Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песимистът д-р Дафина Тачова: Достъпът до детски лекари става все по-труден. Под 60-годишна възраст в Благоевград са единици

Битката за педиатри - решим ли е проблемът?

Оптимистът доц. д-р Любомир Киров: Желаещи има, но ще отнеме време

Снимка: Pixabay

Защо достъпът до педиатри се превръща в битка в много райони на страната? Защо са толкова малко пациентите, които се възползват от правото да сменят личния си лекар два пъти в годината?

Единични са случаите, когато пациенти от Благоевград сменят личния си лекар. Мнозинството от тях предпочитат неудобствата на чакането, защото… и при другите е така. Истината е, че на този специфичен "пазар" голям избор няма. Няма и нови еднолични търговци, в каквито превърнаха лекарите.

"Това все още не е проблем, но ще стане много скоро. Съвсем скоро семейните лекари няма да могат да обслужват качествено и тези, които са постоянни техни пациенти. Под 60-годишна възраст в Благоевград са единици, броят се на пръстите на едната ръка. Само след 5 години това натоварване, на което сме подложени, ще се отрази", смята д-р Дафина Тачова, семеен лекар и педиатър, както и единственият детски пулмолог в Югозападна България.

Върху общопрактикуващите лекари са стоварени толкова много дейности за извършване, отбелязва тя. По думите ѝ това натоварване е нетърпимо.

При педиатрите проблемът е идентичен - освен че са малко, всички детски лекари са на границата или вече в пенсионна възраст, признава д-р Тачова.

Достъпът до педиатри става все по-труден, категорична е тя.

Младите лекари приемат покани от чужбина, които са "много приятни", пояснява д-р Дафина Тачова.

"Виждате какво се случва в София – трудно е да си намериш лекар."

"Ние буксуваме вече години наред. Чакаме да се появи работещо здравно министерство. Между единия и другия министър министерствата спират да работят, започват от нулата, от тях започва летоброенето", коментира общопрактикуващият лекар в предаването "Хоризонт до обед".

Кой ще работи в бъдещата детска болница, пита благоевградската лекарка и припомня – педиатрията винаги е била най-нископлатената специалност.

Според д-р Тачова нещата в държавната здравна политика са изпуснати непоправимо.

Доц. д-р Любомир Киров  Снимка: БГНЕС

Няма достатъчно обучителни практики. Има обаче млади хора, които искат да специализират, твърди доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

"Желаещи има. Проблемът е решим, но ще отнеме време."

Детските болести да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина, призова д-р Киров.

Все още има административни фактори, които пречат, изрази мнение той и даде пример:

"Защо за всяко нещо детето трябва да бъде водено при лекаря? Родителите са подгонени от съответните институции – щом детето се изкиха, го пращат обратно вкъщи. Това не е разумно. До какво води? До прекомерно натоварване на нашите колеги, които работят повече с деца. На тях не им остава достатъчно време да вършат друга, по-важна работа с децата."

Според Любомир Киров, за да се реши проблемът с недостига на лични лекари и педиатри, "се иска желание, разум и тези, които вземат решения, да се вслушват в онези, които са на терен".

"И това е, разбира се, част от националната сигурност."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06