Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Умора от избори, надежда за стабилност и внимание към проблемите на изселниците

| Интервю
Изборите в Турция; Снимка: Мария Петрова
Снимка: Мария Петрова

Умора от изборите, надежда за стабилност и призив всички български партии, а не само ДПС, да обръщат внимание на проблемите на изселниците от България – така можем да обобщим исканията и нагласите на избирателите на вота 2 в 1 в Турция. 

Спокойно, но с изненадващо ниска активност в традиционно активно гласуващи секции, преминаха изборите в Турция. Това се отрази на общата активност, въпреки че в останалите секции броят на гласувалите се оказа сходен с предишни години. Според източници на "Хоризонт" причина за разликите е промяна в самата изселническа общност и появата и развитието на повече организации, които както помагат в подготовката на вота, така и имат различни приоритети за развитие.

Гласувалите в крайна сметка са над 46 хиляди, въпреки че избирателите признават, че са отегчени от честото гласуване – това е шести вот за Народно събрание за период от 3 години. Междувременно през май миналата година в Турция имаше избори за президент, а през март тази година гласуваха и за местна власт.

Гласуващите са основно по-възрастни хора, а целта на изселническите организации е да привлекат към процеса и младите, като по този начин ги стимулират да запазят връзката си с България. Предпочитанията на избирателите към ДПС се обяснява с факта, че те са партията, която продължава да поддържа контакти с изселническата общност тук.

Хюлия Алтън, която е представител на организация "Балкански турци" за района на Истанбул обясни:

"90% от гласовете отиват за ДПС. Като гледам най-много те идват тук да се представят, да се запознаят. Доколкото забелязах последния път - много младежи, млади представители, много жени. Това много ни хареса". 

След толкова много избори има ясно изразено желание за стабилно управление в България, както посочи и Джеват Гюнеш, който също е представител на "Балкански турци", но за района на Одрин.

"Искаме да виждаме стабилна държава, стабилна политика и стабилна икономика. Това е най-важното за нас. Ако има стабилно правителство, ние ще носим нашите проблеми в парламента - който и да е". 

От неговата организация признават, че ДПС е единствената партия, която се интересува от проблемите им, които са свързани най-вече с бавни административни процедури при пенсиониране, признаване на стаж или кандидатстване за гражданство. 

"Ние сме част от една държава, която ни е родина. Ние сме мост между двете държави. Ние можем да допринесем само добро. Това трябва да го оценят и другите политици, не да се заиграват с хората - дали са в Турция, дали са в Канада. Нашите проблеми са еднакви. За етноса никой не говори. Проблемът не е етносът, а в отношението на партиите към нас", категоричен е той.

Председателят на организацията на изселниците "Бултюрк" Рафет Улутюрк обаче отправи критики към ДПС и обяви, че самият той няма да гласува:

"ДПС много добре използва Турската страна, идва преди изборите и казва "Ние сме тук, те са българи, ние сме турци и това е. Само със страх взимат. "Ако дойдат българите, ще ти вземат името, ще е както през 1984 г.". Хората наистина са се уплашили. Повечето по селата мислят, че това ще стане. /.../ Всички партии много говорят, но какво са направили? Трябва взаимно да се работи. /.../ Нарочно го правят - от 35 години го правят. Защо българските партии не го виждат? Защо българските партии не искат тези гласове?".

Улутюрк остро разкритикува ръководството на ДПС в лицето на председателя му Делян Пеевски.

"Дали е българин, турчин, циганин - това няма значение. Но когато си мафиот, когато не си добър човек, и българин да си, и турчин да си, и циганин да си - на хората трябва да се обясни не дали е българин или турчин, а какво е направил. Че е богат - това не ме интересува, но какво си направил за хората. Когато не те искат българите, тогава идват в ДПС - всички го знаят, но не могат да го кажат".

Улутюрк призова всички партии да обърнат внимание на избирателите в Турция.

На хората им писна да гласуват и нищо да не се променя, обясниха членове на секционни комисии в Истанбул, и допълниха, че дори хубавото време и започналите ученически ваканции са оказали влияние върху вота тук. Изводът, който можем да направим е, че на успех сред избиратели в Турция може да се надява партия, която обещава стабилност, говори с хората и предлага решения на проблемите им, които са достатъчно добри, за да могат да се конкурират с топлото време.

Целия репортаж на Мария Петрова за предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41