюбец, които иска да вкара страната във война. Кремъл прекрасно знае как тече обществената и политическа дискусия във Франция. В Париж бяха задържани трима души, които разположиха край Айфеловата кула три ковчега, уж на френски войници загинали в Украйна. За мен това е ясен знак, че Русия се опитва да повлияе на обществените нагласи във Франция.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването може да се използва за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви заместник-председателя на..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се блъска..

публикувано на 28.06.24 в 11:29
Нико Тупарев

Съдът решава дали да остави в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев

Състав на Софийския градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев. Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Той е обвинен, че през 2020 година - на три пъти, е наредил от фирмената сметка, на дружеството, в което е бил съдружник, да бъдат преведени в личната му сметка общо 1 400 000 лв. 

публикувано на 28.06.24 в 11:08
Евелин Банев

Евелин Банев - Брендо се изправя пред съда

Евелин Банев-Брендо ще се изправи пред Софийския градски съд в 12 ч. по старо искане на италианските и румънските власти да бъде задържан по техни разследвания за наркотрафик. Това става 4 дни след като той изненадващо се яви пред Централния затвор и поиска да започне да изтърпява присъдата си от шест години затвор, постановена от Върховния..

публикувано на 28.06.24 в 11:05

Обещание: До края на годината участъка между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Тя беше изслушана в НС за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и нашите усилия,..

публикувано на 28.06.24 в 10:55
Бойко Борисов

Борисов: Парламентът трябва да сформира всички комисии, за които е нужно мнозинство

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че парламентът трябва да сформира всички комисии, за което е нужно мнозинство.  Той коментира и казаното от ПП-ДБ, че институциите се превръщат в политическа бухалка за техни кадри. "Аз не знам Терзиев откъде и какво знае, но всеки ден виждам, че в София освен хаос, няма нищо друго. Няма нито една..

публикувано на 28.06.24 в 10:35
Депутатът от

"Възраждане" с искане: Главчев да информира НС за позицията ни за срещата на НАТО

"Възраждане" поискаха министър-председателят Димитър Главчев да информира Народното събрание за официалната българска позиция, която трябва да бъде представена на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна заместник-председателят на партията Цончо Ганев. Президентът не приема предложението да..

публикувано на 28.06.24 в 10:26