Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 постановки на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца

| Интервю
4
Снимка: Врачански театър /ФБ/

Със спектакъла "Кралицата майка" на Театър "Българска армия" беше открит на 10 юни Националният фестивал на малките театрални форми във Враца. Той е най-старият театрален форум в България и тази година е 34-тото му издание.

В седемте фестивални дни до 16 юни зрителите ще имат възможност да видят 14 постановки, избрани от селекционерите Мирослава Тодорова, драматург на Народния театър "Иван Вазов", и режисьорите Дина Маркова и Благой Бойчев. 

Домакините от Драматично-кукления театър във Враца участват във фестивалната програма с две свои представления – "Добре дошли в България 2", с режисьор Гергана Димитрова, и "Убийството на Гонзаго", с режисьор Пресиян Кузов.

На 13 юни актьорите от НЦК "Трайко Прокопиев" – Куманово (Република Северна Македония) ще представят спектакъла "Драма, изгубена във времето" от Сашко Насев. Постановката е на българския режисьор Владлен Александров.

Националният фестивал на малките театрални форми има конкурсен характер и най-добрите постижения ще бъдат отличени от жури с председател проф. д-р Калина Стефанова, театровед, и членове Аве Иванова – театрален критик, и Владимир Петков – театрален режисьор и директор на Драматичния театър в Търговище. 

Специален гост на тазгодишното издание, извън конкурсната програма, е Международният фестивал на театралната миниатюра "Театроскоп", който представя една все още нетрадиционна за България театрална форма – така наречения "театър в кутия". Това е театър само за един зрител. Характерното е, че актьорите представят своите театрални миниатюри в малка сценична кутия, с малки кукли и предмети, съпроводени от музика, осветление и други сценични ефекти. Всяко представление продължава от 3 до 5 минути, като може да се гледа само от един човек.

От тази година Националният фестивал на малките театрални форми във Враца е с ново лого. Негов автор е Ивайло Никодимов – син на художника Никодим Ненов, който е автор на предишното лого.

Програмата на тазгодишното издание представи режисьорът Владлен Александров - директор на фестивала и на Врачанския театър, който е организатор на театралния форум.


Интервюто на Людмила Железова с Владлен Александров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Национален фестивал на малките театрални форми във Враца и БТА

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Таралежкова и Венци Благоев

"Джаз под звездите" на Деветашко плато - една различна емоция и енергия

Между 28 и 30 юни ще се проведе десетото издание на фестивала "Джаз под звездите на Деветашкото плато".  Деветашкото плато, което местните превърнаха в пленително място Районът на Деветашкото плато отново е сцена на "Джаз под звездите" "От години работим селата в Деветашкото плато да започнат да живеят нов живот. Преди 15 години те бяха..

публикувано на 20.06.24 в 09:39

"Споделени движения", или как видни спортисти се заеха да рисуват

Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство . Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света..

публикувано на 20.06.24 в 06:56
Виктор Теодосиев

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена. Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър..

обновено на 19.06.24 в 20:09
Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Започна третото издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС

Трето издание на творческата лаборатория за млади хореографи ХЕЛИОС се провежда в "Топлоцентрала" в столицата. 7 дами се включиха в уникалния за България експериментален образователен процес, който се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".  На финала на  10 - дневното обучение ще бъде представена и книгата "Ти,..

публикувано на 19.06.24 в 20:00
Георги Димитров - Жожо дебютира на Бахфест 2024

Китаристът Георги Димитров - Жожо със знаков рецитал на Бахфеста в Лайпциг

Дългоочакван и много престижен ангажимент имаше китаристът Георги Димитров - Жожо, първият носител на наградата „Олга Камбурова“, присъдена му от екипа на предаването "Алегро виваче" в допитването "Музикант на годината 2016". В петък, 14 юни, той гостува със солов рецитал на реномирания Бахов фестивал в германския град Лайпциг. Изявата му отваря..

публикувано на 19.06.24 в 19:35

Добринка Табакова направи нова версия на виоловия си концерт

На 21 юни в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР трябваше да представи новата версия на Концерт за виола от Добринка Табакова, посветен на световноизвестния Максим Рисанов. За съжаление, поради здравословни проблеми на диригентката Деляна Лазарова, която не успя да пристигне в София, събитието беше отменено. Концертът за виола и струнни е..

публикувано на 19.06.24 в 19:04
Иля Шмуклер

Първенецът в конкурса "Геза Анда" Иля Шмуклер: Животът ми не е изпълнен само с победи

В поредица в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" разказваме за клавирния конкурс „Геза Анда“ , който се провежда в Цюрих веднъж на три години. Състезанието е изключително престижно - и заради големите награди, и заради присъствието на жури от световни знаменитости в пианистичния свят.  Изискванията към състезателите правят конкурса..

публикувано на 19.06.24 в 17:59